-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų bėdos: Suomijos ir Estijos pasieniečiai neleidžia į Rusiją įsivežti eurų

Suomijos pasieniečiai pradėjo konfiskuoti grynuosius eurus iš keliaujančiųjų į Rusiją. Estijoje rusų turistai, grįždami namo, priversti eurus keisti į kitą valiutą. Taip šalis interpretuoja kovo mėnesį Europos Sąjungos įvestą užsienio valiutos eksporto į Rusiją draudimą, praneša Rusijos opozicinis portalas agents.media.
Pinigai
Eurai / FNTT nuotr.

Iš Helsinkio į Sankt Peterburgą automobiliu važiavęs Jurijus Sankt Peterburgo portalui „Fontankai“ papasakojo, kad pasienyje jo paprašė parodyti grynuosius pinigus. Vyras vežėsi 1390 eurų, o pasieniečiai, remdamiesi ES sankcijomis, pasiūlė vyrui atiduoti pinigus į Suomiją vykstančiam asmeniui arba palikti juos pasienio punkte neribotam laikui – juos bus galima atsiimti įvažiavus į ES. Jurijus sutiko palikti pinigus pasienyje.

Kiti rusai, mėginę kirsti sieną į Rusiją su grynaisiais eurais, panašias istorijas pasakojo telegram pokalbių kanalui nagranitse.ru. Vienas iš dalyvių paskelbė 9,4 tūkst. eurų arešto ataskaitos nuotrauką.
Kita moteris pasakojo, kad ji ir jos vyras turėjo 400 eurų, tačiau jiems buvo pasiūlyta grįžti į Suomiją ir išleisti pinigus ten. Moteris pridūrė, kad jie sutiko su pasieniečių reikalavimu.

Iš sieną kirtusių asmenų pranešimų matyti, kad iki 300 eurų sumas turintys asmenys muitinėje nesusiduria su problemomis. Be to, nagranitse.ru pokalbių kambario dalyviai rašo, kad ne visų klausiama apie vežamą sumą.

Apie eurų konfiskavimą prie kitų Europos šalių – Estijos ir Latvijos – sienų anksčiau nebuvo pranešta. Tačiau keli „Facebook“ grupės „Pasienis Narva-Ivangorodas“ vartotojai rašė, kad pasieniečiai negalėjo praleisti asmens su eurais ir pasiūlė juos išsikeisti į kitą valiutą netoli sienos esančioje keitykloje. „Su savimi turėjau šiek tiek daugiau nei 1 000 eurų, bet Narvoje yra valiutos keityklos, kuriose man pasiūlė juos iškeisti į rublius arba dolerius“, – apie Estijos sienos kirtimą pasakojo vienas iš grupės dalyvių.

Kovo 1 d. ES uždraudė grynųjų eurų eksportą į Rusiją. Išimtis taikoma į Rusiją vykstančių piliečių asmeninėms reikmėms reikalingiems pinigams. ES nenurodė tikslios sumos, kuriai gali būti taikoma ši išimtis.

Estijos muitinės interneto svetainėje skelbiamos gairės, kuriose teigiama, kad galima vežti sumą, „reikalingą keleivio ir jį lydinčių šeimos narių poreikiams patenkinti kelionės metu iki atvykimo į paskirties vietą“. Suomijos muitinė apibrėžia „lėšų naudojimą asmeninėms reikmėms“ kaip mokėjimą už nakvynę, maitinimą, kelionę ar apsipirkimą. Muitinės interneto svetainėje nurodoma, kad draudimas eksportuoti eurus neturi apatinės ribos.

Dolerius, rublius ir kitas valiutas galima išsivežti iš ES į Rusiją.
Suomijos užsienio reikalų ministerija anksčiau pranešė, kad per sieną gabenama technika, kuriai taikomos sankcijos, gali būti konfiskuojama. Kelios parduotuvės taip pat apribojo prekybą brangiomis prekėmis. Europos sankcijos taikomos prekėms, kurių vertė viršija 300 eurų. Į Rusiją importuojami telefonai ir elektroniniai prietaisai gali kainuoti iki 750 eurų, muzikos instrumentai – iki 1 500 eurų, o automobiliai – iki 50 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius