Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rytų Ukrainoje žuvo du ukrainiečių kariai, dar šeši sužeisti

Rytų Ukrainoje per vėl atsinaujinusius vyriausybės pajėgų ir Rusijos remiamų separatistinių pajėgų susirėmimus žuvo du ukrainiečių kariai ir dar šeši buvo sužeisti, penktadienį pranešė kariuomenės pareigūnai.
Ukrainos kariai Marjinkoje vis dar kaunasi nesibaigiančiame kare
Ukrainos kariai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 Rusija Ukraina Krymas

Susirėmimai atsinaujino pasibaigus Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos aukšto rango pareigūnų taikos deryboms. Be to, tarptautinė bendruomenė pastaruoju metu irgi dėjo pastangas atgaivinti seniai įstrigusį Ukrainos taikos procesą.

„Per pastarąją parą padėtis ties fronto linija gerokai pablogėjo“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas Oleksandaras Motuzianykas.

Separatistų pajėgos panaudojo sunkiąją ginkluotę, įskaitant tankus, artileriją, didelio kalibro minosvaidžius, sakė Ukrainos kariuomenės atstovai.

Nepaisant nuolatinių pastangų įtvirtinti paliaubas tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų, visiškai užbaigti kruvinų kovų buvusiame išvystytos pramonės Ukrainos regione kol kas nepavyksta.

Pirmadienį, įvykus keturių šalių užsienio reikalų susitikimui, kuris buvo pirmas nuo šių metų pradžios, Vokietija ir Prancūzija išreiškė atsargų optimizmą, kad Rusija ir Ukraina imsis gaivinti seniai įstrigusį taikos procesą.

Derybose Rusija ir Ukraina oficialiai įsipareigojo laikytis pagrindinių reikalavimų, numatytų 2015 metų Minsko susitarimuose, sudarytuose tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai.

Tačiau penktadienį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai apkaltino Kijevą ir separatistus nesilaikant minėto susitarimo ir paragino juos pagaliau vykdyti savo įsipareigojimus.

„Ginkluotės atitraukimas, pajėgų išvedimas ir objektų išminavimas... atneš paliaubas ir suteiks saugumą“, – žurnalistams sakė ESBO specialiosios misijos Ukrainoje vadovo pirmasis pavaduotojas Alexander'as Hugas.

„Taika įmanoma tik esant paliauboms, užtikrinus saugumą“, – sakė jis.

Misijos atstovai taip pat panešė, kad ketvirtadienį vienas ginkluotas asmuo iš automato apšaudė jos narius sukilėlių kontroliuojamoje zonoje.

Šis daugiau nei 10 tūkst. gyvybių nusinešęs konfliktas prasidėjo 2014 metais, Kijeve įsiplieskusiam liaudies sukilimui nuvertus Kremliaus remtą prezidentą. Tuomet Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir ėmėsi teikti paramą šalies rytuose veikiantiems promaskvietiškiems separatistams.

Ukrainos ir Vakarų kaltinimus dėl paramos separatistams Maskva neigia, nepaisant daugybės įrodymų, kad ji dalyvauja šiame konflikte ir atvirai teikia sukilėliams politinę paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius