Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos šešėlis vis labiau slegia Donaldą Trumpą: kandidatą į JAV prezidentus praturtino rusų oligarchas

Respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trumpas vėl priverstas aiškintis dėl santykių su Rusija. Šįsyk – dėl kelių dešimčių milijonų dolerių, kuriuos verslo magnatui sukrovė sandoris su rusų oligarchu.
JAV respublikonų suvažiavime Trumpas pristatė savo žmoną Melanią
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos milijardierius Dmitrijus Rybolovlevas – daugiau nei spalvinga asmenybė. Politico.com savo publikacijoje pateikia tokias jo biografijos detales kaip įtarimai nužudymu, turtų susikrovimas po Sovietų Sąjungos griūties, buvimas tarp 15 turtingiausių planetos žmonių, potraukis prabangai ir garsiausių pasaulio menininkų paveikslams. Ir keliasdešimt milijonų dolerių Donaldui Trumpui.

Milijoninės investicijos – tik dažai?

Politico.com aprašomos istorijos centre – prabangi rezidencija Floridoje. Septyniolikos miegamųjų rūmus, pakrikštytus pracūzišku pavadinimu „Maison de l‘Amitie“ („Draugystės namai“) D.Trumpas įsigijo 2004 m. Verslo magnatas viešai pasižadėjo daug investuoti į naujas valdas ir rezidenciją paversti viena ištaigingiausių visose Jungtinėse Valstijose.

Septyniolikos miegamųjų rūmus, pakrikštytus pracūzišku pavadinimu „Maison de l‘Amitie“ („Draugystės namai“) D.Trumpas įsigijo 2004 m.

Tačiau nutiko kitaip. Jau 2006 m. „Maison de l‘Amitie“ atsidūrė ant prekystalio. Anot Politico.com, D.Trumpas už rezidenciją prašė 125 mln. dolerių, kai prieš porą metų pats už ją sumokėjo trissyk mažesnę sumą.

Savo investicijas į rezidenciją D.Trumpas aprašo kukliai. „Išvaliau, bet ne per daug. Svarbiausia – kad aš ją perdažiau“, – teigia kandidatas į JAV prezidentus.

Tačiau prieš gerą dešimtmetį apie „Maison de l‘Amitie“ buvo skelbiama visiškai kitokia informacija. D.Trumpo kompanija „Trump Properties“ tada skelbė, neva į rezidenciją D.Trumpas investavo „mažiausiai“ 25 mln. dolerių nuosavų lėšų. Ši suma neatsispindi ir oficialiuose dokumentuose, pateiktuose darbus atlikusios statybų įmonės. Ten nurodomas dalinis interjero pertvarkymas, naujos virtuvės įrengimas bei kiti palyginti smulkūs darbai.

Surado pirkėją – ir smarkiai uždirbo

Porą metų D.trumpo Floridos rezidencija gulėjo ant prekystalio ir parduota nebuvo. Tačiau 2008 m., tais pačiais metais, kai įsisiūbavo pasaulinė finansų krizė, pirkėjas atsirado.

Tai buvo „trąšų karaliumi“ pramintas Rusijos oligarchas D.Rybolovlevas. į penktą dešimtį įkopęs milijardierius, anot Politico.com, už D.Trumpo „Maison de l‘Amitie“ paklojo 95 mln. dolerių. Tuo metu tai buvo brangiausiai parduota rezidencija JAV istorijoje. Ir saldus pelnas D.Trumpui, palyginti su 41 mln. dolerių, išleistų „Maison de l‘Amitie“ pirkimui.

„Tai buvo puikus sandoris. Man gerai sekasi su nekilnojamuoju turtu“, – Politico.com sakė D.Trumpas.

Rusiški pinigai – ir verslo struktūrose

Anot portalo, tai toli gražu ne vienintelis faktas, prieštaraujantis D.Trumpo pareiškimams, esą jis niekaip nesusijęs su Rusija. Geriausiais laikais 13-uoju numeriu pasaulio milijardierių sąraše buvęs D.Rybolovlevas – ne vienintelis D.Trumpo pinigų šaltinis iš Rusijos.

Politico.com primena D.Trumpo sūnaus, Donaldo Trumpo jaunesniojo, pareiškimą 2008 m. vykusioje nekilnojamojo turto konferencijoje. Ten D.Trumpo pirmagimis pareiškė, kad rusiški pinigai sudaro „neproporcingą“ imperijos turtų dalį.

Pats D.Trumpas pripažįsta, kad „Maison de l‘Amitie“ pardavė rusų oligarchui, tačiau bet kokių tolesnių sąsajų su rusiškais pinigais kratosi.

Milijonai apartamentams ir nuo žmonos slepiamas turtas

D.Trumpas garsėja ekscentrišku būdu, bet čia jam nė kiek nenusileidžia ir „Maison de l‘Amitie“ pirkėjas D.Rybolovlevas. Šiuo metu antrajame turtingiausių planetos žmonių šimtuke pozicionuojamas oligarchas neseniai pagarsėjo tiek įspūdingais privačiais sandoriais, tiek kaltinimais, esą jį apvogė brangius paveikslus jam supirkinėjęs meno brokeris.

„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Rybolovlevas
„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Rybolovlevas

D.Rybolovlevas JAV nekilnojamojo turto rinką sudrebino ne tik praturtindamas D.Trumpą. Pavyzdžiui, savo 22 metų dukrai jis nupirko butą Manhetene. Apartamentai Niujorko širdyje oligarchui atsiėjo 88 mln. dolerių.

Anot Politico.com, D.Rybolovlevas daug ir intensyviai derėjosi dėl D.Trumpo rezidencijos. Esą gali būti, kad matematiškai milijardinį turtą valdantis verslininkas pats nedisponavo itin didelėmis piniginėmis lėšomis. O papildomos intrigos čia įneša D.Rybolovlevo kaltinimai, esą jis buvo apvogtas supirkinėjant meno vertybes.

Pernai oligarchas svaidėsi kaltinimais, esą jis buvo apsuktas tarpininko, jo vardu supirkinėjusio itin vertingus meno kūrinius. Kaip pavyzdį jis pateikė Modiglianio paveikslą, už kurį pats paklojo 118 milijonų dolerių, kai tarpininkas už kūrinį esą sumokėjo 935 mln. dolerių. D.Rybolovlevas tvirtino, esą taip nuo jo nusukta nuo 500 milijonų iki milijardo dolerių.

Rusijos milijardierius neseniai pagarsėjo ir Panama Papers tyrime. Nustatyta, kad per ofšorines kompanijas nemaža dalis jo turto buvo paslėpta nuo žmonos. Taip D.Rybolovlevas galėjo sutaupyti tikrai nemažai, mat žmona su juo skirtis nusprendė netrukus po D.Trumpo rezidencijos įsigijimo. Sutuoktinė verslininką kaltino daugybiniais neištikimybės atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius