Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų generolo mirtis Sirijoje atskleidė slaptą Maskvos strategiją Ukrainoje

Nors Maskva griežtai neigia siunčianti karius į Rytų Ukrainą, „Reuters“ tyrimas atskleidžia, kad karo apimtame regione aukšto rango Rusijos kariuomenės pareigūnai apmoko separatistus ir rūpinasi Maskvos tiekiama amunicija. Tokia strategija leidžia išvengti kaltinimų, kad Ukrainoje kaunasi reguliarios Rusijos pajėgos.
Valerijus Asapovas
Valerijus Asapovas / „Sputnik“ nuotr.

2015-ųjų rudenį Rytų Ukrainoje kovojantiems Rusijos remiamiems separatistams buvo pristatytas naujas karo lauko vadas. Kaip ir pirmtakams, jam buvo suteiktas slapyvardis „Tuman“, rusiškai reiškiantis „rūką“.

Kaip ir pirmtakai, naujasis vadas buvo rusų tautybės, o dokumentuose pasirašinėjo kaip „generolas Primakovas“. Po dviejų metų jis tarnybos metu žuvo Sirijoje.

Iš tiesų „generolas Primakovas“ – slapta veikiantis rusų generolas Valerijus Asapovas.

Kremlius griežtai neigia teikiantis karinę pagalbą separatistams, kurie 2014 m. atmetė provakarietišką Kijevo lyderystę ir Rytų Ukrainoje įkūrė dvi apsišaukėliškas respublikas.

Penki sukilėliai „Reuters“ patvirtino, kad V.Asapovas buvo ginkluotųjų pajėgų vadas save pasiskelbusioje Donecko Liaudies Respublikoje. Du kovotojai teigė, kad V.Asapovas vadovavo pagrindiniam sukilėlių divizionui.

Jaunesnysis V.Asapovo brolis Viačeslavas taip pat patvirtino, kad šeimos narys buvo Ukrainoje.

„Jis ten buvo. Visus metus“, – rugsėjį jaunesnysis Asapovas sakė „Reuters“, kai po brolio laidotuvių buvo praėjusios vos kelios dienos.

„Kaip jis dėl to jautėsi? Jam tai buvo normalu, kaip bet kuriam kitam kariškiui“, – sakė jis telefonu iš Asapovų gimtojo miesto Kirovo regione, nuo Maskvos į Rytus nutolusiame apie 800 km.

Paprašytas pakomentuoti V.Asapovo atvejį, Kremlius sakė neturįs informacijos ir pasiūlė klausimus nusiųsti gynybos ministerijai. Ministerija neatsakė į „Reuters“ prašymus pakomentuoti.

Paklaustas, ar Donecko gynybos ministerija vaidina kokį nors karinį vaidmenį, vienas separatistų atsakė: „Ne. Gynybos ministerija užsiima tik politine ir humanitarine veikla.“

Su „Reuters“ kalbėję sukilėliai prašė likti neįvardinti – bijo, kad juos, išduodančius paslaptis, atpažins.

V.Asapovo istorija dar kartą įrodo, kad Rusijos įsitraukimas į konfliktus Ukrainoje ir Sirijoje – kur kas didesnis, nei Maskva norėtų pripažinti.

Ji taip pat atskleidžia Rusijos veiksmus įgyvendinant hibridinio karo strategiją: Maskva projektuoja galią vietinių pajėgų vadovavimui skirdama slapta veikiančius vadus. Tokiu būdu Maskvai nereikia rizikuoti į karo lauką siųsti didelį skaičių karių.

Sankcijos Rusijai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, esą, Rusijos pajėgos nebuvo dislokuotos Ukrainoje: nei karo pradžioje, nei vėliau.

Paklaustas apie atvejus, kai Ukrainoje buvo suimti Rusijos kariškiai, V.Putinas teigė, kad vienu atveju grupė sieną kirto netyčia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Hmeimimo karinių oro pajėgų bazėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Hmeimimo karinių oro pajėgų bazėje

Jis pridūrė, kad antruoju atveju tarp suimtų asmenų buvo „žmonių, kurie užsiėmė tam tikra veikla, įskaitant kariuomenės sferą“, tačiau pridūrė, kad „tai nereiškia, jog ten turime pastovias Rusijos pajėgas“.

Remiantis Rusijos karių, jų giminaičių ir liudininkų pasakojimais, „Reuters“ nustatė, kad reguliarios Rusijos pajėgos į Ukrainą įžengė bent du kartus: 2014-ųjų rugpjūtį ir 2015-ųjų vasarį, kai Donecko regione vyko mūšis prie Debalcevės.

Kijevo ir Vakarų teigimu, Rusija okupavo Ukrainą. Vakarai skyrė sankcijas Rusijai ir individams, kurie, kaip manoma, yra susiję su kariniu konfliktu bei 2014-aisiais įvykdyta Krymo aneksija. Kijevo vyriausybės sankcijų sąrašas apima daugiau nei tūkstantį Rusijos ir Ukrainos piliečių, įskaitant kariuomenės pareigūnus.

V.Asapovas į sąrašą buvo įtrauktas 2016 m. Ukrainos žvalgyba jį, dėl aukštų pareigų separatistų pajėgose, įvardino „karo nusikaltėliu“.

Remiantis žiniasklaidos pranešimu apie perkėlimą ir teismo dokumentais, misijos Ukrainoje metu V.Asapovas buvo oficialiai paskirtas tarnauti Pietų Rusijos mieste Rostove prie Dono, nuo Ukrainos sienos nutolusiame apie 60 km.

Anot viešo dekreto, baigiantis oficialiai V.Asapovo tarnybai Rostove prie Dono, V.Putinas suteikė jam generolo leitenanto laipsnį.

Separatistas: „Tai buvo aišku.. Jei Rusija siunčia pagalbą, amuniciją, jiems reikia stebėti, kad ji nebūtų pavogta.“

Remiantis vieno separatisto pasakojimu, ant atvykusio į Ukrainą V.Asapovo uniformos nebuvo skiriamųjų ženklų.

Separatistas prisimena, kad pristatant V.Asapovą kariams, „mums sakė, kad mūsų vadas atvyko“. Jo teigimu, dauguma separatistų pareigūnų žinojo, kad V.Asapovas – Rusijos generolas.

„Tai buvo aišku.. Jei Rusija siunčia pagalbą, amuniciją, jiems reikia stebėti, kad ji nebūtų pavogta“, – teigė jis.

Kovotojas teigė matęs, kad V.Asapovas pasirašė dokumentus kaip Primakovas, o tikrąjį generolo vardą sužinojo tik pamatęs nuotraukas pranešimuose apie jo mirtį Sirijoje.

Kitas sukilėlis atpažino jį tik tada, kai „Reuters“ žurnalistas parodė nuotrauką, kurioje – V.Asapovo portretas ant jo kapo.

Separatistų vadovybė neigia, kad V.Asapovas buvo Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Valerijus Asapovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Valerijus Asapovas

„Asapovo tikrai nebuvo Donbase“, – sakė sukilėlių pajėgų atstovas spaudai Eduardas Basurinas.

„Reuters“ žurnalistas matė E.Basuriną V.Asapovo laidotuvėse, tačiau E.Basurinas teigia sutikęs generolą Maskvoje 2015-ųjų pavasarį.

Koncentravosi į apmokymus

Rusija neslepia vykdanti operaciją Sirijoje, tačiau neatskleidžia įsitraukimo masto. Oficialiai Maskva, remdama Damasko vyriausybę, vykdo oro atakas, tačiau ant žemės jos specialiųjų pajėgų ir kariuomenės patarėjų skaičius – ribotas.

Gynybos ministerijos pranešime apie mirtį rašoma, kad V.Asapovas Sirijoje oficialiai ėjo vyriausiojo kariuomenės patarėjo pareigas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas

Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas laidotuvių metu sakė, kad V.Asapovas vadovavo Sirijos penktajam savanorių korpusui.

Korpusas buvo suburtas 2016-ųjų pabaigoje. Šios pajėgos turėjo užkirsti kelią atakoms prieš Damaską. Vis dėlto vėliau apie korpusą nebuvo girdėti jokių žinių.

Karinė tokių „savanorių“ dalinių Ukrainoje ir Sirijoje svarba nėra aiški. Anot separatistų pareigūno, panašu, kad Ukrainoje V.Asapovas daugiausia dėmesio skyrė apmokymams: jam atvykus 2015-aisiais, aršiausi mūšiai jau buvo pasibaigę.

V.Asapovas keliavo iš būstinės Pietų Donecke į karinius objektus ir reikalavo kasdienių ataskaitų apie situaciją mūšio lauke, teigė keletą tokių ataskaitų rašęs separatistas.

Jis taip pat rūpinosi ištekliais: po V.Asapovo atvykimo, daugeliui vietinių rekrutų buvo skirtos naujos uniformos, kurias anksčiau tekdavo pirkti patiems.

Be to, generolas netoli miesto Torezo įsteigė šaudyklą, teigė keturi separatistai, iš kurių du dirbo joje.

Viačeslavas Asapovas tikino, kad 51 metų amžiaus jo brolis žuvo bombardavimo metu, kuomet fronto linijoje koordinavo Sirijos pajėgas. Jis, kartu su vertėju, mirė iš karto.

Anot Viačeslavo, kai paskutinį kartą jie susitiko birželį, Valerijus atrodė pavargęs.

„Nemanau, kad kas nors nori ten vykti. Jis irgi nenorėjo“, – sakė Viačeslavas.

Paklaustas apie Ukrainą, Viačeslavas teigė: „Ką reikėjo pasakyti? Jis daug apie tai nekalbėjo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius