Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rytų Timoro rinkimus laimėjo valdančiosios partijos, šalį valdys nauja koalicija

Rytų Timorą – jauniausią Azijos demokratiją – po dviejų valdančiųjų partijų laimėtų rinkimų valdys nauja koalicija.
Rinkimai Rytų Timore
Rinkimai Rytų Timore / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sklandžiai praėjusius šeštadienio rinkimus stebėtojai pirmadienį pavadino puikiais. Balsavimas vyko sunkiu metu šiai mažytei skurdžiai valstybei, kurioje senka svarbūs naftos ištekliai, o vyriausybei sunkiai sekasi spręsti seną ginčą su Australija dėl pelningų telkinių.

Tačiau nepaisant nuogąstavimų, pranešimų apie neramumus per rinkimų kampaniją ir patį balsavimą nebuvo. Tai pirmieji Rytų Timoro parlamento rinkimai be Jungtinių Tautų taikdarių, kurie išvyko 2012 metais, priežiūros.

Rytų Timorą, buvusią Portugalijos koloniją, 1975 metais brutaliai okupavo Indonezija. Nepriklausomybę jis pasiekė 2002 metais.

Suskaičiavus visus balsus buvo paskelbta, kad kairioji partija „Fretilin“ (Nepriklausomo Rytų Timoro revoliucinis frontas), kuriai vadovauja prezidentas Francisco Guterresas, gavo 29,66 proc. balsų.

Rytų Timoro pasipriešinimo didvyrio Xananos Gusmao vadovaujamas centro kairės Nacionalinis kongresas už Timoro atstatymą (CNRT) pelnė maždaug 29,46 proc. balsų. Per rinkimus 2012-ais ši partija gavo 36,7 proc. balsų.

Code 60080/Xanana Gusmao
Code 60080/Xanana Gusmao

Rinkėjų aktyvumas buvo didesnis kaip 76 procentai.

Analitikai tikisi, kad „Fretilin“ ir CNRT išsaugos savo koaliciją ir būsimoje vyriausybėje.

Australijos Deakino universiteto Rytų Timoro ekspertas Damienas Kingsbury sakė, jog dar neaišku, ar premjeras Rui Maria de Araujo, „Fretilin“ narys, liks savo poste. Prezidento vaidmuo šioje šalyje yra didele dalimi reprezentacinis.

D.Kingsbury: „Rinkimai buvo gana sėkmingi vertinant bet kokiais tarptautiniais standartais ir labai puikūs bet kokiai besivystančiai šaliai“

„Rinkimai buvo gana sėkmingi vertinant bet kokiais tarptautiniais standartais ir labai puikūs bet kokiai besivystančiai šaliai“, – naujienų agentūrai AFP sakė D.Kingsbury.

Rytų Timoro ekspertas iš Džakartoje įsikūrusio strateginių studijų centro „Madani Center for Development and International Studies“ Arya Sandhiyudha sakė, kad šalies įtakingiausių veikėjų – X.Gusmao ir ekspremjero bei „Fretilin“ generalinio sekretoriaus Mari Alkatiri – koalicija užtikrintų stabilumą.

„Rytų Timoro žmonėms tikrai būtų gerai, jeigu šios dvi įtakingos figūros palaikytų tvirtus santykius; tai taip pat gerai paveiktų regioną“, – sakė A.Sandhiyudha.

Stebėtojai pridūrė, kad „Fretilin“ ir CNRT pasiūlymai rinkėjams buvo panašūs ir kad abi partijos žadėjo užtikrinti geresnę ekonomiką bei tarptautinius santykius.

Šios partijos skyrėsi savo vadovybe, o CNRT pernelyg kliaujasi X.Gusmao, sakė A.Sandhiyudha.

Naujai įsteigta Liaudies išvadavimo partija (Partido Libertacao Popular, PLP), vadovaujama buvusio prezidento Tauro Matano Ruako, pelnė beveik 11 proc. balsų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tauras Matanas Ruakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tauras Matanas Ruakas

„Fretilin“ ir CNRT laimėjo 23 vietas 66 vietų parlamente, o PLP – aštuonias.

T.M.Ruakas yra sakęs, kad neprisidės prie koalicijos, ir kritikavo vyriausybę skiriant pernelyg didelį dėmesį megaprojektams, sveikatos apsaugos ir švietimo sąskaita.

Pusė šalies gyventojų gyvena skurde, o vyriausybei sunkiai sekėsi gerinti savo 1,2 mln. žmonių gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius