-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų politologai: stabilumu pasižyminti D.Medvedevo vyriausybė gali imtis reformų

Rusijos prezidento sprendimas pirmadienį vėl iškelti į premjero postą lankstumu pasižymintį Dmitrijų Medvedevą liudija, kad būsimai vyriausybei teks priimti nepopuliarių sprendimų dėl socialinės politikos ir juos įgyvendinti, o šiais pokyčiais tikriausiai bus patenkinti toli gražu ne visi visuomenės sluoksniai, mano Rusijos politologai.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / „Scanpix“ nuotr.

„Visų pirma, į premjero postą siūlomas kandidatas, kuris vargu ar bus stabilus politinis veikėjas. Antra, tai bus ministras pirmininkas, kuriam teks vykdyti iš esmės kitokią politiką nei Dmitrijus Medvedevas vykdė pastaruosius šešerius metus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė fondo „Politinių technologijų centras“ vyriausiasis ekspertas Aleksejus Makarkinas.

Jis pažymėjo, jog „Dmitrijus Anatoljevičius (Medvedevas) šia prasme yra labai „tamprus“ ir lankstus: jis gali vykdyti reformas, o gali jų ir nevykdyti“.

Nepopuliarūs sprendimai

Politologo vertinimu, susiklostė tokia padėtis, kad D.Medvedevui teks priimti socialinėje srityje sudėtingų ir net nepopuliarių sprendimų, į kurių pasekmes Rusijos visuomenės sluoksniai reaguos skirtingai.

„Medvedevui, matyt, teks imtis socialinėje srityje nepopuliarių priemonių. Galbūt tai bus siejama su pensinio amžiaus ir mokesčių didinimu. Galų gale gali nutikti taip, kad iš ekonomikos augimo stimuliavimo kai kas gali išlošti, o kai kas – pralaimėti. Šia prasme padėtis gerokai kitokia nei buvo 1-ą dešimtmetį, kai vienaip ar kitaip laimėdavo visi“, – samprotavo A.Makarkinas.

Jis prognozuoja, kad nepopuliarių sprendimų laimėtojais gali tapti aktyvi visuomenės dalis, o „socialiai pažeidžiami sluoksniai pralaimės“.

„Už visa tai bus atsakinga būtent Medvedevo vyriausybė, iš kurios bus pamėginta sukurti tiksliai funkcionuojančią mašiną“, – įsitikinęs ekspertas.

Specialistų kabinetas

Anot A.Makarkino, tikėtina, jog bus paskirta „nepolitinių“ ministrų, energingai inicijuosiančių reformas, kurios gali ne visiems patikti.

„Manau, kad ministrų atrankos principas liks toks pats. Tai bus ministrai specialistai. Nebus politinės vyriausybės, kuri yra nebeaktuali Rusijai“, – pabrėžė politologas.

Pasak jo, visiškai kitas klausimas – kokie bus šie specialistai.

„Jei ankstesnėje vyriausybėje buvo žmonių, daugiausia užtikrinusių stabilumą socialinėje ir ekonominėje srityje, dabar ateis žmonių, inicijuosiančių pokyčių, dalis kurių visuomenei patiks, o kita dalis – ne“, – prognozavo A.Makarkinas.

„Didžiulis pasiansas“

Kartu su naujos vyriausybės formavimu Rusija veikiausiai sulauks pokyčių ir kitose valdžios struktūrose bei valstybiniuose korporacijose, mano Tarptautinio politinės ekspertizės instituto generalinis direktorius Jevgenijus Minčenka.

„Medvedevo kandidatūros iškilimas yra lauktinas scenarijus, tačiau itin įdomus yra kitas dalykas: reikia sulaukti pavardžių. Manau, kad įdomus būtent šis didžiulis pasiansas, susijęs su nauja vyriausybės struktūra bei galimais pokyčiais prezidento administracijoje, valstybinių korporacijų vadovybėse ir gubernatorių korpuse“, – agentūrai „Interfax“ pareiškė E. Minčenka.

„Galutinį pasianso išdėstymą elito viduje, manau, pamatysime arčiau liepos“ – įsitikinęs ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius