Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Katynės klausimas yra teisiškai ir politiškai uždarytas

Maskvoje laikoma, kad Katynės klausimas Rusijos ir Lenkijos santykiuose yra teisiškai ir politiškai uždarytas, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.
Katynės aukų ekshumacija, kurią 1943-iaisiais atliko vokiečiai.
Katynės aukų ekshumacija, kurią 1943-iaisiais atliko vokiečiai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Visi dokumentai, kurie buvo reikalingi tiesai nustatyti, išslaptinti. Išskyrus tik tuos dokumentus, kurie (įslaptinti) pagal įstatymą, galiojantį daugelyje pasaulio šalių – asmeninių duomenų įstatymą, jeigu kalbėsime šiuolaikine kalba. Po to, kai Europos Žmogaus Teisių Teismas priėmė sprendimą, šis klausimas juridiniu požiūriu yra uždarytas, taip pat, turbūt, ir politiniu“, – kalbėjo S.Lavrovas spaudos konferencijoje Varšuvoje.

„Katynės nusikaltimai“ apima didelę teritoriją. Beveik 22 tūkst. Lenkijos kariškių buvo sušaudyti 1940 metų pavasarį skirtinguose tuometinės Sovietų Sąjungos NKVD kalėjimuose ir lageriuose. Katynė yra tik viena iš daugelio vietų, kurioje buvo vykdomos lenkų karininkų egzekucijos, čia 1943 metais buvo pirmą kartą rasti jų palaikai.

Per spaudos konferenciją kalbėta ir apie prezidentinio lėktuvo sugrąžinimą.

Prie Smolensko sudužusio prezidentinio lėktuvo liekanos bus sugrąžintos Lenkijai, kai Rusija užbaigs savo tyrimą, sakė S.Lavrovas.

„Liekanos bus sugrąžintos, kai tik pasibaigs tyrimas, tikiuosi, gana greitai“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Pasak ministro, „tyrimas baigsis, tikiuosi, gana greitai“. „Jo pabaiga atidėta iki kitų metų balandžio ir susijusi ne su kokiais nors bandymais vilkinti bylą arba nuslėpti kokius nors faktus, o atvirkščiai – tyrimą norima atlikti kuo kruopščiau“, – sakė S.Lavrovas.

Jis pabrėžė, kad negali likti jokių nutylėjimų. „Tai svarbu iš principo, atsižvelgiant į šios tragedijos atmosferos kaitinimą, kuris iki šiol tebevyksta. Mes nenorime palikti kokių nors iki galo neištirtų klausimų“, -kalbėjo jis.

Prie Rusijos Smolensko miesto 2010 metų balandžio 10 dieną sudužus lenkų prezidentiniam lėktuvui, žuvo prezidentas Lechas Kaczynskis ir 95 kiti jo delegacijos ir įgulos nariai.

Ši delegacija vyko į ceremoniją, per kurią ketinta paminėti 1940 metais vykusias Katynės žudynes. Kaltę dėl tų žudynių Kremlius neigė iki 1990 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius