Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų samdinių mirtis Sirijoje pripažino net Maskva: kiek jų žuvo iš tikrųjų?

Vasario 7 d. Sirijos Deir Az Zoro provincijoje Basharą al Assadą palaikančioms pajėgoms susidūrus su JAV vadovaujama koalicija, pasigirdo pranešimai apie šimtus žuvusių privačios Rusijos gynybos ir saugos kompanijos „Wagner“ samdinių. Karo analitikas Michailas Kofmanas teigia, kad tokie skaičiai – „pasiutusiai išpūsti“.
„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Wagner“ samdiniai Sirijoje/Asociatyvinė nuotr. / „Facebook“ nuotr.

Generolas leitenantas Jeffrey Harrigianas, vadovaujantis JAV oro pajėgų centrinei vadavietei, antradienį teigė nenorįs spekuliuoti žuvusių rusų samdinių skaičiais, kadangi vis dar vyksta tyrimas.

Kol kas JAV pareigūnai pateikė tokius skaičius: esą žuvo apie 100 priešininkų kovotojų, 200-300 buvo sužeisti. Nenurodoma, kiek iš jų yra Rusijos piliečiai.

Vis dėlto ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova patvirtino, kad kontratakos metu žuvo penki „Wagner“ samdiniai.

Kremlius ilgą laiką teigė neturįs tikslios informacijos apie Sirijoje žuvusius rusų kovotojus. Vis dėlto ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova patvirtino, kad kontratakos metu žuvo penki „Wagner“ samdiniai.

Tuo tarpu žiniasklaidoje cirkuliuoja įvairios versijos. „Bloomberg“ šaltinių teigimu, puldami Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) būstinę, kurioje tuo metu buvo ir amerikiečių patarėjai, žuvo daugiau nei 200 „Wagner“ samdinių.

Kiti šaltiniai nurodo, kad JAV vadovaujamos koalicijos oro smūgiai pražudė iki 600 gynybos ir saugos kompanijos kovotojų.

Karo analitikas iš tyrimų centro „Wilson Institute“ Michaelas Kofmanas teigia, kad šie skaičiai – „pasiutusiai išpūsti“, o internete pasirodančia informacija tikėti neverta.

„Wilson Center“ nuotr./Michaelas Kofmanas
„Wilson Center“ nuotr./Michaelas Kofmanas

„Galėjo žūti šimtas ar mažiau Sirijos vyriausybės pajėgų kovotojų, dauguma jų – vietiniai. Atakos metu su jais buvo vadinamųjų „IS medžiotojų“ (Sirijos armijos Penktojo korpuso – red.), kurių gretose kaunasi privačios rusų gynybos kompanijos kovotojai, kolona. Iš jų galėjo žūti 15, dar 15 ar mažiau galėjo būti sužeisti. Tačiau ne visi jie – rusai“, – 15min sakė M.Kofmanas.

Tuo tarpu nepriklausomų tyrėjų grupė „Conflict Intelligence Group“ (CIT) savo feisbuko paskyroje dalinosi žuvusiųjų „Wagner“ samdinių artimųjų ir jiems atstovaujančių organizacijų pranešimais apie kovotojų mirtis.

Kol kas nepriklausomi tyrėjai paviešino aštuonių „Wagner“ kovotojų, kurie galėjo žūti Sirijoje, tapatybes.

Skaičius pučia Kremliaus ruporai?

„The Daily Beast“ atkreipia dėmesį į neįprastą reiškinį: žuvusiųjų samdinių tapatybes viešina ir griežtai Kremliaus naratyvo besilaikančios žiniasklaidos priemonės.

Tuo tarpu portale „Fontanka“, kuris pirmas paviešino „Wagner“ įsitraukimą Sirijoje ir Ukrainoje, informacijos apie Sirijoje žuvusius rusų samdinius nėra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas

Separatistams Rytų Ukrainoje vadovavęs Igoris Girkinas-Strelkovas socialiniame tinkle „Vkontakte“ tikino, kad JAV aviacija smūgiavo dviem „Wagner“ karių grupėms. Anot I.Girkino, viena taktinė grupė buvo „praktiškai visiškai sunaikinta“, o antra – „sumalta į miltus“.

Šiuo metu Maskvoje esantis I.Girkinas skaičiuoja, kad žuvo apie šimtą „Wagner“ samdinių.

„The Daily Beast“ primena, kad 2014 m., iškart po „Malaysia Airlines“ lėktuvo dingimo, I.Girkinas „Vkontakte“ patvirtino, jog separatistai numušė minimą orlaivį. Vis dėlto vargu, ar galima jį laikyti patikimu šaltiniu.

Prokremliškas naujienų portalas „Vzgliad“ dar vasario 10 d. paviešino garso įrašus, kaip neva „Wagner“ samdiniai kalba iškart po JAV ir SDF kontratakos.

Remiantis keturių asmenų pasakojimais, skaičiuojama, kad žuvo apie 200 privačios gynybos kompanijos kovotojų. Be to, jie pasakoja, esą sutriuškintų pajėgų apkasuose buvo iškeltos JAV vėliavos.

„The Daily Beast“ žurnalistai spėja, kad šis faktas Rusijoje turėtų išprovokuoti aštrią reakciją. Jų teigimu, „Vzgliad“ straipsnis tėra dezinformacija, skirta sugėdinti Rusijos vyriausybę dėl nesugebėjimo mūšio lauke apginti savo nuosavybės.

„The Daily Beast“ žurnalistai spėja, kad šis faktas Rusijoje turėtų išprovokuoti aštrią reakciją. Jų teigimu, „Vzgliad“ straipsnis tėra dezinformacija, skirta sugėdinti Rusijos vyriausybę dėl nesugebėjimo mūšio lauke apginti savo nuosavybės.

Manoma, kad Damasko pajėgos vykdė puolimą siekdamos atgauti netoli būstinės esančio naftos telkinio kontrolę.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacijos duomenimis (SOHR) duomenimis, atsakydama į puolimą koalicija smūgiavo privačios saugumo kompanijos bazės ginklų sandėliui Deir Az Zoro provincijoje.

SOHR teigimu, oro smūgio sukelto sprogimo metu žuvo 15 „Wagner“ samdinių.

Gynybos ministerija pasinaudojo ataka, kad įgeltų JAV: išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „neteisėtai“ Sirijoje dislokuotų JAV pajėgų tikslas yra ne kovoti su „Islamo valstybe“ (IS), o kontroliuoti energetinius išteklius, priklausiančius Sirijos Arabų Respublikai.

Nepriklausomas rusų karo žurnalistas Sirijoje Romanas Saponkovas sako netikintis, kad JAV vadovaujamos koalicijos kontratakos metu žuvo šimtai samdinių. Jo teigimu, tokie skaičiai gali būti naudingi „Wagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino priešams.

Tuo tarpu „Novij Dien“ pasidalino vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota Sirijoje žuvusio „Wagner“ samdinio Stanislavo Matvejevo žmona.

Raudanti moteris rodo vaizdą įrašą, kurį atsiuntė kito Sirijoje žuvusio rusų kovotojo žmona.

VIDEO: Sirijoje žuvusio „Wagner“ samdinio žmona

Akyli žiūrovai pastebėjo, kad šis vaizdo įrašas – ištrauka iš reklaminio kompiuterinio žaidimo „AC-130 Gunship Simulator: Special Op Squadron“ klipo.

„Visiška nesąmonė“

Po JAV vadovaujamos koalicijos ir Damaską remiančių pajėgų susidūrimo, rusiškuose naujienų portaluose pasirodė informacija apie skaudžiai nukentėjusias Rusijos pajėgas.

Teigiama, kad vos keletą valandų trukusios kontratakos metu buvo sunaikinta 20 proc. visų Rusijos puolamųjų pajėgų Sirijoje.

M.Kofmanas: „Tai, kad JAV pajėgos atakavo Sirijos režimo pajėgas kartu su jas remiančiais rusų privačios saugumo ir gynybos kovotojais – retas incidentas, tačiau jis nieko nekeičia.“

Taip pat pasirodė prognozės, kad jei nebus pasiekta jokių aiškių susitarimų, Rusijos pajėgos gali būti išvestos metų viduryje arba pabaigoje, o B.al Assado režimas – sunaikintas.

M.Kofmanas tokius skaičiavimus vadina „absoliučia netiesa“ ir „visiška nesąmone“.

„Tai, kad JAV pajėgos atakavo Sirijos režimo pajėgas kartu su jas remiančiais rusų privačios saugumo ir gynybos kovotojais – retas incidentas, tačiau jis nieko nekeičia“, – 15min teigė analitikas.

Anot M.Kofmano, puolimą vykdė Sirijos vyriausybės pajėgos, tarp kurių buvo ir „Wagner“ samdinių.

„Tačiau nepanašu, kad jiems vadovavo karinės Rusijos pajėgos“, – sakė jis ir pridūrė, kad, priešingai nei pranešama žiniasklaidoje, puolimą vykdė ne 600, o maždaug 300 kovotojų.

M.Kofmanas teigia neabejojantis, kad Maskvą šis incidentas suerzino.

„Scanpix“/AP nuotr./Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Sirijoje

Vis dėlto jis primena, kad B.al Assado pusėje kovoja tik Rusijos aviacija, o sausumos kariuomenės ten nėra, todėl šiuo atveju nėra teisinga daryti išvadų apie Maskvos pajėgų Sirijoje padėtį.

Tuo tarpu „Bloomberg“ trečiadienį pranešė, kad Sirijoje sužeisti „Wagner“ samdiniai šiuo metu gydomi karinėse ligoninėse Maskvoje ir Sankt Peterburge – tokią informaciją žurnalistams perdavė su gydomais kovotojais bendraujantys asmenys.

Portalo duomenimis, maždaug 200 siekiantis žuvusiųjų skaičius vis dar auga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius