Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų oligarchas sako, kad nacionalizacija „mus grąžins į 1917-uosius“

Vladimiras Potaninas, vienas turtingiausių Rusijos oligarchų, palaikantis artimus ryšius su Kremliumi, sukritikavo planus konfiskuoti iš šalies besitraukiančių užsienio bendrovių turtą, kuriuos prilygino 1917 metų bolševikų revoliucijai.
Restoranas iš vidaus
„McDonald's“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kasybos bendrovei „Nornikel“ vadovaujantis V.Potaninas apie tai prabilo tuo metu, kai prezidento Vladimiro Putino vyriausybė ieško būdų imtis atsakomųjų veiksmų prieš didžiulio masto Vakarų sankcijas, kurios Maskvai buvo paskelbtos dėl jos karinės kampanijos Ukrainoje.

Apie turto konfiskavimą kol kas nebuvo oficialiai paskelbta, tačiau idėja taip atkeršyti Vakarams buvo minima.

„Raginčiau labai atsargiai žvelgti į klausimą dėl turto konfiskavimo iš bendrovių, kurios paskelbė besitraukiančios iš Rusijos“, – parašė V.Potaninas pranešime, kurį jo kasybos bendrovė „Nornikel“ paskelbė platformoje „Telegram“.

„Tai mus grąžintų į prieš šimtą metų buvusius laikus, į 1917-uosius, ir tokio žingsnio pasekmės būtų visuotinis investuotojų nepasitikėjimas Rusija, jis būtų jaučiamas daug dešimtmečių.“

Nuo tada, kai Maskva pradėjo karinę invaziją į Ukrainą, savo darbą Rusijoje sustabdė daugybė Vakarų bendrovių, įskaitant H&M, „McDonald's“ ir „Ikea“.

V.Potaninas prognozavo, kad Vakarų bendrovės sugrįš. Anot jo, jos nusprendė pasitraukti, nes „dėl visuomenės nuomonės užsienyje patiria precedento neturintį spaudimą“.

„Asmeniškai išsaugočiau joms šią galimybę“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Ikea“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Ikea“

Susidūrusi su daugybe sankcijų, dėl kurių krito rublio vertė ir dar pakilo jau ir taip didelė infliacija, Rusija ėmėsi priemonių, siekdama kuo labiau apriboti užsienio valiutos ir kapitalo nutekėjimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusiją paliekančios užsienio bendrovės turėtų būti atiduotos „tiems, kas nori, kad jos veiktų“. Žodžio „nacionalizacija“ jis tuomet nepavartojo.

V.Putino valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ Kremliaus vadovui pranešė parengusi įstatymo projektą, kuris būtų „pirmasis žingsnis siekiant nacionalizuoti Rusijos rinką paliekančių užsienio bendrovių turtą“.

Partija pareiškė, kad šiuo projektu siekiama „išsaugoti darbo vietas“.

61 metų V.Potaninas nuolat atsiduria viršutinėse žurnalo „Forbes“ sudaromo turtingiausių Rusijos žmonių reitingo eilutėse.

Jis yra artimas V.Putinui, su kuriuo buvo pastebėtas žaidžiantis ledo ritulį.

Nuo tada, kai V.Putinas nusiuntė savo pajėgas į Ukrainą, Rusijos ekonominę politiką kritikavo ir kiti rusų oligarchai, tačiau paties prezidento kritikuoti neišdrįso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius