Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 15 /18:50

Rusijos teismas opozicijos lyderiui A.Navalnui dėl protestų skyrė 30 parų arešto

Rusijos opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui Rusijos teismas antradienį skyrė 30 parų arešto už jo vaidmenį organizuojant protestus 4-ai kadencijai išrinkto šalies prezidento Vladimiro Putino inauguracijos išvakarėse.
Per protestą sulaikytas A.Navalnas
Aleksejus Navalnas proteste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maskvos teismo teisėjas Dmitrijus Gordejevas pripažino A. Navalną kaltu surengus „nesankcionuotų protestų“. Jam taip pat pareikšti kaltinimai nepaklusimu policijos įsakymams.

Teismas išklausė vieno A.Navalną suėmusio policijos pareigūno parodymų. Pasak jo, A.Navalnas ignoravo policijos perspėjimus per megafoną, kad vykstantis protestas yra nesankcionuotas.

Tuo tarpu kaltinamasis sakė, kad maždaug 15 policijos pareigūnų grupei buvo duotas leidimas prieš jį panaudoti fizinę jėgą.

„Aš manau, kad mano sulaikymas buvo neteisėtas, buvo pažeistos mano teisės“, – kalbėjo A.Navalnas teisme tvirtindamas, kad teisę rengti protestą jam suteikė konstitucija.

Pasak A.Navalno advokato Vadimo Kobzevo, teismas turi „akivaizdžiai politinių motyvų“, V.Putinui pradėjus ketvirtą kadenciją Kremliuje.

„Valdžia pradėjo formuoti vyriausybę ir dabar siekia bet kokiomis priemonėmis atimti iš A.Navalno laisvę, neleisti jam reaguoti į šį procesą“, – sakė jis.

A.Navalnui taip pat pareikštas kaltinimas dėl nepaklusimo policijos įsakymams; teismas savo nuosprendį šioje byloje turėtų paskelbti vėliau antradienį. Tačiau bet koks papildomas laisvės atėmimas tik prailgintų jau skirtą 30 parų arešto bausmę.

Maskvos teismas savo nuosprendį turėjo paskelbti praėjusį penktadienį, bet bylos nagrinėjimas buvo atidėtas, kad būtų iškviestas liudyti policijos pareigūnas.

„Tai, kas vyksta teisme iš tikrųjų neturi nieko bendra su nuosprendžiu. Nuosprendis tikriausiai jau yra... jie turi laikytis formalių žingsnių, tačiau tai neturi nieko bendra su rezultatu“, – sakė A.Navalnas žurnalistams, teismui paskelbus bylos nagrinėjimo atidėjimą.

41 metų politikas, kuriam buvo uždrausta mesti iššūkį V.Putinui per kovą vykusius prezidento rinkimus, ragino Rusijos gyventojus gegužės 5-ąją rinktis į visoje šalyje vykusią protesto akciją „Jis mums ne caras“.

Anot duomenis apie politinius areštus renkančio nepriklausomo stebėtojo „OVD Info“, tą šeštadienį 27 Rusijos miestuose buvo suimta daugiau nei 1,6 tūkst. protestuotojų.

Organizacijos teigimu, kas dešimtas sulaikytasis buvo nepilnametis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius