Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos specialistas pripažino, kad informaciją apie 36-ias „išjungtas“ „Tomahawk“ raketas paskleidė neišmanėliai

JAV sparnuotosios raketos „Tomahawk“ yra labai sudėtingi taikiniai radioelektroninės kovos įrenginiams ir negalima kalbėti apie galimybę „išjungti“ šias raketas skrydžio metu. Apie tai Rusijos leidiniui „Izvestija“ papasakojo vienas iš Rusijos radioelektroninės kovos įrangos kūrėjų, prašęs neviešinti jo pavardės.
Raketos „Tomahawk“ paleidimas
Raketos „Tomahawk“ paleidimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po JAV atakos „Tomahawk“ raketomis į Sirijos karinių oro pajėgų bazę Rusijos socialiniuose tinkluose, tinklaraščiuose ir net žiniasklaidoje buvo skleidžiama informacija, neva net 36 iš 59 raketų nepasiekė tikslo, panaudojus rusišką radioelektroninės kovos sistemą „Ryčag-AV“. „Ryčag-AV“ skirta kovai su zenitinių raketų sistemomis, todėl tvirtinti, kad ji „išjungė“ „Tomahawk“ gali tik visiškas diletantas“, – pareiškė „Izvestijų“ kalbintas Rusijos specialistas.

Jis taip pat pažymėjo, kad teiginys, jog raketos „Tomahawk“ buvo sustabdytos „išjungus jų GPS sistemas“ demonstruoja šių raketų nusitaikymo į taikinį principų neišmanymo. Pasak jo, sparnuotųjų raketų valdymo sistema susideda iš sudėtingos inercinės sistemos, veikiančios kartu su radijo aukštimačiu ir optine elektronine taikymosi klaidų korekcijos pagal reljefą sistema (vietovės taškais, kurie įvedami į raketų atmintį).

GPS naudojama tik galutinėje trajektorijos atkarpoje ir maksimaliai padidina pataikymo tikslumą. Tai svarbu, kai mėginama sunaikinti labai konkrečius taikinius, pabrėžė ekspertas, tačiau neturi jokios reikšmės, kai masiškai atakuojami taikiniai, išsidėstę didelėje teritorijoje (aerodromai, karinės technikos sankaupos, kariuomenės pozicijos). Mėginti atremti „Tomahawk“ ataką tokiais atvejais, stengiantis paveikti raketų GPS sistemas, visiškai beprasmiška.

Pašnekovo teigimu, patikimų priemonių, galinčių paveikti šių sparnuotųjų raketų valdymo sistemas tiesiog nėra. Tokios priemonės dar tik kuriamos ir veiks raketų „radioelektroninės aparatūros sudeginimo“ principu.

Kol kas, pasak specialisto, efektyviau pasipriešinti „Tomahawk“ atakai galima tik zenitiniais kompleksais „Pancyr“, kurie skirti fiziškai naikinti taikinius, o ne paveikti jų valdymo sistemas.

JAV karo laivai „Porter“ ir „Ross“, buvę netoli Kretos, balandžio 7-osios naktį sparnuotosiomis raketomis „Tomahawk“ atakavo Sirijos Homso provincijoje esantį Šairato karinį aerodromą. Tai buvo atsakas Sirijos prezidentui Basharui al Assadui už anksčiau įvykdytą cheminio ginklo ataką prieš sukilėlių kontroliuojamą Chan Šeichuno miestą Idlibo provincijoje. JAV žvalgybos duomenimis, cheminio ginklo ataką surengę Sirijos vyriausybinių pajėgų lėktuvai kilo būtent iš Šairato aerodromo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius