Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos Trojos arklys ES: atskleisti Graikijos „Syriza“ partijos ryšiai su Aleksandru Duginu

Graikijos radikalios kairės partijos „Syriza“ pergalė jau sukrėtė Europos finansų rinkas. Tačiau jos įtaka Europos Sąjungos (ES) užsienio politikai gali būti pražūtinga – savo simpatijų Kremliui neslepianti partija gali suardyti ES vienybę dėl sankcijų Rusijai. Dar daugiau – gauti asmeniniai elektroniniai laiškai rodo, kad „Syriza“ yra itin artima Vladimiro Putino ideologui Aleksandrui Duginui ir rusų oligarchui Konstantinui Malofejevui, kuris, manoma, finansuoja didžiąją dalį teroristų Rytų Ukrainoje. Tai atskleidė „Laisvosios Europos“ radijo žurnalistas Robertas Coalsonas.
Nikosas Kodziasas (kairėje) ir A.Duginas (viduryje)
Naujasis Graikijos užsienio reikalų ministras Nikosas Kodziasas (kairėje) ir Aleksandras Duginas (viduryje) 2013 m. Atėnuose / euromaidenpress.com nuotr.

Europos kraštutinės dešinės partijas tyrinėjantis Antonas Šechovcovas teigia, kad visoje Graikijoje yra jaučiamos simpatijos Rusijai, tačiau „Syrizos“ ir jos koalicijos partnerės – kraštutinės dešinės Graikijos nepriklausomos partijos – užsienio politika yra atvirai prorusiška.

„Faktas, kad naujojo premjero Aleksio Cipro pirmasis kontaktas buvo su Rusijos ambasadoriumi Graikijoje, reiškia, kad jie tikriausiai mėgins sukurti artimesnius ryšius su Rusija“, – teigė ekspertas.

Perimtas susirašinėjimas

2014 m. gruodį Rusijos programišiai „Shaltai Boltai“ paviešino krūvą asmeninių elektroninių laiškų, kuriuos jie perėmė iš Georgijaus Gavrišo – artimo A.Dugino draugo, dirbančio ir A.Dugino Eurazijos judėjime. Laiškuose buvo aptariamos A.Dugino ir K.Malofejevo pastangos sukurti Europos politikų ir intelektualų grupę, kuri simpatizuotų Rusijai.

Keliose dešimtys elektroninių laiškų taip pat aprašomi G.Gavrišo ir „Syrizos“ veikėjų pokalbiai, teigia žiniasklaidos investuotojas ir tinklaraštininkas Christo Grozevas.

Laiškai atskleidė, kad buvo labai artimai bendradarbiaujama dėl strategijos, viešųjų ryšių ir pan. Ch.Grozevo teigimu, „Syrizos“ konsultantai A.Duginui ir G.Gavrišui nusiųsdavo partijos pozicijos ir politikos gaires, o šie – savo komentarus ir patarimus.

G.Gavrišas kelerius metus iki 2013-ųjų gyveno Graikijoje. „Per tuos penkerius metus G.Gavrišas, atrodo, dirbo A.Dugino įgaliotiniu – ieškojo panašiai mąstančių ir lengvai paveikiamų politikų Graikijoje tam, kad juos įtrauktų į A.Dugino Eurazijos ideologijos įgyvendinimą“, – sakė Ch.Grozevas.

euromaidenpress.com nuotr./Aleksandras Duginas konferencijoje Atėnuose 2013 m.
euromaidenpress.com nuotr./Aleksandras Duginas konferencijoje Atėnuose 2013 m.

Rusijos draugai Graikijoje

Vienas iš asmenų, kuris dalyvavo susirašinėjimuose, yra Nicolas Laosas – graikų intelektualas ir „Syrizos“ patarėjas verslo ryšių su Rusija klausimais. Jis yra Rusijos saugumo firmos „R-Tekhno“ partneris.

Viename iš paviešintų laiškų N.Laosas rašo A.Duginui: „Aš labai gerai žinau, kaip veikia priešas, ir su jūsų globa galiu efektyviai ir stipriai jiems smogti atgal.“

Kitame laiške kalbama apie Panosą Kammenosą, Graikijos Nepriklausomos partijos vadovą ir naująjį šalies gynybos ministrą. 2014-ųjų spalio 25 dienos laiške įtakingas tinklaraštininkas Dimitris Konstantakopoulosas, „Syrizai“ patarinėjęs strategijos klausimais, aptaria Atėnuose įsikūrusį Geopolitinių studijų institutą, kurį yra įkūręs P.Kammenosas su draugu profesoriumi Filipposu Calidziu.

„Panosas prieš mėnesį atrodė kupinas entuziazmo, kalbėjo apie nuolatinį bendradarbiavimą. Tuomet jis asmeniniais tikslais nuvyko į Maskvą, mums sakė, kad į draugo vestuves, ir pradingo nuo Žemės paviršiaus. Man labai smalsu, ar kada nors sužinosiu jo pradingimo priežastis“, – rašyta laiške.

A.Duginas taip pat susijęs su naujuoju Graikijos užsienio reikalų ministru Nikosu Kodziasu.

Praėjus mėnesiui po šio laiško, P.Kammenoso institutas pasirašė „supratimo memorandumą“ su įtakingu Rusijos strateginių studijų institutu (RISI). Jis anksčiau buvo Rusijos Išorinės žvalgybos tarnybos (SVR) dalis, o 2009 tapo pavaldus Rusijos prezidentui. Jo vadovas – į atsargą išėjęs SVR generolas leitenantas. RISI 2013 m. siūlė Rusijai įsiveržti į Ukrainą.

A.Duginas taip pat susijęs su naujuoju Graikijos užsienio reikalų ministru Nikosu Kodziasu.

2013-ųjų balandį N.Kodziasas, tuomet profesoriavęs Pirėjaus universitete, pakvietė A.Duginą skaityti paskaitos apie tarptautinę politiką ir Eurazijos viziją. Per ją A.Duginas sakė, kad Graikija neturėtų jungtis prie Rusijos vadovaujamos Eurazijos sąjungos. Vietoj to Atėnai turėtų imtis „Europos architektūros išardymo vaidmens“. Jis aiškino, kad Graikija, kartu su Serbija ir kitomis valstybėmis, turėtų sukurti rytinį Europos tapatybės polį.

Būdamas Graikijoje A.Duginas taip pat susitiko ir su D.Konstantakopoulosu. Jie vienas iš kito paėmė interviu.

euromaidenpress.com nuotr./P.Konstantakopoulosas ir A.Duginas
euromaidenpress.com nuotr./P.Konstantakopoulosas ir A.Duginas

Grįžęs į Rusiją A.Duginas toliau palaikė ryšius su graikais. Tais metais jis viename savo straipsnių rašė, kad Graikijoje jų partneriais bus kairieji „Syriza“, kurie „atmeta atlanticizmą, liberalizmą ir pasaulinių finansinių jėgų dominavimą“. „Kiek žinau, „Syriza“ yra antikapitalistai, kritikuojantys pasaulinę oligarchiją, kurios aukomis tapo Graikija ir Kipras“, – rašė Kremliaus ideologas.

2013-ųjų gruodį A.Duginas paskelbė straipsnį, kuriame įvardijo valstybes ir asmenis, kuriuos galima įtraukti į grupę, darančią neformalią įtaką Europai per „Russia Today“ kanalą. Jame pažymėjo, kad „su visais minimais žmonėmis jis arba jo atstovai susitiko asmeniškai bei tiesiogiai arba netiesiogiai kalbėjosi apie galimybę jiems dalyvauti organizacijoje ir/arba užsiimti prorusiškomis iniciatyvomis“.

Straipsnyje buvo paminėtas ir Aleksis Cipras – naujasis Graikijos premjeras. 

Rusijos fašistas

A.Duginas tokia veikla jau daugelį metų užsiima visoje Europoje, teigia Kijevo profesorius Andrejus Umlandas: „Jis daugiau nei 20 metų yra glaudžiai susijęs su įvairiais kraštutinės dešinės intelektualais Prancūzijoje, Italijoje, Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, jis skaito juos, jie skaito jį. Kai kurios jo knygos yra išverstos. Tai nėra labai viešinama veikla – tai daugiau vyksta uždaruose ratuose.“

Į šią veiklą buvo kreipiama nedaug dėmesio – iki tol, kol A.Duginas nesujungė savo jėgų su K.Malofejevu, konservatyviu rusų stačiatikių nacionalistu. 2014 m. sausio 20 d. A.Duginas jam parašė laišką, kuriame įvardijo pagrindinius potencialius sąjungininkus Vakarų Europoje.

2014-ųjų kovo pabaigoje jie abu susitiko su potencialiais partneriais (įskaitant ir „Syrizos“ atstovus) slaptoje konferencijoje Vienoje.

Anot Ch.Grozevo, A.Duginas ragino K.Malofejevą užmegzti ryšius su šiais asmenimis, kad sukurtų, A.Dugino žodžiais, politikų „elito klubą“, kuris remtų Rusijos liniją.

2014-ųjų kovo pabaigoje jie abu susitiko su potencialiais partneriais (įskaitant ir „Syriza“ atstovus) slaptoje konferencijoje Vienoje. Joje taip pat dalyvavo Austrijos Laisvės partijos, Bulgarijos „Atakos“, Prancūzijos Nacionalinio fronto atstovai. 

Ch.Grozevas pažymi, kad laiškuose nėra jokių tiesioginių įrodymų, kad A.Duginas ar K.Malofejevas finansuoja „Syrizą“, tačiau tarp adresatų dažnai būdavo įrašomi asmenys, artimi K.Malofejevui.

Vienas iš tokių žmonių, kurio pavardė dažnai figūruoja laiškuose – Aleksejus Komovas. Jis yra aktyvus stačiatikis verslininkas, kuris Rusijai atstovauja Pasaulio šeimų kongrese. 

Ch.Grozevas sakė buvęs nustebintas, kiek daug paviešintuose laiškuose tarp graikų ir A.Dugino žmonių yra misticizmo. N.Laosas ir G.Gavrišas kalba apie laisvuosius mūrininkus (masonus) Graikijos politikoje, kurie yra didžiausi Rusijos priešai.

A.Umlando teigimu, A.Duginas – radikalas, skleidžiantis antivakarietišką ideologiją, kuri iš principo yra fašistinė programa. 

„Jis yra fašistas. Jis skleidžia ideologiją, kurioje aiškinama apie Rusijos tautos atgimimą nauja Eurazijos tauta, apie pasaulio politikos dekonstravimą. Jis anksčiau yra gyręs SS, dviprasmiškai pasisakęs apie Trečiajį Reichą, Italijos fašistus ir Vokietijos nacius“, – aiškino A.Umlandas.

euromaidenpress.com nuotr./I.Girkinas, K.Malofejevas ir A.Duginas
euromaidenpress.com nuotr./I.Girkinas, K.Malofejevas ir A.Duginas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius