Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 23 /17:25

Rytų Turkiją sukrėtė galingas žemės drebėjimas, griuvo pastatai, žuvo žmonės

Turkijos rytuose sekmadienį įvyko galingas žemės drebėjimas, per kurį griuvo pastatai, o po jų griuvėsiais buvo palaidoti žmonės.
Sugriuvęs pastatas Tabanlio kaime netoli Vano
Sugriuvęs pastatas Tabanlio kaime netoli Vano / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, žemės drebėjimo galingumas siekė 7,3 magnitudės, o Turkijos oficialūs pareigūnai stichijos galingumą įvertino 6,7 magnitudės.

Požeminiai smūgiai Vano provinciją supurtė 13.41 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Pranešama, kad yra žuvusiųjų, tačiau jų skaičius kol kas neskelbiamas. Naujienų agentūros „RIA Novosti“ duomenimis, mažiausiai pusšimtis žmonių dėl sužalojimų pristatyti į vietos ligonines.

„Associated Press“ duomenimis, per drebėjimą Vano mieste ir aplinkiniuose kaimuose griuvo pastatai. Jų skaičius kol kas nepatikslinimas. Vane, kaip pranešama, tarp sugriuvusių pastatų yra ir septynių aukštų namas. Po griuvėsiais atsidūrė kol kas nenustatytas skaičius žmonių.

Žemės drebėjimo epicentras buvo maždaug 7 km gylyje ir už 19 km į šiaurės rytus nuo Vano.

Nerimą kelia Vano ežero būklė (papildyta 16.37 val.)

Kaip skelbia CNN, tai galingiausias žemės drebėjimas Turkijoje per pastarąjį dešimtmetį. Po pirmojo galingiausio požeminio smūgio užregistruoti dar septyni papildomi. Iš įvykio vietos perduotuose televizijos reportažuose matyti dirbantys gelbėtojai ir per didžiules pastatų griuvėsių krūvas besiropščiantys vietos gyventojai.

Žemės drebėjimas gana stipriai buvo jaučiamas ir kaimyninės Armėnijos sostinėje Jerevane. Šio miesto gyventojai taip pat pasipylė į gatves, baimindamiesi būti užversti griuvėsių, jeigu pastatai neišlaikytų požeminės stichijos smūgių.

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas, kaip skelbia jo kanceliarija, sekmadienį ketina išvykti į įvykio vietą.

Šioje Turkijos teritorijoje žemės drebėjimai nėra retenybė, tačiau sekmadieninis drebėjimas laikytinas išties stipriu ir neeiliniu, televizijos kanalui CNN nelaimę komentavo meteorologas Reyoldsas Wolfas.

Nerimą kelia tai, kad dėl žemės drebėjimo galėjo apirti Vano ežero pakrantės, jeigu jas pralaužtų vanduo, didžiulė vandens lavina gali išsilieti į apylinkes ir sukelti mirtiną grėsmę jos kelyje pasitaikiusiems žmonėms.

Baiminamasi, kad aukų bus labai daug (papildyta 17.25 val.)

Kaip paskelbė televizijos kanalas „Al Arabiya“, remdamasis Turkijos seismologų duomenimis, per žemės drebėjimą galėjo žūti nuo 500 iki 1 000 žmonių.

Turkijos vicepremjeras Besiras Alataly pareiškė, kad Vano mieste sugriuvo apie 10 pastatų. Dar apie 23–30 pastatų virto griuvėsiais greta Vano esančiame Erdžišo rajone.

„Daugybė pastatų sugriuvo, daug žmonių žuvo, bet mes dar nežinome jų skaičiaus. Laukiame pagalbos, jos reikia skubiai“, – sakė Erdžišo rajono meras Zulfukaras Arapoglu.

„Mums skubiai reikia palapinių ir gelbėtojų pagalbos. Nebeturime greitosios pagalbos automobilių ir tėra tik viena ligoninė. Daug žmonių žuvo ir daug buvo sužeista“, – pridūrė jis.

Vano mieste, kaip patikslina šaltiniai, tarp sugriuvusių pastatų yra ir vienos mokyklos bendrabutis. Kiek žmonių galėjo likti po jo griuvėsiais, nėra žinoma. Smarkiai apgadintas ir miesto oro uostas, o dėl to nėra galimybės į nelaimės zoną skubiai atskraidinti gelbėtojų.

Naujienų agentūros primena, kad du pastarieji galingi žemės drebėjimai Turkiją nuniokojo 1999 metais. Tada šiaurės vakarų Turkijoje žuvo apie 20 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius