-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų kultūros dienos dalyviai ukrainiečių aktyvistę pasitiko nuostaba ir pykčiu

Ukrainiečių režisierė ir aktyvistė Larysa Artiugina apsilankė šeštadienį Vilniaus Vingio parke vykusioje Rusų kultūros dienoje. Anot L.Artiuginos, tokiu būdu ji siekė pritraukti paramos įkalintam ukrainiečių režisieriui Olegui Sencovui. Vis dėlto aktyvistė sulaukė piktos šventės dalyvių reakcijos.
 Rusų kultūros dienų šventė
Rusų kultūros dienų šventė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot aktyvistės, ją į Vingio parką vežęs taksi vairuotojas paaiškino, esą šiandien beveik 30 proc. Vilniaus gyventojų švenčia „savo dieną“.

„Koncertas buvo pačiame įkarštyje. „Maskva, mūsų tėvynė Rusija“ skambėjo nuo scenos. Priėjau prie scenos apsaugininkų ir paprašiau, kad pakviestų organizatorius. Priėjo dama su kortele, paprašiau jos suteikti man žodį po to, kai pasibaigs koncertas. Išgirdusi, kad aš iš Kijevo, ji kategoriškai atsisakė ir greitai nuėjo. Nu ok, aš paėjau ant pievos prieš sceną, kad netrukdyčiau žiūrovams džiaugtis koncertu“, – feisbuke rašė L.Artiugina.

Tuomet aktyvistė iškėlė plakatą su užrašu #FreeOlegSentsov (liet. išlaisvinti Olegą Sencovą).

L.Artiugina: „Pirmą pusvalandį mane atidžiai stebėjo, badė pirštais ir fotografavo. Apėjo lanku. Ir tik viena moteris tyliai priėjo bei sušvokštė man į veidą: „Jūs net čia, nekenčiu!“ Žodis „nekenčiu“ toje vietoje tą dieną tapo hitu.“

„Pirmą pusvalandį mane atidžiai stebėjo, badė pirštais ir fotografavo. Apėjo lanku. Ir tik viena moteris tyliai priėjo bei sušvokštė man į veidą: „Jūs net čia, nekenčiu!“ Žodis „nekenčiu“ toje vietoje tą dieną tapo hitu“, – pasakojo L.Artiugina.

Aktyvistė teigė, kad prie jos priėjo dar dvi moterys ir pradėjo pasakoti, esą O.Sencovas – teroristas, kadangi taip pasakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Ir kad aš neįsivaizduoju, kokia skurdi šalis yra Lietuva. Kokie šlykštūs lietuviai, kurie visiems lenkiasi, o ne taip, kaip rusai, eina pirmyn ir kariauja.

Viena iš jų pripažino: aš čia gimiau ir gyvenau visą gyvenimą. Rusai čia – priešai. O aš nekenčiu lietuvių“, – rašė ji.

L.Artiugina: „Ir kad aš neįsivaizduoju, kokia skurdi šalis yra Lietuva. Kokie šlykštūs lietuviai, kurie visiems lenkiasi, o ne taip, kaip rusai, eina pirmyn ir kariauja. Viena iš jų pripažino: aš čia gimiau ir gyvenau visą gyvenimą. Rusai čia – priešai. O aš nekenčiu lietuvių.“

Anot L.Artiuginos, kritikos sulaukė ir jos plakatas anglų kalba. Aktyvistė atsakė besitaikanti į jaunus žmones, kurie Vilniuje nekalba rusiškai. L.Artiuginos teigimu, galiausiai viena iš tų moterų sutiko „kažką pasirašyti“, tačiau nesutiko nusifotografuoti su plakatu.

„Tada priėjo ledais pasigardžiuodamas vyras, kuris „nuo vaikystės žavisi politika“, ir man papasakojo, kokią problemą mes, ukrainiečiai, susikūrėme Maidane. Ir apskritai jis „gerai žino niekšus chocholus-išdavikus, sovietinėje armijoje tarnavo su tais niekšais“, – pasakojo ji.

Aktyvistė pasakoja, kad šventėje sutikti vaikai domėjosi, kas yra O.Sencovas ir kodėl ji stovi pievoje viena.

L.Artiugina pridūrė, kad akcijos pabaigoje prie jos priėjo grupė vyrų ir paklausė, ar ji, kaip ir O.Sencovas, yra teroristė.

„Atsakiau, kad Sencovas – ukrainiečių režisierius, mano kolega, jo byla – sufalsifikuota“, – atsakė ji ir iškart sulaukė kito klausimo: „O kas, jei aš nemačiau jo filmų? Koks jis režisierius?“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Bartuška ir Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Bartuška ir Remigijus Šimašius

„Visa tai vyko numylėtame Europos mieste Vilniuje. Globojant savivaldybei. Nežinau, kodėl jaunas miesto meras Remigijus Šimašius taip elgiasi“, – į miesto vadovą socialiniame tinkle kreipėsi L.Artiugina.

R.Šimašius pagyrė aktyvistės veiklą ir nukreipė į jo sveikinimą, kuris buvo perskaitytas šventės metu.

„Vilnius yra miestas, kuriame rusų kultūra ir laisva mintis gali plėtotis neįsprausta į propagandos rėmus, kuriame gerbiamas didžių Rusijos sūnų ir dukrų, tokių kaip Andrejaus Sacharovo, Annos Politkovskajos, Boriso Nemcovo ir kitų kovotojų už demokratiją atminimas. Vilnius yra mūsų bendros kilnios laisvės miestas ant bendrų krikščioniškų ir Lietuvos istorijos pamatų“, – teigiama mero kalboje.

Kaltinimus vadina politiškai motyvuotais

2014-aisiais Maskvai aneksavus Krymą, du vaikus turintis O.Sencovas buvo sulaikytas ir apkaltintas buvus Ukrainos ultranacionalistų judėjimo „Dešinysis sektorius“ kovotoju.

O.Sencovas 2015-aisiais buvo nuteistas už terorizmą. Kijevas kaltinimus režisieriui vadina politiškai motyvuotais.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijoje kalinamas ukrainietis režisierius Olegas Sencovas
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijoje kalinamas ukrainietis režisierius Olegas Sencovas

41 metų režisierius 2017-ųjų spalį buvo perkeltas į vadinamąją Arkties koloniją „Baltoji meška“, esančią Jamalo nencų autonominėje apygardoje.

Gegužės 14-ąją O.Sencovas paskelbė bado streiką reikalaudamas, kad Maskva paleistų visus politinius kalinius. Bado streikas vis dar tęsiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius