Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos provincija niršta, bet 200 tūkst. vidaus kariuomenės karių turinčiam V.Putinui tai nerūpi

Rusijoje daugėja spontaniškų, vietinės reikšmės protesto akcijų, kuriose liejasi nepasitenkinimas valdžios veiksmais, nors bendra parama prezidentui Vladimirui Putinui yra didžiulė, rašo „Financial Times“, kurį cituoja Tvn24.pl. Vis dėlto nesitikima, kad tai išaugs į visos šalies politinį judėjimą. Juolab kad Kremlius turi savo rankose prievartos įrankių – nuo policijos iki 200 tūkst. karių turinčios vidaus kariuomenės, apginkluotos tankais ir lėktuvais.
Rusijoje su opozicija susidorojama įvairiomis priemonėmis.
Rusijoje su opozicija susidorojama įvairiomis priemonėmis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karelijos sostinėje Petrozavodske ketvirtadienį šimtai žmonių reikalavo Kremliaus paskirto gubernatoriaus Aleksandro Chudilaineno pasitraukimo, nes buvo suimta daugybė opozicijos politikų arba jie persekiojami dėl pažiūrų, nors oficialiai neva kaltinami korupcija.

Anot „Financial Times“, atrodo, kad daugelis protestų kyla dėl vietos bendruomenių skundų. Praėjusį sekmadienį į gatves išėjo per 2 tūkst. žmonių Novosibirske, trečiame pagal dydį Rusijos mieste. Šia akcija protestuota dėl miesto valdžios sprendimo atšaukti Richardo Wagnerio operos spektaklį „Tanhoizeris“, kurį Rusijos stačiatikių Bažnyčia kaltina religinių jausmų įžeidimu.

Socialinių tyrimų institutas „Kolektyvinė veikla“ paskelbė, kad per pastaruosius kelis mėnesius Rusijoje pastebėtas visuomenės nepasitenkinimo augimas. Dažnai tai būna nedideli protestai dėl atleidžiamų medikų, kas gali kelti grėsmę žmonių sveikatai daugelyje regionų.

Tačiau jei ekonominė situacija toliau blogės, gyvenimo nepatenkintų rusų protestų daugės. Bet V.Putinas tam pasiruošęs – vidaus kariuomenė galinga, didelė ir puikiai ginkluota.

Bet neatrodo, kad šie protestai virstų masiniais politiniais neramumais.

„Nors dešimtys tūkstančių maskviečių prisijungė kovą prie maršo pagerbiant nušautą opozicijos politiką Borisą Nemcovą, o vieta, kur jis nušautas Maskvos centre, tapo neoficialia atminties vieta, vėliau nepavyko atgaivinti platesnio protesto judėjimo, koks supurtė Maskvą 2011 metų pabaigoje ir 2012 metų pradžioje“, – rašo „Financial Times“.

Ekonominis augimas leido žmonėms primiršti savo politinį nepasitenkinimą. Geopolitiniai pokyčiai, patriotinis nusiteikimas po Krymo aneksijos, karas Rytų Ukrainoje ir jį lydinti propaganda, Vakarų sankcijos privertė žmones susitelkti aplink V.Putiną ir mažiau protestuoti.

Tačiau jei ekonominė situacija toliau blogės, gyvenimu nepatenkintų rusų protestų daugės. Bet V.Putinas tam pasiruošęs – vidaus kariuomenė galinga, didelė ir puikiai ginkluota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius