Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų šalys gali derinti Lietuvai parduodamos elektros kainas

Politikai nuo 2010-ųjų žada stabilias elektros kainas vartotojams, tačiau ekspertai įspėja, kad jos priklausys ir nuo to, ar Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos elektros energijos tiekėjai Lietuvos rinkoje veiks kaip konkurentai, o ne kartelio partneriai, rašo „Verslo žinios“.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Photos.com nuotr.

„Lietuvos energijos“ Rinkos administravimo departamento direktorius Edvardas Važgėla po eilinio derybų raundo su galimais elektros energijos pardavėjais iš užsienio pažymi, jog kalbėti apie rinkos dalyvių siūlomų kainų konkurenciją šiame ūkio sektoriuje kitąmet labai sunku. Jis piktinasi, kad viešojoje erdvėje nebeliko nė vienos komercinės paslapties ir net šešėlio konfidencialumo: „Visi užsienio partneriai atvyksta derybų jau žinodami apytikres kainas –14,15,16 cento už kilovatvalandę, jas vardija kas netingi: žiniasklaida, ekspertai, politikai.“

Elektros energijos tiekėjų konkurencija trečdalyje šalies energetikos rinkos – svarbiausias iššūkis, kurį įgyvendinti labiausiai nuo Rusijos priklausančiame šalies ūkio sektoriuje užsibrėžė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas sako, jog uždarius Ignalinos branduolinę jėgainę (IAE) šalies rinkoje konkurencijos sąlygomis dirbančių elektros tiekėjų įvairovė ne tik paklos naujus energetikos sektoriaus funkcionavimo principus, bet ir sušvelnins neišvengiamą kainų šuolį vartotojams.

Rusijos laikraščio „Kommersant“ duomenimis, šių metų birželį Ignalinos AE sustabdžius remontui Rusijos parduodamos elektros gamybos kaina Lietuvai buvo šoktelėjusi iki 18 centų už kilovatvalandę.

E.Važgėla teigė, kad „Lietuvos energija“ turi arba netrukus turės sutartis su visais kaimyninių šalių pardavėjais, „su kuriais Lietuvą jungia elektros perdavimo linijos“: Skandinavijos šalimis (per „Estlink“ kabelį), Estija, Latvija, Rusija ir Baltarusija.

Lapkritį pasirašyta sutartis su Ukrainos bendrove „UkrEnergo Tra–de Zrt“. Ją palaiminus Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos politikams susitarta, kad „Lietuvos energija“ iš ukrainiečių bendrovės atstovo elektrą pirks Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje. Tačiau iki šiol nėra aišku, koks bus Baltarusijos energetikos bendrovių vaidmuo šioje schemoje: jos perparduos ukrainietišką energiją Lietuvoje ar tik suteiks perdavimo linijas. Tačiau E.Važgėla sakė matantis gerų ženklų: „Kovo mėnesį pradėjus trišales derybas, elektros perdavimo linijos tarp Ukrainos ir Baltarusijos dar buvo išjungtos, o dabar jau veikia.“

Jis tikisi, kad Rusijos ir Ukrainos elektros gamintojai Lietuvos rinkoje bus konkurentai, o ne kainų kartelio partneriai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius