Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos žinyba išvardijo Zikos viruso pavojaus šalis

Rusijos federalinė vartotojų teisių apsaugos, sanitarijos ir epidemiologijos tarnyba („Rospotrebnadzor“) perspėjo keliauti po pasaulį mėgstančiuosius, paskelbdama sąrašą 62-ių valstybių, kuriose lankantis rizikuojama užsikrėsti Zikos virusu. Į šį sąrašą pateko 48-ios Amerikos valstybės, kai kurios Pietryčių Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalys. Sąrašas sudarytas remiantis oficialiai patvirtintais užsikrėtimo šia liga atvejais.
Darbininkai dezinfekuoja aplinką nuo Zika virusą pernešančių uodų
Darbininkai dezinfekuoja aplinką nuo Zika virusą pernešančių uodų / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Amerikos valstybėse nuo Zikos viruso jau yra nukentėję daugiau kaip 536 tūkst. žmonių. Tačiau būtina įvertinti, kad iš tikrųjų šiuo virusu užsikrėtusių gali būti gerokai daugiau nei oficialiai registruotų, nes neretai nepajuntama jokių šio viruso simptomų“, – teigiama Rusijos žinybos pranešime.

Jame pažymima, jog 29-iose Zikos viruso paveiktose šalyse užfiksuotas naujagimių nervų sistemos patologijos atvejų, o 21-oje valstybėje – neurologinių sutrikimų, įskaitant Guillaino-Barre'o sindromo, atvejų skaičiaus augimas.

Vien Brazilijoje, šios rizikos grupės didžiausioje šalyje, nuo Zikos viruso epidemijos paskelbimo užregistruota apie 2,3 tūkst. mikrocefalijos – sunkaus apsigimimo, dėl kurio kūdikiams išsivysto nenormaliai maža galva ir smegenys – atvejų. Kitų su Zikos virusu siejamų susirgimų skaičius šioje valstybėje pasiekė 211 tūkstančių.

Padėtis išlieka itin rimta Kolumbijoje, Salvadore, Hondūre, Venesueloje ir kai kuriose kitose šio regiono valstybėse.

Nauji susirgimai fiksuojami Vietname, Singapūre, Tailande, o viruso plitimo lytiniu būdu atvejai užfiksuoti 13-oje šalių: Argentinoje, Čilėje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Ispanijoje, JAV, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje, Nyderlanduose, Peru, Portugalijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje.

Mirčių atvejų užregistruota trijose valstybėse: Brazilijoje (9), Puerto Rike (5), Suriname (4).

Zikos virusą dažniausiai perneša dvi Aedes genties uodų rūšys, bet jis taip pat gali būti perduodamas lytiškai santykiaujant.

Zikos virusas buvo atrastas dar 1947 metais Ugandoje, bet dešimtmečius laikytas menka grėsme, nes jis žmonėms tik retkarčiais sukeldavo „lengvus“ susirgimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius