Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos šešėlis: Suomija į kariuomenę nebeįsileis dvigubą pilietybę turinčių asmenų

Kremliaus troliai feisbuke ir tviteryje klykia apie paranoją, tačiau Suomija rodo ryžtą rūpintis šalies saugumu. Visuomeninis transliuotojas YLE antradienį pranešė, kad Suomijos gynybos pajėgos gali taikyti – ir jau taiko – apribojimus dvigubą pilietybę turintiems žmonėms, kurie tarnauja ar siekia tarnauti kariuomenėje.
Suomijos karys.
Suomijos karys. / „Scanpix“/AP nuotr.

YLE gauta konfidenciali informacija rodo, kad vadinamiesiems dvigubiems piliečiams net gali būti uždrausta užimti konkrečius postus ginkluotosiose pajėgose.

Apie ką kalbama? Stebėtojai neabejoja, kad apie Rusiją. Maskvos sukeltas karas Ukrainoje bei neslūgstanti įtampa Kremliaus ir ES santykiuose esą pastūmėjo pareigūnus Helsinkyje svarstyti apie apribojimus ar net draudimus ne tik Suomijos, bet ir Rusijos pilietybę turintiems asmenims.

Esą planuojama tokiems dvigubiems piliečiams užkirsti kelią į tam tikras pozicijas viešajame sektoriuje. Suomija apie tokius žingsnius galvojo jau ne vienerius metus, bet jokių įstatymų nepriėmė. O dabar Finansų ministerija jau užsibrėžusi įvykdyti reikalingas reformas.

Savo ruožtu Suomijos gynybos pajėgos teisės aktų pataisų nelaukia – YLE teigimu, kariuomenėje jau kuris laikas laikomasi pačių kariškių sukurtos procedūrinės tvarkos dėl Rusijos ir Suomijos piliečių.

YLE žurnalistai teigia, kad Suomijos gynybos pajėgose įtariau žiūrima ir į Rusijos pilietybę turinčius šauktinius.

Šioji tvarka tokia: kiekvieną Suomijos gynybos pajėgų naujoką kruopščiai patikrina saugumas ir jei paaiškėja, kad asmuo turi dvigubą Suomijos ir Rusijos pilietybę, jis į kariuomenę nepriimamas. Tokių normų esą laikomasi jau kelis mėnesius.

Antai prieš kelis mėnesius pareigūnai patikrino darbo ieškojusį vyrą, kuris kariuomenėje būtų dirbęs su IT sistemomis. Bet kai paaiškėjo, kad jis turi ne tik suomišką, bet ir rusišką pasą, asmuo nebuvo priimtas į darbą.

Negana to, YLE žurnalistai teigia, kad Suomijos gynybos pajėgose įtariau žiūrima ir į Rusijos pilietybę turinčius šauktinius.

Suomijoje nuo seno įvesta privalomoji karo tarnyba. Į kariuomenę 165, 255 arba 347 dienoms kviečiami visi 18 metų sulaukę suomiai – per metus tarnybą vidutiniškai atlieka 27 tūkst. jaunų vyrų, taip pat maždaug 300 savanorių moterų. Karinės ar civilinės tarnybos vengiantys suomiai tupdomi į kalėjimą.

Pasak YLE, anksčiau tokių gairių dėl dvigubą pilietybę turinčių asmenų Suomijos gynybos pajėgose nebuvo.

Tiesa, šalies Gynybos ministerijos vadovas Jussi Niinistö teigia, kad jokių oficialių gairių nėra. Tačiau ministras atskleidė, kad Suomija ketina inicijuoti įstatymų pataisas, kuriomis kelias į postus profesionalioje kariuomenėje dvigubą pilietybę turintiems asmenims būtų užkirstas.

„Kalbant apie pozicijas profesionalioje kariuomenėje, yra svarių priežasčių daryti išimtis dvigubos pilietybės savininkams“, – teigė J.Niinistö.

Suomija ir Rusija turi 1340 km ilgio sieną, o 1939–1940 metais suomiai kovojo su sovietais Žiemos kare.

„Scanpix“ nuotr./Suomijos karys ruošiasi nušauti iš jo besijuokiantį sovietų šnipą (1942 metai).
„Scanpix“ nuotr./Suomijos karys ruošiasi nušauti iš jo besijuokiantį sovietų šnipą (1942 metai).

Rusijai pradėjus sėti agresiją Ukrainoje, Suomijoje imta svarstyti apie galimą narystę NATO, o šalies kariškiai jau rengia reguliarias pratybas kartu su JAV ir Aljanso pajėgomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius