Sportas gyvai
Sportas gyvai

Rusijos priešu paskelbtas čečėnas paslaptingomis aplinkybėmis nušautas Turkijoje

Vienu iš ieškomiausių Rusijos žvalgybos asmenų paskelbtas Abdulvachidas Edelgirejevas lapkričio mėnesį buvo nušautas Turkijoje. Vis daugiau atskleidžiamų šio įvykio aplinkybių leidžia manyti, kad su čečėnu susidorojo Rusijos žvalgyba, rašo „The Guardian“.
Abdelvachidas Edelgirejevas
Abdelvachidas Edelgirejevas / youtube.com stopkadras

Ilgą laiką Čečėnijos kalnuose besislapstęs A.Edelgirejevas, kaip manoma, spėjo dalyvauti ir Sirijos kare, ir mūšiuose Rytų Ukrainoje, tačiau mirtis jo tykojo Turkijoje, Stambule. Dėl priešinimosi Ramzano Kadyrovo režimui ir bendradarbiavimo su „al Qaeda“ ieškotas čečėnas buvo pašautas vidury dienos, išvykos su 3 metų dukterėčia metu.

32 metų čečėnas praėjusių metų lapkričio 1-ąją dieną, popiet, išėjo iš savo namų Kayasehiro rajone su mažamate dukterėčia. Įlipęs į automobilį mergaitę jis pasodino šalia savęs, keleivio vietoje.

Tuo metu į automobilį trenkėsi kita mašina. Nustūmęs dukterėčią po sėdyne A.Edelgirejevas puolė bėgti, tačiau užpuolikai jį pasivijo ir penkis kartus pašovė į nugarą. Atvykusiems medikams beliko konstatuoti vyro mirtį.

Rusijos žvalgyba kaltino A.Edelgirejevą prisidėjus prie savižudžių atakos Maskvos metro ir Domodedovo oro uoste organizavimo. Pasipriešinimas R.Kadyrovo režimui čečėną suartino su „Islamo valstybėje“ kovojančiais pažįstamais. Manoma, kad būtent todėl jis lankėsi Sirijoje.

Šis paslaptingas nužudymas, kurio tyrimą slepia Turkijos teisėsauga, yra dar vieno R.Kadyrovo priešo nužudymas. Tokie atvejai jau pasitaikė Vienoje, Maskvoje ir net Dubajuje. Turkijos pareigūnai nepatvirtina, kad šios žmogžudystės galai išties veda į Rusiją, tačiau leidžia suprasti, kad užsakovai gali slėptis būtent ten.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Medvedevas ir Ramzanas Kadyrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Medvedevas ir Ramzanas Kadyrovas

2003 metais Vladimiras Putinas patvirtino Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) veikimą už šalies ribų. Viena iš tokių Rusijos žvalgybos aukų laikomas ir buvęs Kremliaus agentas Aleksandras Litvinenka, nunuodytas radioaktyviu poloniu Londone.

Baiminamasi, kad po numušto šturmo lėktuvo Su-24 pablogėjus Rusijos-Turkijos santykiams, tokių nužudymų Turkijos teritorijoje tik daugės. Būtent Turkijoje slėpėsi daugelis R.Kadyrovo režimo oponentų ir buvusių Čečėnijos laisvės kovų dalyvių.

2009 metais Turkijoje įvykdytoje žmogžudystėje netgi buvo panaudotas būtent Rusijos žvalgybai priskiriamas pistoletas „Groza“. 2011 metais įvykdytame trijų čečėnų nužudyme netoli arbatinės Stambule veikė devyni asmenys, iš kurių du Turkijos teisėsauga įvardino kaip Rusijos agentus. Jie iš Turkijos paspruko naudodamiesi suklastotais pasais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius