Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Rusijos programišiai darbuojasi ir Vokietijoje, kur artėja rinkimai

Vokietijos parlamento duomenų bazę, į kurią 2015 metais buvo įsilaužta, užpuolė tie patys Rusijos programišiai, kurie šiemet buvo įsiveržę ir į JAV Demokratų partijos serverius. Kas vyksta, domėjosi laikraštis „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ (FAS).
Angela Merkel
Angela Merkel / „Scanpix“/AP nuotr.

Leidinys citavo aukšto rango saugumo tarnybų pareigūną, kuris kalbėjo apie „didelę galimybę“, jog kibernetinę duomenų, susijusių su vienu Bundestago vidiniu tyrimu, vagystę įvykdė būtent rusų programišiai.

Į Bundestago serverius buvo įsilaužta 2015 metų pradžioje, o FAS pastebi, kad prieš dvi savaites „WikiLeaks“ paskelbė būtent tuos slaptus dokumentus, kurie tąkart buvo pavogti.

„WikiLeaks“ paviešino 2,4 tūkst. slaptų failų iš Bundestago susirašinėjimo su Vokietijos užsienio žvalgybos tarnyba BND dėl JAV Nacionalinio saugumo agentūros vykdyto elektroninio šnipinėjimo šalyje.

Jokių kitų dokumentų neskelbiama, tad FAS šaltinis mano, kad juos tinklalapiui „WikiLeaks“ nutekino būtent Kremliaus programišiai.

Ruošiamasi rinkimams?

Skelbiama, kad Vokietijos žvalgybininkai įžvelgia panašumų tarp kibernetinės atakos šioje šalyje ir išpuolių prieš JAV Demokratų partijos serverius. Tada dokumentus irgi skelbė „WikiLeaks“, o jie atskleidė vidines partijos intrigas ir tikrai nepadėjo Hillary Clinton prieš rinkiminę kovą su Donaldu Trumpu.

R.Mützenichas: „Turėsime pasirengti tam, kad per rinkimų kampaniją bus daug iškreiptų ir melagingų naujienų.“

Pastarasis savaitgalį neigė JAV žvalgybininkų išvadas, kad Rusija kišosi į Amerikos prezidento rinkimų procesą D.Trumpo naudai. Tiesa, dar liepą turtuolis vylėsi, kad programišiai atskleis H.Clinton kompromituojančių duomenų.

Dabar ir Vokietijoje kalbama apie galimą poveikį parlamento rinkimams. Artimas kanclerės Angelos Merkel, kuri sieks perrinkimo, sąjungininkas Wolfgangas Bosbachas teigė: „Egzistuoja rizika, kad bus daroma įtaka rinkimams manipuliuojant faktais.“

„Turėsime pasirengti tam, kad per rinkimų kampaniją bus daug iškreiptų ir melagingų naujienų“, – tvirtino ir vienas socialdemokratų lyderių Rolfas Mützenichas.

O Laisvųjų demokratų partijos lyderis Christianas Lindneris įspėjo, kad „rusų kontroliuojama interneto žiniasklaida“ padės radikalių dešiniųjų judėjimui „Alternatyva Vokietijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius