-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 03

„Rusų pajėgos Kryme gali būti atkirstos“. Atsargos pulkininkas G.Bagdonas prognozuoja, kaip karas vyks žiemą

„Krymas gali virsti tuo, kuo buvo rusams tapęs vakarinis Dniepro krantas Chersono regione“, – sako atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas. Jo teigimu, po sėkmingo rudens kontrpuolimo pietuose ir šiaurės rytuose ukrainiečių kariai dabar mėgins atkirsti kitus sausumos kelius, kuriais aprūpinami okupantai. Interviu 15min buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadas išsakė prognozę, kokia gali būti karo eiga žiemos mėnesiais.
Gintaras Bagdonas
Gintaras Bagdonas / 15min nuotr.

Interviu temos

  • Bachmuto puolimas
  • Tolesnės Ukrainos kontrpuolimo kryptys
  • Žiemiškų oro sąlygų įtaka mūšiams
  • Rusijos karo nusikaltimai
  • Vakarų nenoras tiekti tankų, naikintuvų ir ATACMS raketų
Ukrainos žemėlapis
Ukrainos žemėlapis

– Atitraukę pajėgas iš vakarinio Dniepro upės kranto, rusai dabar sutelkė daugiau pajėgų rytuose atakuodami Bachmutą. Ko čia siekia rusai? Arba Bachmutas turi kažkokią strateginę ar bent operacinę reikšmę?

– Bachmutas, Donecko srities vakarinės ukrainiečių kontroliuojamos teritorijos yra svarbios politiškai – norima parodyti ir parduoti kažkokią sėkmę savo visuomenei. Jį žūtbūt bandoma užimti dar nuo gegužės mėnesio – taigi jau pusę metų. Rusijos kariuomenė, metusi vienas geriausių savo pajėgų, pasiekė tik nežymius taktinius pasiekimus.

Rusai taip pat nori išstumti ukrainiečius prieš ateinančią žiemą į lygumas, už urbanistinių įtvirtinimų už miesto ribų. Regionas taip pat svarbus siekiant atstatyti vandens tiekimą Donecko mieste.

Bachmutas Ukrainoje
Bachmutas Ukrainoje

Šioje vietoje sėkmingiausiai kariauja privati Vagnerio grupuotė, kurią ruošiamasi įtraukti į teroristinių grupių sąrašus, kuri finansuojama ir kuriai vadovauja banditas Jevgenijus Prigožinas.

Plačiau nagrinėjant situaciją kontakto linijoje, koks kitas būtų Ukrainos žingsnis, remiantis atvirais šaltiniais?

Privertusi rusus atsitraukti iš vakarinio Dnipro upės kranto Chersono srityje Ukrainos kariuomenė atlaisvino, vadovaujantis skirtingais duomenimis, nuo 70 iki 90 tūkst. karių – tiesa, galbūt šie skaičiai kiek sutirštinti rusų šaltinių.

Manau, kad labai maža tikimybė, kad ukrainiečiai bandys forsuoti Dnipro upę. Tai gamtinė kliūtis, upė vietomis siekia pusantro kilometro pločio.

Viena tikėtina kryptis yra Svatovės – Kreminos ašis (Luhansko srityje). Čia yra vienas iš rusų tiekimo kelių, jis jau dabar apšaudomas. Jeigu ukrainiečiams pavyktų prasiveržti, jie nutrauktų vienintelį likusį tiekimą iš šiaurės link Luhansko ir toliau Donecko sritį.

Luhansko ir Charkivo sritys
Luhansko ir Charkivo sritys

Toliau svarbus yra Starobėlsko miestas, kur yra transporto mazgas. Logistika kare visada laimi. Čia nutraukus logistiką Rusija atsiduria daug prastesnėje situacijoje, išvaduojama didelė dalis Luhansko srities.

Kita kryptis, kurios patys rusai labiausiai bijo, yra Zaporižios srityje link Melitopolio. Tai būtų ne tik operacinė sėkmė, bet ir politinė. Taip artėjama prie Krymo. Tam tikru laiku – tikimės greičiau nei vėliau – Krymas gali virsti tuo, kuo rusams buvo tapęs vakarinis Dnipro krantas Chersono regione.

Karius, artileriją žiemą paslėpti tampa sunkiau, keičiasi pravažumo sąlygos. Ar tai lėtina operacijų tempą? Kuri pusė įgyja didesnį pranašumą?

– Pranašumą įgyja tą pusė, kuri ginasi. Puolime yra neapsakomai sunku dėl nepravažumo. Pastarosiomis savaitėmis buvo lietus šiaurės rytinėje dalyje. Atsirado daug purvo. Technika gali gerai važiuoti tik keliais, ir tai sėkmingo didelio puolimo galimybę labai apriboja.

Nelieka gamtos suteikto maskavimo, kada nebėra žalumos. Viskas tampa labiau atvira, ypač prieš dronus, stebėjimo įrangą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Bachmuto
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Bachmuto

Kariai patyrė didelių sunkumų – veikia šaltis, drėgmė, purvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius