-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvauja dujotiekio „South Stream“ statybų pradžios ceremonijoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį atvyko į Anapą, esančią prie Juodosios jūros, simboliškai pradėti dujotiekio „South Stream“ statybas, Kremliui siekiant užsitikrinti dujų eksporto į Europą maršrutą, aplenkiantį neprognozuojamą kaimynę Ukrainą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/Scanpix nuotr.

V.Putinas kompresorinėje stotyje „Russkaja“  apžiūrėjęs naująjį dujotiekį apibūdinantį stendą, dalyvavo vamzdyno statybų pradžios ceremonijoje  – simboliniame pirmųjų dviejų vamzdžių suvirinime.

„Kartu su “Nord Stream„ (dujotiekis) “South Stream„ sudarys sąlygas patikimai, be pertrūkių tiekti Rusijos gamtines dujas mūsų pagrindiniams vartotojams Europoje; šiuo atveju – Pietų Europoje“, – pareiškė V.Putinas.

„Pasak jo, projektas tapo tarptautiniu, ir jame dalyvauja daugelis Europos šalių. Pakanka paminėti, kad pirmajame dujųetape tiekimas vyks mažiausiai šešiose valstybės“, – sakė Rusijos prezidentas.

AFP/Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas dalyvavo susitikime dėl dujotiekio
AFP/Scanpix nuotr.

„Projektas susilaukė politinio palaikymo visose šalyse partnerėse – pasirašyti visi susitarimai tarp vyriausybių, priimti visi investiciniai sprendimai. 63 mlrd. kubinių metrų dujų – didžiulė apimtis“, – pažymėjo V.Putinas.

Jis dar pridūrė, kad bus plečiamos galimybės „išeiti į Juodąją jūrą pustrečio tūkstančio kilometrų atstumu, pastatytos papildomos siurblinės“.

„Noriu padėkoti visiems mūsų partneriams už šio bendro darbo supratimą. Esu įsitikinęs, kad ji bus sėkminga“, – pasakė prezidentas.

Ceremonijoje taip pat dalyvauja Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ ir šio projekto partnerių Europoje (Italijos bendrovės ENI, Prancūzijos EDF ir Vokietijos Wintershall) atstovai.

Vamzdynas, eisiantis Juodosios jūros dugnu ir per Balkanų šalis, pumpuos Rusijos dujas „Gazprom“ stambiesiems klientams Europoje ir užtikrins energetikos išteklių eksporto saugumą.

Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas praėjusią savaitę taip pat sakė, jog „South Stream“ ir panašus projektas Baltijos jūros regione („Nord Stream“) „užtikrins, kad Rusijos dujos bus tiekiamos stabiliai ir visiškai nepriklausomai nuo jokių išorinių veiksnių, tokių kaip tranzitas“.

Planuojama, kad „South Stream“ pradės pumpuoti dujas nuo 2015 metų.

Tačiau šis projektas taip pat kritikuojamas, kad buvo pasirinktas ambicingas sprendimas nutiesti visiškai naują vamzdyną, užuot modernizavus šiuo metu veikiančią infrastruktūrą Ukrainoje.

Europos Sąjunga (ES) palaiko su „South Stream“ konkuruojantį dujotiekio „Nabucco“ projektą, pagal kurį planuojama tiekti dujas Europai iš telkinių Kaspijos jūros regione, nors šiuos planus labai įtariai vertina Rusija.

Rusija ir jos klientai Europos Sąjungoje siekia išvengti scenarijau, kuris susiklostė 2009 metų žiemą, kai kilus įnirtingam ginčui tarp Maskvos ir Kijevo dėl dujų kainų, vartotojai Europoje buvo dviem savaitėms likę be Rusijos dujų.

„South Stream“ projektas labai svarbus pačiam V.Putinui – tai patvirtina jo nurodymas „Gazprom“ vadovui Aleksejui Mileriui paankstinti vamzdyno statybas, kurias iš pradžių planuota pradėti 2013 metais.

A.Mileris sakė, kad šio dujotiekio statybų bendra kaina turėtų siekti 16,5 mlrd. eurų (57 mlrd. litų). Nutiesti vamzdyną per Juodąją jūrą kainuos apie 10 mlrd. eurų (34,5 mlrd. litų), o sausumoje statyboms reikės dar 6,5 mlrd. eurų (22,4 mlrd. litų).

Pasak jo, Rusija į „South Stream“ statybą investuos 7,5 mlrd. eurų (25,9 mlrd. litų), ir 50 proc. šio projekto akcijų valdys valstybinė įmonė „Gazprom“.

Politiniai Kijevo santykiai su Maskva kelerius pastaruosius metus buvo labai permainingi; be to analitikai pastebi, kad Ukrainos dujų tranzito tinklams skubiai reikalinga modernizacija.

„South Stream“ projektą iš pradžių bendrai planavo „Gazprom“ ir Italijos energetikos įmonių grupė ENI, o vėliau buvo sudarytas konsorciumas su Vokietijos „Wintershall“ ir Prancūzijos EDF.

Rusija taip pat užsitikrino itin svarbų Ankaros sutikimą tiesti „South Stream“ vamzdyną per Turkijos teritorinius vandenis.

Už Juodosios jūros šis vamzdynas, kirtęs Bulgariją, Serbiją, Vengriją ir Slovėniją, Austrijoje bus sujungtas su pagrindinių Europos dujotiekių tinklu.

Statybos pradžios ceremonija „Partnerystės suvirinimas“ turėjo prasidėti 11 val. Grinvičo laiku. Joje kartu su V.Putinu dalyvauja ENI generalinis direktorius Paolo Scaroni, EDF vadovas Henri Proglio ir „Wintershall“ vadovas Raineris Seele.

„South Stream“ projektą įgyvendina konsorciumas, kuriame 50 proc. akcijų priklauso „Gazprom“, 20 – ENI, o EDF ir „Wintershall“ valdys po 15 proc. akcijų.

Iš Rusijos perkamos gamtinės dujos šiuo metu patenkina ketvirtadalį ES bendro dujų poreikio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius