Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos vykdomas kibernetinis sabotažas kelia pasaulinę grėsmę, nurodo saugumo įmonė

Su Rusijos karine žvalgyba susijusi kibernetinė grupuotė, vaidinanti vis svarbesnį vaidmenį kare Ukrainoje, gali tapti didele pasauline grėsme, trečiadienį perspėjo viena pirmaujanti kibernetinio saugumo įmonė.
Andre M. Chang / ZUMAPRESS.com
Andre M. Chang / ZUMAPRESS.com

„Google“ priklausanti „Mandiant“ savo pranešime teigė, kad pastebi nusikalstamas grupės, vadinamos „Sandworm“, operacijas vietose visame pasaulyje, kurios laikomos politinių, karinių ar ekonominių Rusijos interesų taškais.

„Pastebėjome, kad grupė palaiko prieigos ir šnipinėjimo operacijas Šiaurės Amerikoje, Europoje, Artimuosiuose Rytuose, Centrinėje Azijoje ir Lotynų Amerikoje“, – nurodė „Mandiant“ tyrėjai.

„Nacionaliniuose rinkimuose 2024 metais dalyvaus rekordinis skaičius žmonių, todėl „Sandworm“ bandymų kištis į demokratinius procesus istorija dar labiau padidina grėsmės, kurią ši grupuotė gali kelti artimiausiu metu, rimtumą“, – sakoma jų pranešime.

FTB teigimu, prieš penkerius metus JAV didžioji prisiekusiųjų žiuri apkaltino tuziną Rusijos karinės žvalgybos pareigūnų dėl įtariamo kišimosi į 2016 metais vykusius JAV prezidento rinkimus, po kurių Baltuosiuose rūmuose atsidūrė Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Pralaimėjęs rinkimus 2020-aisiais, šiemet jis vėl siekia grįžti į Baltuosius rūmus.

Pasak „Mandiant“, „Sandworm“ ne kartą taikėsi į Vakarų rinkimų sistemas ir institucijas, taip pat ir esamų ir potencialių NATO šalių narių.

„Sandworm“ „bando kištis į demokratinius procesus pasirinktose šalyse, nutekindama politiškai jautrią informaciją ir diegdama kenkėjišką programinę įrangą, kad prisijungtų prie rinkimų sistemų ir neteisingai pateiktų rinkimų duomenis“, nustatė „Mandiant“.

Anot tyrėjų, ši grupė įsitvirtino kaip pirmaujantis Rusijos kibernetinio sabotažo padalinys ir ja šalies kariuomenė remiasi Maskvos kare su Ukraina.

Rusijos karinės žvalgybos remiama „Sandworm“ aktyviai vykdo įvairias šnipinėjimo, puolimo ir įtakos darymo operacijas, teigė „Mandiant“.

„Tvirtai manome, kad [„Sandworm“] Kremliaus laikoma lanksčia galios priemone, galinčia pasitarnauti įvairiems Rusijos nacionaliniams interesams ir ambicijoms, įskaitant pastangas pakenkti demokratiniams procesams visame pasaulyje“, – padarė išvadą tyrėjai.

Pranešime priduriama, kad grupės veikla, pavyzdžiui, bandymai daryti įtaką rinkimams arba kerštas tarptautinėms sporto organizacijoms dėl su sportininkų dopingo vartojimu susijusių skandalų, rodo, jog nacionalistiniai impulsai, kurie gali lemti „Sandworm“ darbotvarkę, neturi ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius