Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos teisių gynėjai vadina didele netektimi Andrejaus Sacharovo našlės mirtį

Rusijos teisių gynėjai vadina didele netektimi akademiko Andrejaus Sacharovo našlės, žinomos piliečių aktyvistės Jelenos Boner mirtį.
Jelena Boner
Jelena Boner. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Didelė netektis, ir ne tik teisių gynimo judėjimui“, – pareiškė agentūrai „Interfax“ sekmadienį Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva.

„Jelena Boner buvo labai aktyvi ir vertinga teisių gynimo judėjimo dalyvė“, – sakė L.Aleksejeva.

J.Boner mirė birželio 18 dieną Bostone. Jos kūnas bus kremuotas, o urna su palaikais bus palaidota Vostriakovo kapinėse Maskvoje šalia A.Sacharovo palaikų.

L.Aleksejeva sakė, kad J.Boner buvo pirmosios sudėties Maskvos Helsinkio grupės narė.

„Ji davė Maskvos Helsinkio grupei ne tik pavadinimą. Ji labai aktyviai dalyvavo MHG darbe, kaip ir Andrejus Sacharovas“, – sakė Maskvos Helsinkio grupės vadovė.

L.Aleksejeva pranešė, kad pastaruoju laiku J.Boner jautėsi blogai, ir jos vaikai negalėjo atskristi į Maskvą iš JAV į neseniai paminėtą A.Sacharovo jubiliejų, nes J.Boner buvo kritinės būklės.

„Sunku širdyje. Tai didžiulė netektis mums visiems“, – sekmadienį sakė kitas teisių gynimo bendrijos veteranas, judėjimo „Už žmogaus teises“ lyderis Levas Ponomariovas.

Jis gerai pažinojo J.Boner ir bendradarbiavo su A.Sacharovu paskutiniais akademiko gyvenimo metais.

„Aš pagyvenęs žmogus, ir nemačiau tokio sutarimo, kuris buvo tarp Jelenos Georgijevnos (Boner) ir Aleksandro Dmitrijevičiaus (Sacharovo). Visada visus sprendimus jie priimdavo drauge, o kartais klausimai buvo gana aštrūs“, – sakė L.Ponomariovas.

Pasak jo, po A.Sacharovo mirties J.Boner aktyviai dalyvavo teisių gynimo judėjime, ji taip pat dalyvavo sudarant teisių ginimo koaliciją „Bendri veiksmai“.

„Persikėlusi į JAV jis toliau atidžiai stebėjo įvykius Rusijoje, jos nuomonė apie tai, kas vyksta, buvo nepaprastai svarbi“, – pranešė L.Ponomariovas.

„Jelenos Georgijevnos mirtis – didžiulė netektis. Išeina teisių gynėjai, disidentai, kurie pradėjo visuomeninę veiklą sovietmečiu. Visa tai buvo nenuspėjai pavojinga, jie realiai rizikavo sveikata ir gyvybe“, – sakė L.Ponomariovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius