Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 10 /15:39

Rusijos teismas paliko už grotų dvi „Pussy Riot“ nares, trečią paleido

Rusijos apeliacinis teismas trečiadienį paliko galioti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą dviem merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narėms už protestą prieš šalies prezidentą Vladimirą Putiną pagrindinėje Maskvos katedroje, tačiau trečioji buvo paleista, skyrus lygtinę bausmę.
„Pussy Riot“ merginos
„Pussy Riot“ merginos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viena Maskvos miesto teismo teisėja pareiškė, kad 22 metų Nadeždai Tolokonikovai ir 24 metų Marijai Aliochinai paliekami galioti ankstesni nuosprendžiai, tuo tarpu 30-metė Jekaterina Samucevič paleidžiama, įkalinimo bausmę pakeitus lygtine.

Rugpjūtį šios trys „Pussy Riot“ narės buvo pripažintos kaltomis dėl chuliganizmo, motyvuoto religinės neapykantos, ir nuteistos kalėti dvejus metus.

Tokį verdiktą pasmerkė JAV ir Europa, kur jis yra laikomas V.Putino netolerancijos kitokiai nuomonei pavyzdžiu.

J.Samucevič taip pat paneigė pranešimus apie numanomus nesutarimus tarp grupės narių, kai ji netikėtai paprašė, kad apeliaciniame procese jai atstovautų kitas advokatas.

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, J.Samucevič buvo paleista teismo salėje.

Teisėja Larisa Boliakova nurodė, kad J.Samucevič dvejus metus turės laikytis kai kurių apribojimų ir nenusižengti įstatymams, kitaip ji gali būti vėl suimta ir grąžinta į kalėjimą.

Merginos advokatas sakė teismui, kad J.Samucevič nedalyvavo vasarį surengtame „pankų maldos“ proteste prie altoriaus Kristaus Išganytojo katedroje, nes ji buvo sulaikyta apsaugininkų ir išvesdinta, šiai akcijai dar neprasidėjus.

J.Samucevič taip pat paneigė pranešimus apie numanomus nesutarimus tarp grupės narių, kai ji netikėtai paprašė, kad apeliaciniame procese jai atstovautų kitas advokatas.

„Grupėje “Pussy Riot„ nėra jokio skilimo – aš nepripažįstu savo kaltės dėl chuliganizmo... Šios akcijos mintis buvo politinė, o ne religinė“, – sakė ji.

J.Samucevič per spalio 1 dieną vykusį posėdį netikėtai paprašė pakeisti jos advokatą, argumentuodama, kad jos ankstesnė gynėjų komanda vertina šią bylą kitaip nei jų klientė.

Jausmingai kalbėdamos įstiklintame kaltinamųjų narve, merginos per posėdį sakė neketinusios savo veiksmais įžeisti tikinčiųjų, tačiau kritikavo teismus ir Kremliaus vadovą.

„Putinas daro viską, kad įžiebtų pilietinį karą šioje šalyje“, – sakė N.Tolokonikova, pakėlusi balsą, kai teisėja mėgino ją nutraukti, pradėjus kalbėti apie prezidentą.

N.Tolokonikova ir M.Aliochina sakė teismui, kad jų protestas buvo vien politinis.

„Nenorėjome įžeisti tikinčiųjų, – teigė M.Aliochina. – Atėjome į katedrą pasisakyti prieš dvasinių veikėjų ir politikos elito susijungimą mūsų šalyje.“

Tačiau mergina sakė nesitikinti, kad jos apeliacija bus patenkinta.

„Praradau bet kokią viltį dėl mūsų teismų“, – pažymėjo ji.

Advokatas Markas Feiginas prašė teismo išteisinti jo klientes ir sudrausminti V.Putiną. „Jokiam pareigūnui ... neleidžiama kištis į teismo darbą“, – piktai sakė jis.

Advokatas Markas Feiginas prašė teismo išteisinti jo klientes ir sudrausminti V.Putiną. „Jokiam pareigūnui ... neleidžiama kištis į teismo darbą“, – piktai sakė jis.

Kaltinamųjų artimieji ir advokatai skundėsi dėl politinio kišimosi į pirmąjį bylos nagrinėjimą ir sakė, kad praeitą savaitgalį išsakyti V.Putino, minėjusio savo 60-ąjį gimtadienį, komentarai sukėlė abejonių, ar apeliacinis procesas bus sąžiningas.

„Po Putino komentarų nemanau, kad advokatai gali ką nors padaryti“, – J.Samucevič tėvas Stanislavas antradienį sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Rusijos prezidentas sekmadienį per televizijos NTV laidą pareiškė, kad „Pussy Riot“ buvo nubaustos pelnytai.

„Iš tikrųjų teisinga, kad jas suėmė, ir teisingai padarė, kad mūsų teismas priėmė tokį sprendimą, – sakė V.Putinas. – Negalima ardyti moralės, dorovės pamatų, griauti mūsų šalies. Kas mums tuomet liks?“

„Pirmoji mano reakcija buvo ta, jog paprašiau tikinčiųjų joms atleisti – galvojau, kad tuo viskas pasibaigs“, – sakė prezidentas, tačiau pridūrė, kad šis skandalas buvo pradėtas vystyti ir „nusirito iki teismo, o teismas joms įkrovė dvejetą“.

Tačiau jis taip pat tvirtino nedaręs jokio spaudimo, kad merginos būtų nuteistos. „Aš čia niekuo dėtas. Jos ko norėjo, tą ir gavo“, – sakė V.Putinas.

N.Tolokonikova  teismui sakė, kad grupė nebuvo motyvuota religinės neapykantos.

„“Pussy Riot„ veiksmuose nebuvo nieko prieš religiją – jie buvo politiniai“, – N.Tolokonikova sakė Maskvos teismui, kalbėdama įstiklintame kaltinamųjų narve.

„Man skaudu girdėti, esą aš pasisakau prieš religiją. Nejaučiu neapykantos tikėjimui ir niekada jos nejaučiau“, – pažymėjo ji.

„Esu pasiruošusi atsiprašyti, jeigu įžeidžiau žmones, tačiau atgaila neįmanoma, nes tai būtų pripažinimas, jog mūsų akcija buvo nukreipta prieš religiją, nors buvo ne taip“, – pridūrė ji.

M.Aliochina pareiškė, kad jos netylės, net jei liks už grotų. „Keliausime į koloniją, tačiau netylėsime, net jeigu būtume Sibire“, – sakė ji.

Rusijoje tik nedaugelis užjaučia „Pussy Riot“ nares, o Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas pareiškė, kad šis protestas buvo dalis suderinto puolimo prieš tradicines rusų vertybes, siekiant sutrukdyti Bažnyčios atgimimui po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Apklausos, kurią rugsėjo 21-24 dienomis atliko nepriklausomas Levados centras, rezultatai rodo, kad 35 proc. respondentų įsitikinę, jog dvejų metų atėmimo bausmė „Pussy Riot“ narėms yra tinkama, o 34 proc. sakė, kad ji per švelni. Tik 14 proc. apklaustųjų laikėsi nuomonės, jog merginos nubaustos per griežtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius