Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 05 /21:44

Rusijos versija: Estijos pareigūnas sulaikytas, nes šnipinėjo Rusijos teritorijoje

Nežinomi ginkluoti asmenys penktadienį 9 val. ryto ties Luhamos pasienio punktu pagrobė ir į Rusiją išvežė Estijos vidaus saugumo tarnybos pareigūną, pranešė postimees.ee. Rusija netrukus paskelbė, kad kontržvalgybininkas buvo sulaikytas Pskove. Pas jį esą rasta ginklas ir įrodymų, kad jis vykdė šnipinėjimą.
Estonas Kohveras su Estijos prezidentu
Estonas Kohveras su Estijos prezidentu / Estijos prezidentūros nuotr.
Temos: 2 Rusija Estija

Šis kontržvalgybininkas, ėjęs savo tarnybines pareigas, susijusias su nusikaltimų per sieną prevencija, buvo suimtas grasinant ginklu, naudojant fizinę jėgą, naujienų agentūrai BNS sakė Vidaus saugumo tarnyboje (VST).

Prieš šį pagrobimą buvo nustatytas operatyvinio radijo ryšio trukdymas bei mesta dūminė granata iš Rusijos teritorijos pusės. Vidaus saugumo tarnyba nurodė, kad penktadienio popietę dar nebuvo žinoma, kur minėtas pareigūnas laikomas.

Pareigūno pagrobimas įvyko vos kelios dienos po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama Taline viešai pažadėjo, kad agresijos atveju Estija būtų ginama, o Baltijos šalys kartu su NATO niekada nepraras savo nepriklausomybės.

21.44 val. Estija gavo patvirtinimą, kad jos pareigūnas – gyvas ir sveikas

Estijos VST vadovo pavaduotojas Martinas Arpo postimees.ee sakė, kad Estija gavo patvirtinimą iš Rusijos, kad FSB sulaikytas estų pareigūnas – gyvas ir sveikas.

Jis taip pat sakė, kad kai 17 val. VST surengė spaudos konferenciją, kurioje paskelbta, kad nėra pagrindo manyti, jog  pagobimas – politiškai motyvuotas, nebuvo gauta jokių žinių iš FSB.

M.Arpo atmetė Rusijos kaltinimus, neva Estijos pareigūnas buvo Rusijos teritorijoje. „Mūsų pareigūnas buvo Estijos teritorijoje, netoli sienos. Jis rinko informaciją, susijusią kontrabanda ir korupcija“, – pažymėjo VST vadovo pavaduotojas.

18.50 val. Rusija: pareigūną sulaikėme Rusijos teritorijoje

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) penktadienį pranešė, esą pasienio zonoje Pskovo srities teritorijoje ji sutrukdė Estijos VRM saugumo policijos departamento agentūrinę operaciją.

„Rusijos teritorijoje sulaikytas Estijos pilietis, Saugumo policijos departamento Tartu skyriaus bendradarbis Estonas Kohveras. Iš sulaikytojo atimtas šautuvas „Taurus“ su šoviniais, 5 tūkst. eurų grynaisiais, speciali technika slaptam garso įrašymui, taip pat žvalgybinio pobūdžio medžiagos“, – rusų naujienų agentūrai „Itar-Tass“ sakė tarnybos atstovas. Anot FSB, pradėtas tyrimas dėl Estijos pareigūno veiksmų.

Postimees.ee rašo, kad Estijoje tikrai pareigūnu dirba E.Kohveras. Jis yra gimęs 1971 m. 2010 metais Estijos prezidentas jį apdovanojo Erelio kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinu.

Anksčiau Pskovo policijos tarnyba pranešė, kad Pskove policija sulaikė 36-erių Estijos pilietį, kuris turėjo 4,83 gramo amfetamino. Sulaikytasis aiškinęs, kad jis atvažiavo aplankyti savo giminaičių Pskove ir kad narkotikų jam reikia asmeniškai.

Ar esama kokio nors ryšio tarp šių dviejų įvykių, neaišku.

18.23 val. Estijos prezidentas: nedarykime skubotų išvadų

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas savo „Twitter“ paskyroje paragino nedaryti skubotų išvadų dėl kontržvalgybininko pagrobimo. 

„Estija itin gerai dirba stabdydama organizuotą nusikalstamumą ir kontrabandą. Estijos siena – viena iš geriausiai kontroliuojamų Europos Sąjungoje. Nusikaltėliams tai nepatinka“, – parašė jis.

Anksčiau skelbta, kad Pskovo mieste buvo sulaikytas Estijos pilietis su narkotikais. Policija tikina, kad „svečias iš Pabaltijo“ buvo sulaikytas garaže Pskovo mieste. Jis esą turėjo narkotikų – 4,83 g amfetamino. Sulaikytasis esą tvirtino, jog narkotikus vartojo pats.

17.41 val. Pagrobimas – politiškai nemotyvuotas?

VST generalinio direktoriaus Arnoldo Sinisalus ir vyriausiojo prokuroro pareigas einančios Lavly Perling surengtoje spaudos konferencijoje teigta, kad, remiantis pirminiais duomenimis, Estijos pareigūno pagrobimas nėra politiškai motyvuotas.

A.Sinisalus aiškino, kad iš istorijos yra žinomi atvejai, kai asmuo yra nugabenamas į Rusiją, tuomet paskelbiama, kad jis pripažino esąs šnipas. VST vadovo nuomone, jeigu šis pagrobimas būtų toks, tuomet pranešimas apie tariamą šnipinėjimą jau būtų pasirodęs.

A.Sinisalus pridūrė, kad pagrobtas Estijos pareigūnas yra labai patyręs. 

VST vadovo teigimu, pasienyje buvo aptikti pėdsakai, kurie vedė iš Rusijos pusės, tuomet į ją grįžo. „Neradome jokių įkalčių, kad galėjo vykti susišaudymas, įvykio vietoje nebuvo rasta kraujo“, – sakė A.Sinisalus.

Jis pridūrė, kad penktadienį 13 val. Luhamos pasienio punkte buvo Estijos pareigūnai susitiko su Rusijos pasieniečiais. Pastarieji tvirtino, kad jie jokio incidento ryte neužfiksavo.

Sander Ilvest nuotr./Spaudos konferencija Taline
Sander Ilvest nuotr./Spaudos konferencija Taline

17.38 val. Pskove su narkotikais sulaikytas estas

Rusijos Vidaus reikalų ministerijos Pskovo srities valdyba pranešė esanti informuota apie incidentą. Ji taip pat pridūrė, kad Pskovo mieste buvo sulaikytas Estijos pilietis su narkotikais.

Policija tikina, kad „svečias iš Pabaltijo“ buvo sulaikytas garaže Pskovo mieste. Jis esą turėjo narkotikų – 4,83 g amfetamino. Sulaikytasis esą tvirtino, jog narkotikus vartojo pats.

17.34 val. Šalies saugumui grėsmių nekyla

Estijos vidaus reikalų ministro Hanno Pevkuro nuomone, šalies saugumui grėsmės nėra, nors ir pagrobtas saugumo policijos (KaPo) pareigūnas.

„Saugumo organai daro šiuo metu viską, kad išspręstų kasumą dėl KaPo bendradarbio pagrobimo“, – sakė jis portalui „ERR Uudised“. Panašūs veiksmai neleistini, nepaisant to, kas tai padarė, sakė jis ir išreiškė viltį, kad padėtis labai greitai išsispręs.

H.Pevkuras sakė mėginsiąs susisiekti su rusais, kad Rusija oficialiu lygiu padarytų viską, jog Estijos pilietis būtų kuo greičiau paleistas.

„Šį pavienį atvejį reikia kuo greičiau išspręsti, kaip ir bet kurį kitą nusikaltimą, įvykusį Estijos teritorijoje. Esu įsitikinęs, kad tai bus padaryta greitai“, – sakė jis.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Luhamos pasienio punktas Estijoje
„Wikimedia Commons“ nuotr./Luhamos pasienio punktas Estijoje

16.54 val. Saugumo ekspertas: pagrobimas – ne provokacija, o agresija

Saugumo ekspertas Eerikas-Niilesas Krossas portalui postimees.ee sakė, kad pareigūno pagrobimas ir išvežimas į Rusiją yra itin agresyvus poelgis ir daugelio tarptautinių normų pažeidimas.

Net sunku patikėti, kad tai išvis galėjo nutikti pasibaigus Šaltajam karui, – kalbėjo ekspertas

Jis sakė, kad net sunku patikėti tokiomis žiniomis. „Tai galime pavadinti įvykiu, peržengiančiu visas ribas“, – portalui sakė ekspertas. 

Pasak jo, jeigu pirminė informacija yra teisinga, tai yra net ne provokacija, o agresija.

„Akivaizdu, kad pažeista daug tarptautinių normų. NATO teritorijoje pagrobtas vidaus saugumo pareigūnas... Net nepamenu, kad kažkas panašaus būtų įvykę po šaltojo karo“, – kalbėjo ekspertas.

16.45 val. Iškviestas Rusijos ambasadorius

Estijos Užsienio reikalų ministerija nedelsiant iškvietė Rusijos ambasadorių Jurijų Merzljakovą.

Užsienio reikalų ministras Urmas Paetas pranešė, kad Estijos ambasada Maskvoje taip pat bendrauja su Rusijos Užsienio reikalų ministerija.

„Šis incidentas kelia didelį nerimą. Tikimės, kad Rusija pateiks visą būtiną pagalbą ir bendradarbiaus sprendžiant šį atvejį ir grąžinant Estijos pilietį į Estiją“, – postimees.ee cituoja ministrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius