-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos prezidento Jelcino našlė ragino vyrą neatsistatydint

Rusijos prezidentui Borisui Jelcinui prieš 10 metų įrašinėjant kalbą, kurioje jis Naujųjų metų išvakarėse paskelbė apie savo atsistatydinimą, jo žmona ragino atidėti šį sprendimą, nurodoma trečiadienį paskelbtame interviu.
Borisas Jelcinas
Borisas Jelcinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Borisas Jelcinas

„Artėja Naujieji metai, visi ruošiasi šventei. Kaip prezidentui galima kalbėti apie atsistatydinimą?... Nejaugi negalima porą dienų palaukti, pasakyti tai praėjus dviem dienoms po Naujųjų metų“, – prisiminimais apie lemtingą velionio vyro žingsnį dalijosi Naina Jelcina, duodama interviu dienraščiui „Komsomolskaja pravda“.

B.Jelcinas lygiai prieš 10 metų perdavė šalies vairą buvusiam KGB karininkui Vladimirui Putinui. Apie šį savo sprendimą jis pranešė per televizijos transliuotą kalbą, kuri apstulbino Rusiją ir pasaulį, nes kiti prezidento rinkimai turėjo įvykti tik kitų metų liepą.

Milžiniško visuomenės palaikymo sulaukęs B.Jelcinas buvo išrinktas Rusijos prezidentu 1991 metais. Tačiau baigiantis antrajai kadencijai šio lyderio populiarumas smarkiai smuko, o dėl blogos sveikatos būklės ir gandų apie įsisenėjusį alkoholizmą daugelis abejojo, ar jis pajėgus vadovauti šaliai.

Trečiadienį paskelbti Rusijos valstybinės viešosios nuomonės tyrimų agentūros VCIOM atliktos apklausos rezultatai rodo, kad 66 proc. šios šalies respondentų B.Jelcino sprendimą atsistatydinti Naujųjų metų išvakarėse pasakytoje kalboje laiko „visais atžvilgiais teisingu“.

N.Jelcina per dvi savo vyro kadencijas viešumoje beveik nesirodė – kitaip negu jųdviejų dukra Tatjana Djačenko, dabar turinti Jumaševos pavardę, kuri buvo viena iš artimiausių savo tėvo padėjėjų.

N.Jelcina sakė, jos 1999 metų gruodžio 31 dieną paskambino savo dukrai ir paprašė ją įkalbėti tėvą, kad jis paskelbtų apie savo atsistatydinimą dviem dienomis vėliau.
„Pagalvok, pasakyk tėčiui“, – ragino ji.

Pasak prezidento našlės, T.Djačenko tuomet atsakė labai ramiu balsu: „Mama, pakeisti jau nieko negalima. Viskas gerai, nesijaudink“.Borisas Nikolajevičius po operacijos visiškai negėrė, nebent bealkoholinį vyną.

N.Jelcina neigė įsigalėjusią nuomonė, kad jos vyras kadencijos pabaigoje smarkiai girtaudavo.
„Borisas Nikolajevičius po operacijos visiškai negėrė, nebent bealkoholinį vyną“, – pabrėžė ji, tikriausiai turėdama omenyje B.Jelcinui 1996 metais atliktą širdies operaciją.

J.Jelcinas mirė sustojus širdžiai 2007 metų balandžio 23 dieną, būdamas 76 metų. Jo našlė sakė labai liūdinti dėl tos netekties, po kurios jos gyvenimas tapo „tuščias“.

Pasak jos, Rusijos žmonės netinkamai vertina B.Jelcino pastangas „labai sudėtingais metais“.
N.Jelcina pabrėžė, kad 1991 ir 1993 metų įvykiai, per kuriuos sprendėsi šalies likimas, neretai vertinami tik iš vienos pozicijos, laikantis išankstinės nuomonės.

Ji taip pat išreiškė viltį, kad naujoji Rusijos karta pakeis neigiamą nuomonę apie B.Jelciną.
„Neabejoju, kad mūsų vaikai ir vaikaičiai, naujoji karta, pateiks teisingą, o ne emocinį įvertinimą“, – sakė N.Jelcina.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius