Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos verslininkas: Sankt Peterburgo mafija laikė V.Putiną nuliu

Dar 2014 metais Rusijos valstybines milžines „Lukoil“ ir „Gazprom“ į teismą Niujorke padavęs rusas verslininkas Maksimas Freidzonas niekada neabejojo Vladimiro Putino korumpuotumu. O dabar, kalbėdamas su „Radio Svoboda“, atsiminė ir konkretų atvejį, kai Sankt Peterburgo merijoje dirbęs V.Putinas pasirūpino, kad jo duotas kyšis pasiektų adresatą.
Jaunas Vladimiras Putinas
Jaunas Vladimiras Putinas / „Twitter“ nuotr.

M.Freidzonas, kuris dabar jau yra Izraelio pilietis, reikalauja, kad „Lukoil“ ir „Gazprom“ jam sumokėtų kiek daugiau nei pusę milijardo dolerių.

Esą tiek verslininkas prarado, kai kadaise buvo prispaustas atsisakyti savo akcijų dalies kompanijoje SOVEX.

Dabar jis prabilo ir apie pasaulinį skandalą sukėlusius Panama Papers – nutekintus Panamos teisininkų kompanijos „Mossack Fonseca“ dokumentus, kuriuose figūruoja artimas V.Putino draugas, violončelininkas Sergejus Rolduginas.

Sistema virtusių schemų nepaslėpsi

Šis menininkas siejamas maždaug su 2 mlrd. JAV dolerių ir dabar yra vadinamas paslėptų Rusijos prezidento turtų prižiūrėtoju.

Ir nors tiek V.Putinas, tiek S.Rolduginas iš publikacijų apie jų ofšorinį bendradarbiavimą juokiasi, M.Freidzonas „Radio Svoboda“ sakė esąs įsitikinęs, kad Panama Papers duomenys teisingi.

M.Freidzono teigimu, Panama Papers ar panašus nutekinimas „buvo neišvengiamas“.

Negana to, „išnagrinėję visus dokumentus galėtume sulipdyti visą istoriją, kaip V.Putinas ir jo sąjungininkai pradėjo kaupti turtus praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje“.

M.Freidzono teigimu, Panama Papers ar panašus nutekinimas „buvo neišvengiamas“ – nors nedidelį kiekį pavogtų pinigų paslėpti gana lengva, sisteminis vogimas tiesiog nepaslepiamas.

„Bet vogimas ne visada buvo sisteminis, – pridūrė verslininkas. – Anksčiau, iškart po Sovietų Sąjungos griuvimo, už praturtėjimo schemų slypėjo tikra aistra.“

„Twitter“ nuotr./Maksimas Freidzonas
„Twitter“ nuotr./Maksimas Freidzonas

Sumą užrašė ant lapelio

Rusas prisiminė, kaip 1992-aisiais bendravo su V.Putinu, kuriam tuo metu buvo 40 metų. Būsimasis Rusijos prezidentas tada vadovavo Sankt Peterburgo merijos Užsienio ekonominių ryšių komitetui.

M.Freidzonui kaip tik reikėjo leidimų jo tarptautiniams verslo projektams, o bičiuliai rekomendavo jam kreiptis į komiteto vadovą – V.Putiną.

„Atvykau į Antonenkos gatvę ir pradėjau abstrakčiai kalbėti apie Rusijos ir Vakarų draugystės bei ekonominių ryšių svarbą.

Man kalbant tas pareigūnas, neįtikėtinai panašus į dabartinį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, ant popieriaus lapo užrašė skaičių ir pasakė: „Viskuo pasirūpins Aleksejus Mileris“. Tuo susitikimas ir baigėsi“, – pasakojo M.Freidzonas.

„Taip, buvau susitikęs tik su V.Putinu, A.Milerio ten nebuvo, – pridūrė verslininkas. – Suma? 10 tūkst. dolerių.“

A.Mileris šiandien Rusijos valstybinės dujų milžinės „Gazprom“ vadovas. Anot M.Freidzono, atvirai prisipažįstančio, kad sumokėjo 10 tūkst. dolerių kyšį, tokių susitarimų būta ir daugiau.

AP / „Scanpix“, Vida Press nuotr./Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje) valdė šešėlinę verslo imperiją, turtus susikrovusią galimai nevengiant neteisėtų operacijų
AP / „Scanpix“, Vida Press nuotr./Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje)

Būtent todėl verslininko nenustebino informacija, kad S.Rolduginas ofšore laiko net 2 mlrd. dolerių. Esą Panama Papers suraityta schema yra „standartas pinigų plovimo mechanizmuose“, o Rusijoje niekada netrūksta „specialių patikėtinių“.

Gangsteriai laikė paslaugiu biurokratu

M.Freidzonas interviu taip pat pabrėžė, kad V.Putinas darbo Sankt Peterburge laikais jokiu būdu nebuvo galingas gangsteris: „Tokį mitą, matyt, sukūrė pats V.Putinas.“

M.Freidzonas niekada nesitikėjo, kad smulkus biurokratas V.Putinas taip aukštai užlips karjeros laiptais.

„Jis tikrai dirbo su mafiozais, bandė jiems padėti. Bet pati mafija V.Putiną laikė nuliu – paslaugiu ir nuolaidžiu biurokratu, kuris visada padėdavo parašą ten, kur reikia. V.Putinas buvo žaidėjas ir sugebėjo iškilti manevruodamas tarp kovojančių pusių“, – pasakojo verslininkas.

Tiesa, jis niekada nesitikėjo, kad tas pats smulkus biurokratas taip aukštai užlips karjeros laiptais, ir stebisi iki šiol.

„Kalbant paprastai, Volodia vis rūsčiai puškuoja. Bet mes žinome, kad tokie balionai išsileidžia. V.Putinas vis purkštavo prieš turkus. O tada turkai numušė rusų naikintuvą, ir V.Putinui išsileido oras.

Tokia V.Putino sistema – arba jo blefai galiausiai suveikia, arba ne“, – svarstė M.Freidzonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius