Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų europiečių apklausa atskleidė – lietuviai gerokai konservatyvesni nei latviai ar estai

„Pew Research Center“ atlikta Rytų Europos gyventojų apklausa parodė, kad lietuviai gerokai konservatyviau ir griežčiau žiūri į tam tikrus reiškinius nei kaimynai latviai ar estai.
„Keulė Rūkė“ politiniame grafityje „valstiečiai“ lyginami su teroristais
„Keulė Rūkė“ politiniame grafityje „valstiečiai“ lyginami su teroristais / „Keulė Rūkė“ nuotr.

Devyniose valstybėse atlikta apklausa tyrė šių šalių gyventojų požiūrį į narkotikų vartojimą, prostituciją, alkoholio vartojimą, homoseksualumą, priešvedybinį seksą ir abortus.

Visais minėtais klausimais lietuvių nuomonė buvo kur kas griežtesnė nei kitų Baltijos valstybių gyventojų. Kai kuriais klausimais lietuviai buvo konservatyvesni net nei rusai ar baltarusiai.

Net 94 proc. apklaustų lietuvių teigė, kad narkotikų vartojimas yra nemoralus elgesys.

Griežčiau už lietuvius šiuo klausimu pasisakė tik armėnai. Estijoje narkotikų vartojimą pasmerkė 85 proc. apklaustųjų, Latvijoje – 78 proc.

83 proc. lietuvių pasisakė prieš prostituciją. Estijoje ir Latvijoje neigiamai į šią veiklą žiūri – 74 ir 73 proc. apklaustųjų.

Vieni griežčiausių lietuviai ir alkoholio vartojimo klausimu. Čia lietuvius lenkia tik Moldovos ir Armėnijos gyventojai. Net 51 proc. lietuvių apklausoje alkoholio vartojimą pavadino nemoraliu veiksmu.

Smerkia homoseksualumą, pateisina priešvedybinį seksą

Šiek tiek švelnesnė lietuvių nuomonė homoseksualumo klausimu. Jei kitose posovietinėse valstybėse homoseksualumas yra beveik visuotinai smerkiamas, tai lietuviai šioje apklausoje nebuvo tokie griežti.

Homoseksualumą amoraliu laiko 72 proc. apklausos dalyvių. Rusijoje ar Baltarusijoje tokių – 85 proc.

Tiesa, ir šiuo klausimu estai bei latviai pasirodė liberalesni. Latvijoje homoseksualumą nemoraliu laiko 68 proc., Estijoje – tik 64 proc. apklaustųjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Baltic Pride“ eitynės Vilniuje 2016 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Baltic Pride“ eitynės Vilniuje 2016 metais

Liberaliausiai apklausoje lietuviai reagavo į priešvedybinį seksą. Tik 17 proc. lietuvių teigė, kad tai nemoralaus elgesio pavyzdys.

Priešvedybiniai lytiniai santykiai griežčiausiai įvertinti Moldovoje ir Gruzijoje. Palankiausiai ir vėl atsiliepė estai bei latviai, kur 9 iš 10 gyventojų nelaiko to nemoraliu elgesiu.

Mažiau konservatyvūs lietuviai ir abortų klausimu. Abortus smerkia tik 33 proc. lietuvių. Palyginimui, Armėnijoje ar Moldovoje – 69 ir 66 proc. Latvijoje abortus nemoraliu elgesiu pavadino 28 proc. apklaustųjų. Estijoje – 23 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius