-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos sukeltas karas Ukrainoje: kas šiuo metu vyksta fronte?

Pirmosiomis žiemos dienomis rytinėje Ukrainoje, kur vyksta Rusijos sukeltas karas, vėl buvo aukų. ESBO stebėtojai praneša apie nuolatinius apšaudymus iš artilerijos ir minosvaidžių. Ukrainos armija skelbia, kad karys savanoris nužudė reguliariosios kariuomenės seržantą ir bandė pasprukti pas separatistus.
Separatistų kontroliuojamas Makijivkos miestas
Separatistų kontroliuojamas Makijivkos miestas / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

Jau beveik pusantrų metų rytinėje Ukrainoje griaudi artilerija ir minosvaidžiai, šaudo snaiperiai, bet ukrainiečių ir Rusijos armijos bei separatistų pozicijos nesikeičia.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį per eilinį apšaudymą buvo sužeisti 6 kariai. Apie tai pranešė Ukrainos gynybos ministerija.

Dar 3 ukrainiečiai buvo sužeisti naktį iš ketvirtadienio į penktadienį. Gynybos ministerija paskelbė, kad du iš jų dalyvavo nedideliame susirėmime su priešo grupuote, o vienas buvo sužeistas per apšaudymą minosvaidžiais.

Trečiadienį šalia Donecko esančioje Avdijivkos gyvenvietėje, kurią kontroliuoja ukrainiečiai, per apšaudymą žuvo civilis.

Ukrainos gynybos ministerija skelbia, kad per pastarąją savaitę Rusijos armija ir separatistai šaudė iš 122 mm artilerijos ir 120 mm minosvaidžių, kurie yra draudžiami pagal vadinamuosius Minsko taikos susitarimus.

Sviediniai ir minos krito ant ukrainiečių pozicijų Mariupolyje, Krasnohorivkoje, Marjinkoje, Šyrokynėje, Slavne ir kitose fronto vietose.

Tai iš dalies patvirtina ESBO stebėtojai. Jų ataskaitoje skelbiama, kad per pirmąsias gruodžio dienas taikdariai išgirdo 70 sprogimų. Dauguma šūvių paleisti iš uždrausto kalibro ginklų. Tiesa, stebėtojai savo pranešime neįvardija, iš kurios pusės skriejo sviediniai ir minos.

Ukrainos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos sukelto karo Ukrainoje žemėlapis, 2016 metų lapkričio 27 diena
Ukrainos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos sukelto karo Ukrainoje žemėlapis, 2016 m. lapkričio 27 d.

Nušovė vadą ir spruko pas separatistus

Frontui nusistovėjus, vis dažniau pranešama apie diversijas ir antpuolius nedidelėmis karių grupėmis.

Ukrainos armija skelbia, kad lapkričio 26-ąją ir 27-ąją buvo užpultas ukrainiečių karių postas, esantis Stanyca Luhanska miestelyje. Per šiuos incidentus niekas nenukentėjo, bet kitas išpuolis baigėsi tragiškai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos separatistai prie Petrovskojo, 2016 metų spalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos separatistai prie Petrovskojo, 2016 metų spalis

Penktadienį Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, kad Novotoškivskio rajone reguliariosios armijos karys nužudė seržantą. Kareivis peršovė savo padalinio vadą ir puolė jį peiliu.

Žudikas pagrobė pėstininkų kovos mašiną ir bandė pasprukti į Rusijos armijos ir separatistų kontroliuojamą teritoriją, bet nesuvaldė mašinos ir padarė avariją. Jis bandė sprukti pėsčiomis, nešdamasis kulkosvaidį, bet buvo sulaikytas ukrainiečių karių.

Fronte esantis savanoris Romanas Donikas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė, esą žudikas specialiai prisidėjo prie ginkluotųjų pajėgų, kad galėtų įvykdyti diversiją. Esą nužudęs seržantą jis bėgo į priešo teritoriją, o ten jo laukė separatistai. Juos nuvaikė Ukrainos armijos minosvaidžių ugnis.

Skelbia apie perbėgėlius

Abi kariaujančios pusės skelbia, kad priešų kariai nori prisidėti prie jų.

Ukrainos laikinai okupuotų teritorijų ministro pavaduotojas George'as Tuka naujienų portalui unian.net sakė, esą Donbaso regione veikiantys prokremliški separatistai yra pasiruošę sudėti ginklus.

„Jeigu kalbėtume apie kovotojus, turinčius Ukrainos pilietybę, tai jų nuotaikos yra labai blogos. Daugelis yra pasirengę sudėti ginklus“, – tikino G.Tuka.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Tarptautinė taikdarių bazė Lvovo srityje
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Tarptautinė taikdarių bazė Lvovo srityje

Jis teigė, kad iš visų Donecke ir Luhanske veikiančių okupantų tik trečdalis yra vietos gyventojai, o likusi dalis – Rusijos armijos kontingentas ir samdiniai.

„Tai yra rimta problema. Pagal mano turimą informaciją, teoriškai net šiandien galima sukelti maištą okupuotose teritorijose. Tačiau yra didelė tikimybė, kad samdiniai ir pajėgos iš išorės paskandintų sukilimą kraujyje“, – kalbėjo G.Tuka.

Politikas pasakojo, kad susitiko su atstovais iš okupuotų Ukrainos sričių ir aptarė sukilimo galimybes. Informaciją apie tai perdavė karo vadams.

Tuo tarpu separatistai socialiniuose tinkluose skelbia, kad prie jų prisideda vis daugiau ukrainiečių karių.

Vieną atvejį patvirtino Ukrainos gynybos ministerija. Pranešama, kad gruodžio pradžioje vienas reguliariosios armijos karys padarė neįvardytą sunkų nusikaltimą. Vengdamas bausmės jis prisidėjo prie Rusijos armijos ir separatistų.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 faktai apie Ukrainoje šiuo metu vykstantį karą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius