Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos propagandos korifėjus su 2016-aisiais atsisveikino šlapiu bučiniu

Bene ryškiausias Kremliaus propagandos pavyzdys – Dmitrijaus Kiseliovo vedamos „Savaitės naujienos“ („Vesti nedeli“) – paskutinę metų laidą tiesiog šventė. Suprask, Vakarai dega, o Rusijos ateitis ypač šviesi, rašo „The Moscow Times“.
Kremliaus propagandininkas Dmitrijus Kiseliovas
Kremliaus propagandininkas Dmitrijus Kiseliovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskutiniąsias 2016-ųjų „Savaitės naujienas“ įsijungę žiūrovai buvo pasveikinti ypatinga įžanga.

„Jie barikaduoja kalėdinius turgelius betoniniais luitais. Gal dabar mažiau sunkvežimių traiškys žmones, bet ar žiupsnio betono užteks išgelbėti Europą nuo teroristų pabėgėlių?“ – klausė D.Kiseliovas.

Jis gali kalbėti ką tik nori – svarbu neperžengti Kremliaus nustatytų ribų. O ir kalba – „Savaitės naujienos“ yra pati populiariausia nepramoginė laida visoje Rusijoje.

„Rossija 1“ nuotr./Dmitrijus Kiseliovas
„Rossija 1“ nuotr./Dmitrijus Kiseliovas

Katastrofą tik paminėjo

Šioje laidoje paprastai laikomasi tos pačios formulės – temų iš pačios Rusijos vengiama ir kalbama apie Kremliaus pasiekimus svetur bei Maskvos priešininkų kluptelėjimus.

Vis dėlto gruodžio 25-osios transliacija buvo ypatinga, kaip ir ta diena, kurios rytą Juodojoje jūroje, prie Sočio, sudužo senutėlis orlaivis „Tu-154“. Žuvo visi 92 juo skridę žmonės, tarp jų – kelios valstybinių televizijų filmavimo komandos, didžioji dalis Aleksandrovo vardo ansamblio ir garsi visuomenininkė Jelizaveta Glinka.

Didžioji dalis D.Kiseliovo laidos turinio paruošiama iš anksto, bet, žinoma, redaktoriai tikrai būtų suspėję perdėlioti naujienas pagal svarbą ir į pirmąją vietą išstumti būtent tragediją prie Sočio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Juodojoje jūroje ieškoma nukritusio Tu-154
AFP/„Scanpix“ nuotr./Juodojoje jūroje ieškoma nukritusio Tu-154

Tik ne D.Kiseliovas – jis ir vėl pradėjo laidą nuo „Europos griūties“. Tik tuomet žiūrovai galėjo išvysti itin trumpą siužetą iš gelbėjimo operacijos Juodojoje jūroje – pasirodė ir prezidentas Vladimiras Putinas.

Buvo ir vyriausybės atstovų nurodymų, ir aukų pavardžių vardijimo, ir gedulo Rusijoje scenų. Tačiau „Savaitės naujienose“ nesakyta beveik nieko apie galimas katastrofos priežastis – D.Kiseliovas tik užsiminė, kad tyrėjai terorizmo galimybės nevertina kaip rimtos.

Šaipėsi iš ukrainiečių

Toliau – kasmetis V.Putino klausimų ir atsakymų maratonas. D.Kiseliovas iškart džiaugsmingai pažėrė statistikos – pavyzdžiui, ar jūs, mieli žiūrovai, žinojote, kad tai buvo pats karščiausias žiniasklaidos atstovų susibūrimas šiais metais?

Taip, į salę, kur vyko konferencija su prezidentu, iš tiesų susigrūdo beveik 1,5 tūkst. reporterių, tačiau „Savaitės naujienos“ tikrai nepataikė su teiginiu, kad V.Putinui buvo užduota daugybė „nepatogių ir sudėtingų“ klausimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./2016-ųjų Vladimiro Putino metinė spaudos konferencija
AFP/„Scanpix“ nuotr./2016-ųjų Vladimiro Putino metinė spaudos konferencija

Daugiau apie konferencijos turinį nelabai ir kalbėta – skirtingai nei apie JAV ir Ukrainos žiniasklaidos darbą. D.Kiseliovo manymu, Amerikos žurnalistus V.Putinas ir Rusija yra tiesiog apsėdusi, o ukrainiečiai neva iškarpė V.Putino atsakymą korespondentui iš Kijevo.

Skyręs laiko tokiam perėjimui, D.Kiseliovas tuomet apsiėmė mėgstamiausia savo tema – visu tuo, kas neva yra blogai su Vakarais.

Taikinys – Vokietija

Gruodžio 19-osios ataka Berlyne, kai tunisietis sunkvežimiu įlėkė į kalėdinį turgelį ir pražudė 12 žmonių, esą buvo „aplaidaus Vokietijos saugumo tarnybų požiūrio į kovą su terorizmu pasekmė“. Anot D.Kiseliovo, kanclerės Angelos Merkel strategija – „toliau slėpti galvą po smėliu“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel

Laidos vedėjui taip pat užkliuvo Vokietijos žiniasklaida, kuri neva „visada“ atsisako minėti įtariamųjų ir užpuolikų tautybę ar rasę. Esą taip surišamos rankos šalies teisėsaugai, nors iš tiesų Vakaruose policija jau seniai raginama atsisakyti sisteminio rasinio profiliavimo.

Reporteris – šįkart ne D.Kiseliovas – tada perėjo prie savotiško filosofavimo apie „tolerantiškumo, ant kurio pastatyta modernioji Vokietijos visuomenė, idėjos“ virsmą absurdu, nulėmusio nekaltų žmonių žūtį.

Eteryje atsirado vietos įvairiems A.Merkel kritikams Vokietijoje – kaip jau įprasta televizijoms Rusijoje, jie kviečiami kone vien todėl, kad Vakaruose laikomi radikalaus pakraščio atstovais.

Šįkart pasisakė radikalios dešinės pakraipos žurnalo redaktorius ir kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ atstovas.

VIDEO: Berlyne į Kalėdų mugės vietą įsirėžė sunkvežimis

Be abejo, laidos kūrėjai ir išvardijo visus šių metų teroristinius išpuolius Vokietijoje bei prieina prie išvados, kad gruodžio 19 dienos išpuolis „sujungia visa tai į viena ir sukuria makabriško tobulumo jausmą“.

Triumfas Sirijoje

Tuo metu Rusija – bent jau „Savaitės naujienų“ kūrėjų akimis – turėtų triumfuoti.

D.Kiseliovas: „Kas galėjo žinoti, kad B.Obamos administracija ne tik atsisakys padėti Maskvai, bet ir sabotuos mūsų misiją?“

Esą šalies kariai ką tik išvadavo Alepą, o sirai švenčia gatvėse. Pastarosiose, beje, irgi neapsieinama be rusų – Maskva į Siriją atsiuntė lauko virtuvių, kuriose maitinami alkio nukamuoti žmonės.

Be to, Rusija stiprina saugumą Alepe – ten ką tik nusileido Rusijos specialiųjų pajėgų batalionas. Beje, tai tie patys čečėnai, kurių dislokavimą Sirijoje ir Maskva, ir Groznas dar prieš savaitę įnirtingai neigė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Čečėnų specialiosios pajėgos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Čečėnų specialiosios pajėgos

Žinoma, D.Kiseliovui tai nerūpėjo – jis buvo užsiėmęs „didžiausios humanitarinės operacijos naujųjų laikų istorijoje“ šlovinimu. Juk pasaulyje pagaliau yra koalicija – Rusijos, Turkijos ir Irano, kuriai nebereikia amerikiečių.

Taip, vis tik pripažino vedėjas, rusų intervencija Sirijoje sudėtingesnė nei tikėtasi: „Tačiau kas galėjo žinoti, kad Baracko Obamos administracija ne tik atsisakys padėti Maskvai, bet ir sabotuos mūsų misiją?“

D.Kiseliovas neabejoja, kad JAV stojo į vieną gretą su teroristais.

Nuožmi kritika B.Obamai

Galiausiai – segmentas pavadinimu „Juodasis periodas“. Tikriausiai neatsitiktinai šios laidos dalies iliustracija buvo pasirinkta juodaodžio JAV prezidento B.Obamos nuotrauka – toks rasizmas „papuošė“ D.Kiseliovo tiradą apie politinę situaciją Amerikoje.

„Twitter“ nuotr./D.Kiseliovo laida „Savaitės naujienos“
„Twitter“ nuotr./D.Kiseliovo laida „Savaitės naujienos“

Pirmiausia – Hillary Clinton, kurios „agresyvūs sąjungininkai“ neva planavo nuversti Donaldą Trumpą, remdamiesi spalvotųjų revoliucijų modeliu. Tokias revoliucijas, pasak Kremliaus propagandos, įplieskė amerikiečiai ir tik amerikiečiai.

„Skiriamųjų ženklų netrūko – protestai, blokuojamos gatvės, melo ir agresyvios propagandos kampanija (beje, šį teiginį „Savaitės naujienos“ iliustravo populiarios laidos „Saturday Night Live“ linksma mielos filmo „Love Actually“ scenos parodija, – red.), neaiškūs finansavimo šaltiniai“, – vardijo D.Kiseliovas, paminėdamas ir investuotoją George'ą Sorosą.

Viso to tikslas neva buvo sukurstyti neramumus ir juos vėliau pavaizduoti kaip tikrą „liaudies sukilimą“, tuo pačiu sunaikinant Ameriką.

D.Kiseliovas B.Obamą palygino su besitraukiančia kariuomene, kuri degina tiltus, sėja minas ir nuodija šulinius.

D.Kiseliovas taip pat įspėjo, kad B.Obamos elgesys „kiekvieną dieną blogėja“. Suprask, prieš D.Trumpo inauguraciją B.Obama išdauš visus Baltųjų rūmų langus, o prie durų paliks garuojančių išmatų krūvą – taip žymusis propagandistas pavadino naujas JAV sankcijas Rusijai.

Metaforos čia nesibaigia. D.Kiseliovas B.Obamą palygino su besitraukiančia kariuomene, kuri degina tiltus, sėja minas ir nuodija šulinius.

„Savaitės naujienų“ nuomone, Amerika dabar blogesnėje situacijoje nei pasibaigus George'o W.Busho valdžiai (iš tiesų JAV ekonomika itin sparčiai auga, – red.).

Savo ruožtu Rusija metus neva užbaigia išdidžiai – kaip tikriausiai ir pats D.Kiseliovas, kuris jau ruošiasi kitų metų propagandos maratonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius