Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 19 /15:25

Rusijos URM Lenkijos sprendimą neįsileisti ministro į ESBO derybas vadina provokuojančiu

Rusija šeštadienį pasmerkė Varšuvos atsisakymą leisti rusų užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui dalyvauti kitą mėnesį vyksiančiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime kaip „beprecedentį ir provokuojantį“.
Sergejus Lavrovas JT Saugumo Tarybos posėdyje
Sergejus Lavrovas JT Saugumo Tarybos posėdyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lenkijos, kuri laikinai pirmininkauja ESBO, sprendimas atsisakyti leisti užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui dalyvauti gruodžio 1–2 dienomis Lodzėje vyksiančiame ESBO ministrų susitikime yra beprecedentis ir provokuojantis“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija.

„Varšuva ne tik diskreditavo save, bet ir padarė nepataisomą žalą visos organizacijos patikimumui“, – teigė ministerija.

Išvakarėse Lenkija nurodė, kad Varšuva neleis vasarį Ukrainą užpuolusios Rusijos ministrui S.Lavrovui, kuriam taikomos sankcijos, dalyvauti ESBO ministrų derybose.

Lenkija šiemet pirmininkauja 57 valstybes vienijančiai regioninei saugumo organizacijai ir gruodžio 1–2 dienomis Lodzėje surengs metinę ministrų konferenciją.

Kiek anksčiau paklaustas, ar Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas turėtų dalyvauti susitikime, lenkų URM atstovas Lukaszas Jasina atsakė: „Nenumatome ministro Lavrovo vizito į Lodzę.“

Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą, Lenkija ir trys Baltijos šalys nustatė laikinų apribojimų Rusijos piliečių atvykimui, įskaitant piliečius, turinčius kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių išduotas vizas.

ESBO pirmininkaujanti Lenkija savo ruožtu pareiškime teigia, kad „delegacijos turėtų būti derintis prie galiojančių ES taisyklių, ir į jas neturėtų būti įtraukiami asmenys, kuriems Europos Sąjunga taiko sankcijas“.

„Po neteisėtos Rusijos agresijos prieš Ukrainą vasario 24 dieną į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą buvo įtraukta Rusijos piliečių, įskaitant ministrą Lavrovą“, – priduriama jame.

„Tokiais destruktyviais sprendimais lenkai stumia ESBO į bedugnę“, – atsikirto Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Ji teigė, kad šis žingsnis „atims iš (ESBO) paskutinę galimybę parodyti savo svarbą stiprinant saugumą ir užmezgant bendradarbiavimą, kam ji ir buvo sukurta“.

Ministerija apkaltino instituciją virstant „politinio šou ir antirusiškų pratybų platforma“.

„Esame įsitikinę, kad visi protingi politikai pritaria Rusijos pozicijai dėl tokių veiksmų neleistinumo“, – sakoma pranešime.

Rusijos delegacijai vietoj S.Lavrovo vadovaus Rusijos nuolatinis atstovas ESBO Aleksandras Lukaševičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius