Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Rusijos žvalgybos pagrobto „Pravyj Sektor“ nario artimieji ir bendražygiai nebesitiki sutikti gyvo

Įkalinimas ir galima „Pravyj Sektor“ lyderio Dmytro Jarošo draugo Mykolos Karpyuko mirtis – toks Rusijos žvalgybos gerai organizuoto plano rezultatas, skelbia kyivpost.com.
Mykola Karpyukas.
Mykola Karpyukas. / „Twitter“ nuotr.

„Pravyj Sektor“ organizacija Rusijoje įgijo labai neigiamą reputaciją po Vyktoro Janukovyčius pabėgimo iš Kijevo. Būtent jiems Rusijos žiniasklaidoje teko fašistų etiketė, o organizacijos lyderis D.Jarošas buvo pradėtas persekioti ir kaltinamas dėl tariamo smurto prieš rusakalbius protrūkių visoje Ukrainoje.

D.Jarošo bendražygis ir geras draugas M.Karpyukas buvo sugautas ir nugabentas į Rusiją praėjusių metų kovo mėnesį. Nuo tada jo nematė net advokatas Ilja Novikovas. „Tikriausiai jis jau miręs“, – teigė socialiniuose tinkluose advokatas.

„Per 14 mėnesių sulaikymo laikotarpį niekam nebuvo leista su juo pasimatyti. Visą tą laiką mes kreipėmės ir į Rusijos užsienio reikalų ministeriją, ir į Tyrimo komitetą. Užsienio reikalų ministerijos atstovai mus tikino, kad nėra jokių priežasčių neaplankyti M.Karpyuko, o štai tyrėjai mums aiškino, kad susitikti tuo metu nebus galima. Laikas buvo vis atidėliojamas“, – teigė I.Novikovas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Dmitrijus Kuleba tikino, kad ir pati šalies valdžia negauna jokios informacijos apie savo piliečio buvimo vietą ar arešto sąlygas. „Mes reikalavome iš Rusijos bendradarbiavimo, bet nieko negavome“, – teigė jis, pridurdamas, kad nebuvo leista netgi sužinoti, ar M.Karpyukas vis dar gyvas.

Mes reikalavome iš Rusijos bendradarbiavimo, bet nieko negavome, – teigė D.Kuleba, pridurdamas, kad nebuvo leista netgi sužinoti, ar M.Karpyukas vis dar gyvas.

„Manau, kad, skirtingai nei pilotės Nadijos Savčenko atveju, jo gyvybės klausimas jau gali būti nuspręstas, mat Rusijos žvalgyba, sučiupusi jį, neorganizavo jokių viešų posėdžių ir net neužsiminė apie tolesnę eigą“, – svarstė buvęs „Pravyj Sektor“ lyderis, teisininkas Andrejus Denisenko.

„Yra priežasčių spręsti, kad jo jau nėra gyvųjų tarpe. Net jo šeimai nebuvo leista sužinoti nieko“, – teigė A.Denisenko.

M.Karpyukas buvo vienas iš ištikimųjų D.Jarošo bendražygių, kurio pagrobimas keistai siejosi su politinių „Pravyj Sektor“ tikslų paviešinimu. Manoma, kad Rusijos žvalgyba šiuo areštu bandė pakenkti ir netgi sužlugdyti Ukrainos dešiniųjų politinei jėgai, kurios aktyvumas lėmė ir Maidano revoliucijos sėkmę.

Iš Rusijos atkeliavusios dokumentų kopijos atskleidžia, kad M.Karpyukui buvo inkriminuojamas nusikalstamų grupuočių kūrimas Čečėnijoje dar dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Ukrainos užsienio reikalų ministerija išsiuntė notą Rusijai, pabrėždama tyrimo neskaidrumą ir visišką atsisakymą bendardarbiauti.

Vis dėlto, M.Karpyuko istorija netapo tokia žinoma kaip Rusijos sugautos ir bado akciją kalėjime pradėjusios N.Savčenko. Rusijos Tyrimų komitetas nesiteikė atsakyti į šią Ukrainos notą per reikalaujamą laiką, tad panašu, kad M.Karpyuko istorija ir toliau liks paslaptyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius