-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų Timore įvykę prezidento rinkimai laikomi stabilumo ženklu

Rytų Timore pirmadienį įvyko prezidento rinkimai, laikomi dar vienu stabilumo ženklu jauniausioje Azijos valstybėje. Prognozuojama, kad juos laimės buvęs partizanų kovotojas, užsitikrinęs dviejų didžiausių partijų paramą.
Rytų Timoro gyventojai balsuoja rinkimuose
Rytų Timoro gyventojai balsuoja rinkimuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Timoras Rinkimai

Balsavimas vyko sunkiu metu šiai mažytei, pusę salos užimančiai ir prieš 15 metų nepriklausomybę užsitikrinusiai valstybei, kurioje senka naftos ištekliai ir kurios lyderiams nepavyksta išspręsti ginčo su Australija dėl pelningų naftos ir dujų telkinių.

Tai pirmieji prezidento rinkimai po Jungtinių Tautų taikdarių pasitraukimo 2012 metais. Nors buvo nuogąstaujama dėl galimo smurto, prieš balsavimą vyko tik pavieniai, nežymūs neramumai.

Rinkimus tikriausiai laimės Francisco Guterresas, žinomas slapyvardžiu „Lu-Olo“. Prezidento pareigos yra didele dalimi reprezentacinės, bet jis gali vaidinti svarbų vaidmenį palaikant taiką tarp konfliktuojančių šalies politikų.

F.Guterresas vadovauja antrai pagal dydį partijai „Fretilin“. Be to, jis užsitikrino nepriklausomybės didvyrio Xananos Gusmao ir jo partijos CNRT – didžiausios šalyje – paramą.

Analitikų nuomone, bendras kandidatas padidins stabilumą šalyje, kurią nuo nepriklausomybės paskelbimo 2002 metais ne kartą krėtė smurto protrūkiai.

„Tai gerai stabilumo prasme, nes konkurencinė politika gali didinti įtampą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Rytų Timoro ekspertas iš Australijos Deakino universiteto Damienas Kingsbury.

Pasak jo, tai rodytų, kad šaliai, kuri nepriklausomybę pasiekė po 24 metus trukusios Indonezijos brutalios okupacijos, po vėliau šiais metais įvyksiančių parlamento rinkimų toliau vadovaus vienybės vyriausybė.

Rytų Timoras tebėra labai skurdi šalis ir vyriausybei nesiseka gerinti savo 1,1 mln. žmonių gyvenimo.

Tačiau ekspertas pridūrė, kad nesant gyvybingos opozicijos, gali kilti susirūpinimas dėl vyriausybės atskaitingumo.

F.Guterresas yra kilęs iš kuklios šeimos ir, kaip daugelis Rytų Timoro politinės klasės narių, dalyvavo kruvinoje kovoje su Indonezijos okupacija. Jis buvo „Fretilin“ kandidatas 2007 metų prezidento rinkimuose, bet jų nelaimėjo.

Šiuose prezidento rinkimuose dalyvauja aštuoni kandidatai. Kad ir kas laimės rinkimus, drauge su šalies lyderio postu turės perimti didžiulius iššūkius.

Rytų Timoras tebėra labai skurdi šalis ir vyriausybei nesisekė gerinti savo 1,1 mln. žmonių gyvenimo.

Be ekonomikos, kuri dabar labai priklauso nuo naftos, diversifikavimo, Rytų Timoro lyderiai turi susitarti dėl naujos jūrų sienos su Australija, nes Dilis pasitraukė iš ginčijamos sutarties, pagal kurią riba ėjo per naftos ir dujų telkinius jūroje.

Jeigu nė vienas kandidatas pirmadienį negaus daugiau kaip 50 proc. balsų, balandį bus surengtas antras rinkimų ratas. Rinkimų apylinkės pirmadienį dirbo iki 15 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku, o preliminarūs rezultatai turėtų paaiškėti po kelių dienų.

Daugelis kandidatų nėra rimti varžovai ir veikiau siekia didinti savo partijų žinomumą prieš svarbesnius parlamento rinkimus, kurie nulems, kas dirbs vyriausybėje ir premjero poste.

Indonezijos okupacijos metais Rytų Timore dėl kovų, bado ar ligų mirė maždaug 183 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius