-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos stačiatikių bažnyčia kritikuojama dėl kalendoriaus su diktatoriaus Josifo Stalino atvaizdu

Rusijos stačiatikių bažnyčia šią savaitę buvo griežtai kritikuojama internete dėl 2014 metų sieninio kalendoriaus su Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino portretais, išleisto vieno gerbiamo vienuolyno leidykloje.
Bažnytinis kalendorius su Stalino atvaizdu.
Bažnytinis kalendorius su Stalino atvaizdu. / amic.ru iliustr.

Nespalvotas kalendorius „Stalinas“, kainuojantis 200 rublių (apie 15 litų), reklamuojamas kaip „puiki dovana veteranams ir istorijos gerbėjams“. Istorikas Michailas Babkinas atkreipė į jį visuomenės dėmesį savo tinklaraštyje sausio 7 dieną.

„Skandalas, gėda ir įžeidimas visiems žuvusiems“, – rašė vienas iš beveik 200 internautų, pakomentavusių M.Babkino žinutę, turėdamas omenyje milijonus žmonių, žuvusių per J.Stalino inicijuotą priverstinę kolektyvizaciją ir brutalias politines represijas.

Skandalas, gėda ir įžeidimas visiems žuvusiems.

Rusijos stačiatikių bažnyčia, kuri buvo negailestingai persekiojama Stalino diktatūros metais nurodė atleidusi tos leidyklos vadovą liepą, kai sužinojo apie leidinį – tačiau kalendoriai jau buvo pristatyti užsakovams.

„Rusijos stačiatikių bažnyčia patyrė rūsčiausias represijas per Stalino valdymą, kai tūkstančiai kunigų buvo deportuoti arba sušaudyti. Išleisti tokią publikaciją Bažnyčiai pavaldžioje įmonėje morališkai nepriimtina“, – sakė Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovas Vachtangas Kipšidzė naujienų agentūrai „Reuters“.

Tačiau pripažindamas, jog daugelis rusų tebesimpatizuoja Stalinui, kuriam priskiriami nuopelnai dėl pergalės Antrajame pasauliniame kare ir supervalstybės statuso suteikimo Sovietų Sąjungai, V.Kipšidzė pridūrė: „Reikėtų remtis prielaida, kad Rusijos stačiatikių bažnyčia ir Rusijos visuomenė laikosi skirtingų požiūrių ir kad visi turi teisę turėti savo nuomonę.“

Kremliaus kritikai kaltina prezidentą Vladimirą Putiną pastangomis įtvirtinti Stalino įvaizdį ir liaupsinti Sovietų Sąjungos modernizacijos pasiekimus, siekiant sustiprinti nacionalinį pasididžiavimą.

Po grįžimo į Kremliaus vadovo postą 2012 metų viduryje V.Putinas taip pat siekė įtikti konservatyvių pažiūrų rinkėjams, kad sustiprintų savo autoritetą, taip pat demonstravo vis didesnį palankumą Rusijos Ortodoksų Bažnyčiai kaip nacionalinių vertybių puoselėtojai.

Tuo tarpu Bažnyčia buvo vis labiau kritikuojama dėl  pernelyg artimų ryšių su Kremliumi ir pastangų užsitikrinti pernelyg įtakingą vaidmenį sekuliariame gyvenime.

„Tai yra verslas. Rusijos stačiatikių bažnyčia naudoja savo išteklius, kad pasidarytų pinigų", – savo tinklalapyje rašo dvasininkas Andrejus Kurajevas. – Tad bėda čia, o ne Stalino portretuose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius