Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos teismas paliko galioti nuosprendį Kremliaus kritikui I.Jašinui

Rusijos teismas trečiadienį paliko galioti nuosprendį Kremliaus kritikui Iljai Jašinui, pernai nuteistam kalėti pusdevintų metų už „melagienų“ apie Rusijos kariuomenę skleidimą po to, kai jis pasmerkė Maskvos puolimą Ukrainoje.
Kremliaus kritikas Ilja Jašinas
Kremliaus kritikas Ilja Jašinas / „AFP“/„Scanpix“

„Maskvos Meščansko teismo nuosprendis turėtų būti paliktas nepakeistas“, – sakė teisėjas per posėdį Maskvos miesto teisme.

Žinomas opozicijos politikas ir jo bendražygiai politiškai motyvuotais vadina jam mestus kaltinimus už „melagienų“ apie Rusijos kariuomenę skleidimą pagal naują įstatymą, priimtą Maskvai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą.

Kai Kremlius ėmėsi beprecedentėmis priemonėmis slopinti opozicijos balsus, I.Jašinas liko šalyje, tačiau liepą buvo suimtas.

Opozicijos politikas buvo teisiamas dėl vienos „YouTube“ transliacijos, kurios metu jis kalbėjo apie civilių žudymą netoli Kyjivo esančioje Bučoje. Rusų kariuomenė kaltinama karo nusikaltimais šiame Ukrainos miestelyje.

39-erių I.Jašinas liko Rusijoje net po to, kai V.Putinas praėjusių metų vasario 24 dieną pasiuntė karius į Ukrainą, ir reguliariai smerkė Kremliaus puolimą Ukrainoje asmeninėje „Youtube“ paskyroje, kuri turi 1,4 mln. prenumeratorių.

Buvusio Maskvos tarybos nario apeliacinis skundas buvo atmestas, pareigūnams ėmusis dar neregėto masto kovos prieš laisvą žodį Rusijoje: nepriklausoma žiniasklaida uždaryta, o pagrindiniai opozicijos veikėjai atsidūrė už grotų arba paliko šalį.

Kalbėdamas teisme I.Jašinas sakė, kad buvo pasodintas už grotų už tai, kad kalbėjo tiesą apie Maskvos veiksmus Ukrainoje ir Rusijoje.

„Man paskelbtas nuosprendis neįtikėtinas: aštuoneri su puse metų už 20 minučių kalbą internete“, – sakė jis.

„Kalėjime sutikau žudikų, prievartautojų ir plėšikų, kurie už savo nusikaltimus gavo mažesnes bausmes“, – pridūrė jis.

I.Jašinas sakė, kad anksčiau ar vėliau, jo žodžiais, vagys ir žudikai bus nušalinti nuo valdžios, o jis pats bus tarp tų, kurie kurs naują Rusiją.

„Suprantu, kad išėjęs į laisvę tapsiu vienu iš tų, kurie turės išvalyti šią kruviną netvarką“, – sakė jis teisme.

Rusijos teismas pirmadienį nuteisė kitą Kremliaus kritiką, Vladimirą Karą-Murzą 25 metams griežto režimo kalėjime už išdavystę ir kitus kaltinimus dėl kritikos Ukrainos puolimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius