-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų Ukrainoje intensyviai ruošiamasi neteisėtam separatistiniam referendumui

Sėdėdamos prie puslankio pavidalo stalo, kelios moterys pūstomis šukuosenomis darbavosi žirklėmis ir klijais, tvarkydamos krūvas šviežiai išspausdintų skrajučių, skelbiančių apie sekmadienį planuojamą neteisėtą separatistinį referendumą Ukrainos pietrytinėje Donecko srityje.
Donecke ruošiamasi referendumui
Donecke ruošiamasi referendumui / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esame savanorės ir patriotės – mums nusibodo gyventi jaučiant tų fašistų grėsmę, – pareiškė pensininkė Galina Griukanova, mojuodama žirklėmis. – Dirbsime dieną ir naktį, kad užtikrintume, jog referendumas įvyks, o žmonių balsas bus išgirstas.“

Nors šį balsavimą pasaulis laiko neteisėtu, ir netgi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ragino jį atidėti, šiuo metu jam intensyviai ruošiamasi, kai apsišaukėliai Donecko liaudies respublikos lyderiai paskelbė, kad referendumas įvyks.

Tęsiantis Ukrainos vyriausybinių pajėgų antiteroristinei operacijai prieš teroristus tame regione, per kurią žuvo jau dešimtys žmonių, sekmadienį vyksiančiame referendume žmonių bus klausiama, ar rytinis pramonės regionas turėtų tapti nepriklausomas nuo Kijevo. Daugelio nuomone, jeigu tokiam žingsniui būtų pritarta, jis atvertų kelią neteisėtam regiono prisijungimui prie Rusijos.

Kad ir kaip susiklostytų padėtis, Kijevas aiškiai pareiškė, kad šį balsavimą laikys neteisėtu ir niekaip neatsižvelgs į jo rezultatus

Panašus balsavimas taip pat vyks kaimyninėje Luhansko srityje.

Viltys dėl įtampos sumažėjimo dingsta

Pasiryžimas surengti šį balsavimą sužlugdė viltis, kad įtampa gali atslūgti, nors V.Putinas netikėtai kreipėsi į separatistus, ragindamas atidėti savo referendumus.

Balsavimo, kuris vyks prižiūrint kaukėtiems ginkluotiems teroristams, pasiruošimai atrodė diletantiški ir chaotiški.

Donecko mieste įsikūrusios balsavimo komisijoje, įsikūrusioje pastate, apjuostame barikadomis iš padangų ir spygliuotos vielos, buvo sustatytos balsalapių prikrautos kartotinės dėžės, primityviai užklijuotos lipnia juosta. Ant kiekvienos iš jų ranka buvo užrašyta, į kurį miestą turi būti išvežtos.

Ant dėžių taip pat buvo užrašyta „Neliesti“.

Dauguma gyventojų – prieš atsiskyrimą

R.Liaginas nurodė, kad pasiruošimai referendumui kainavo tik apie 2 000 JAV dolerių (beveik 5 000 litų) – visa ši suma buvo išleista spausdintuvų kasečių milteliams, popieriui, ant kurio buvo spausdinami balsalapiai, ir degalams.

Pasak jo, balsavimą padės organizuoti 15 tūkst. savanorių, o teisę balsuoti vien Donecke turės per 3 mln. žmonių.

Kita vertus, ketvirtadienį JAV viešosios nuomonės tyrimo instituto „Pew Research Centre“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, jog 70 proc. ukrainiečių rytiniame regione norėtų likti vieningoje šalyje, o atsiskyrimui pritaria tik 18 procentų. Tačiau du trečdaliai respondentų rytuose buvo nepatenkinti provakarietiška vyriausybe Kijeve.

Donecko gatvėse nuomonės apie planuojamą referendumą buvo įvairios.

Dauguma žmonių sakė palaikantys balsavimą arba esantys jam abejingi.

„V.Putino žodžiuose esama tam tikrų pozicijos pokyčių, tačiau ar galime tikrai kalbėti apie rimtą politikos pokytį?“ – klausė Marija Lipman iš Carnegie centro Maskvoje.

Kad ir kaip susiklostytų padėtis, Kijevas aiškiai pareiškė, kad šį balsavimą laikys neteisėtu ir niekaip neatsižvelgs į jo rezultatus.

Nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius Andrijus Parubijus sakė, kad tas referendumas yra „politinė apgaulė ir klasta“, taip pat pažadėjo tęsti karinę operaciją prieš sukilėlius.

Po netikėto V.Putino pareiškimo pradėta kelti klausimų, ar Kremlius prarado įtaką tarp teroristų, ar nusprendė jų neberemti, tačiau tikėtina, kad Maskva vis dėlto išsakys palaikymą balsavimo rezultatams.

„V.Putino žodžiuose esama tam tikrų pozicijos pokyčių, tačiau ar galime tikrai kalbėti apie rimtą politikos pokytį?“ – klausė Marija Lipman iš Carnegie centro Maskvoje.

„Žodžiai gali būti interpretuojami labai plačiai. Veiksmai, kurie lydi tuos žodžius – daug svarbesni“, – pažymėjo ji.

Prancūzija smerkia referendumus

Prancūzija penktadienį pasmerkė Ukrainos prorusiškų separatistų planus šį savaitgalį surengti „neteisėtus“ referendumus dėl nepriklausomybės ir paragino elgtis santūriai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas sakė kalbėjęsis su Ukrainos premjeru Arsenijumi Jaceniuku prieš sekmadienį planuojamą surengti balsavimą.

„Prancūzija smerkia separatistų rytų Ukrainos sprendimą surengti tuos neteisėtus referendumus, nepaisant bendrų raginimų susilaikyti“, – sakė jis.

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apstulbino pasaulį, iš pažiūros smarkiai pakeitęs poziciją Ukrainos atžvilgiu ir paraginęs jos rytiniame regione veikiančius prorusiškus separatistus atidėti planuojamus referendumus, taip pat išreiškęs palaikymą gegužės 25-ąją turintiems įvykti nacionaliniams prezidento rinkimams.

Tačiau sukilėliai, kontroliuojantys daugiau nei 12 miestų rytų Ukrainoje, ignoravo šį prašymą, žadėdami surengti balsavimus Donecko ir Luhansko srityse, kurie neabejotinai pakurstys įtampą.

„Šiuo lemtingu metu visos šalys privalo demonstruoti santūrumą“, – sakė L.Fabiusas, pabrėždamas, jog būtina pradėti dialogą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius