Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 12 /2014 04 13

Rytų Ukrainos miestuose – sukilimas: ginkluoti prorusiški separatistai ir rusų diversantai užiminėja valdžios pastatus, aidi šūviai

Rytų Ukrainoje įtampa vėl pasiekė aukščiausią tašką: ginkluoti prorusiški separatistai užiminėja milicijos postus, specialiosios Ukrainos pajėgos atsisako juos atakuoti. Penktadienį separatistai užėmė Slaviansko milicijos skyrių Donecko srityje. Šeštadienį milicijos būstinės užimtos Donecke ir Donecko srities miesteliuose Krasnyj Lymane bei Kramatorske. Lietuva reikalauja, kad Europos Sąjunga skubiai reaguotų ir didintų spaudimą Rusijai.
Prorusiški kovotojai jau blokuoja kelius
Prorusiški kovotojai jau blokuoja kelius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 23.00 Milicija sulaikė 70 ginkluotų separatistų, kurie važiavo į Charkovą

Prie Poltavos ir Charkovo sričių ribos milicija sustabdė dešimt mikroautobusų, kuriuose važiavo apie 70 ginkluotų jaunų žmonių. Autobusų kolona važiavo Charkovo kryptimi.

„Apžiūrint autobusų keleivius nustatyta, kad dauguma jų turėjo daiktų, kurie gali būti panaudoti agresyviems veiksmams per masines akcijas: dėžių su „Molotovo kokteiliais“, daug sprogmenų, lazdų, skydų, šalmų, peilių, durklų ir kitų šaltųjų ginklų“, – pranešė Vidaus reikalų ministerija.

VIDEO: Įvykiai Kramatorske

Apie 70 žmonių buvo sulaikyta, jie duoda parodymus tyrėjams.

Papildyta 22.03 Lietuva reikalauja didinti spaudimą Rusijai

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškią dėl situacijos Rytų Ukrainoje. Jame rašoma: „Reiškiame tvirtą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui. 

Smerkiame separatistų veiksmus Donecko srityje ir kituose Ukrainos rytiniuose regionuose - Luhanske, Charkove. Tokiais išorinių jėgų remiamais veiksmais ir provokacijomis siekiama destabilizuoti padėtį šiame regione ir visoje Ukrainoje. Remiame Ukrainos Vyriausybės pastangas taikiu būdu išspręsti susidariusią sudėtingą ir neprognozuojamą situaciją.

Nematome jokių Rusijos pastangų deeskaluoti situaciją, siekti diplomatinio dialogo – greičiau priešingai. Provokatoriai Rytų Ukrainoje su Rusijos valstybinėmis vėliavomis atakuoja valstybės institucijų pastatus, akivaizdžiai siekia kartoti „Krymo scenarijų“.  

Raginame ES užsienio reikalų ministrų susitikime balandžio 14 d. griežtinti ES reakciją, kuri galėtų sustabdyti Ukrainai daromą ekonominį ir karinį spaudimą“. 

Papildyta 21.50 Miestuose vyksta susišaudymai

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas savo paskyroje „Facebook“ pranešė, kad Donecko srities Kramatorsko mieste vyksta teisėsaugos pajėgų ir prorusiškų separatistų susišaudymas.

VIDEO: Milicijos pastato Slaviansko mieste užėmimas

„Kramatorskas. Vyksta puolimas. Nežinomieji apšaudė milicijos rajono skyrių. Milicija atsakė. Vyksta susišaudymas. Krasnyj Lymanas. Milicija ir miesto draugovininkai atrėmė užpuolikus, kurie buvo ginkluoti trumpavamzdžiais rusų gamybos automatais „AK 100“. Tokius automatus, prie kurių pritaisyti ir granatsvaidžiai, turi tik Rusijos ginkluotosios pajėgos“, – parašė ministras.

Vėliau pasirodė informacija, kad po susišaudymo milicijos pastatas buvo užimtas. Vienas milicininkas sužeistas. Pranešta, kad pastatą užėmė uniformomis be skiriamųjų ženklų vilkintys ir kaukėti ginkluoti vyrai, atvykę autobusais. Jie prisistatė esantys liaudies armijos atstovais.

Papildyta 20.45 O.Turčynovas skubiai šaukia Gynybos tarybos posėdį

Dėl Įvykių Donecko srityje laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas skubiai šaukia Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį.

Numatyta, jog posėdis prasidės 21 val.

Papildyta 20.35 Slavianske ir Krasnyj Lymane veika ne separatistai, o rusų diversantai

Slavianske ir Krasnyj Lymano miestuose, kurie atsidūrė prorusiškų jėgų rankose, veikia ne vietos separatistai, o Rusijos karinės žvalgybos diversantų būriai.

Rusijos karių įsiveržimas jau įvyko. Slavianske ir Krasnyj Lymane veikia ne separatistai, o Rusijos karinės žvalgybos diversantų būriai. Tai, kas vyksta, – jų braižas.

Apie tai savo paskyroje „Facebook“ pareiškė buvęs pirmasis Ukrainos Generalinio štabo viršininko pavaduotojas admirolas Igoris Kabanenko.

„Rusijos karių įsiveržimas jau įvyko. Slavianske ir Krasnyj Lymane veikia ne separatistai, o Rusijos karinės žvalgybos diversantų būriai. Tai, kas vyksta, – jų braižas. Jie „padeda“ separatistams kaitinti atmosferą. Ar reikia dar užduoti retorinį klausimą: ar tokie veiksmai bus tęsiami ir plečiami?“, – rašo admirolas.

Papildyta 20.30 Separatistai bandė užgrobti chemijos gamyklą, kurioje saugomi sprogmenys

Lenta.ru praneša, kad šeštadienį ginkluoti asmenys bandė užgrobti Donecko chemijos gamyklą, kur saugomi sprogmenys.

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija praneša, kad grupė ginkluotų žmonių chemijos gamyklą bandė užgrobti apie 15 val. Gamyklą saugo neseniai suformuotos Ukrainos Nacionalinės gvardijos kariai. Jie pasipriešino, o milicija sulaikė du užpuolikus bei atėmė iš jų ginklus. Vienas pareigūnas buvo sužeistas. Ministerija praneša, kad gamyklos apsauga sustiprinta.

Papildyta 20.15 Rytų Ukrainoje siautėja „Krymo samooborona“?

Slavianske ginkluoti žmonės sučiupo Hromadske TV ir Lenta.ru žurnalistus bei uždraudė jiems dirbti mieste, praneša „Unian“.

Ginkluotas vyras, kuris kratė žurnalistus, pareiškė, kad pastatą užėmė „Krymo samooborona“.

Žurnalistų teigimu, prorusiški separatistai juos čiupo iškart, vos tik jie priartėjo prie užimto milicijos valdybos pastato. „Mus nuvedė į užimtą pastatą ir iškratė“, – pasakojo žurnalistai.

Po kurio laiko žurnalistai buvo paleisti, bet jiems uždrausta dirbti ir dar pagrasinta.

Žurnalistai sakė, kad juos užpuolę ginkluoti žmonės nepanašūs į „žalius žmogeliukus“ ir „ne rusų specnazas“. Tačiau ginkluotas vyras, kuris kratė žurnalistus, pareiškė, kad pastatą užėmė „Krymo samooborona“.

Papildyta 19.00 Prie Slaviansko „žali žmogeliukai“ užtvėrė kelią

Prie Slaviansko nežinomi ginkluoti žmonės, vilkintys uniformomis be skiriamųjų ženklų, užtvėrė kelią ir įrengė ten užkardą, sutvirtintą barikadomis iš padangų. Jie neleidžia į prorusiškų separatistų užimtą miestą milicijos autobuso.

Apie tai žiniasklaidai pranešė įvykio liudininkas, skelbia „Unian“. Anot jo, nepažįstamieji ginkluoti automatais ir pistoletais.

Vietinė žiniasklaida pabrėžia, kad šių nežinomų kovotojų ginklai ir apranga labai panaši į „žalių žmogeliukų“ ekipuotę. Nežinia iš kur atsiradę „žali žmogeliai“ Kryme iš pradžių blokavo valdžios institucijas bei Ukrainos karinius dalinius, o po protestų bangos pusiasalyje buvo staigiai surengtas referendumas ir Krymą aneksavo Rusija.
 

Papildyta 18.00 Separatistams vadovauja Rusijos karinė žvalgyba GRU

Pastarųjų dienų išpuolių rytų Ukrainoje tikslas – užimti kuo daugiau valdžios ir jėgos struktūrų pastatų iki balandžio 17 d., kai Ženevoje derybų susirinks Ukrainos, Europos Sąjungos, JAV ir Rusijos atstovai, praneša portalas Zn.ua. Jei planas pavyktų, Rusija per derybas galėtų pareikšti, jog dabartinė Ukrainos valdžia yra nelegitimi ir nesugeba kontroliuoti padėties šalyje.

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, prorusiškų separatistų akcijas inicijuoja ir joms vadovauja Rusijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) koordinatorių tinklas.

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, prorusiškų separatistų akcijas inicijuoja ir joms vadovauja Rusijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) koordinatorių tinklas.

„Identifikuoti Rusijos GRU kariškiai, kurie parengė ir vykdė valdžios pastatų užgrobimo ir karinių dalinių Kryme blokavimo scenarijų kovo mėnesį“, – rašo grupės atstovas Dmitrijus Tymčukas. Jo duomenimis, šie kariškiai dabar veikia rytų Ukrainoje.

Papildyta 17.25 Dnepropetrovske – vienybės grandinė

Dnepropetrovske daugiau nei 2 000 žmonių šeštadienį išėjo į gatves, nešdami nacionalines vėliavas ir susikibo rankomis į „Vienybės grandinę“, simbolizuojančią pastangas suvienyti separatistinės krizės krečiamą šalį.

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, žmonės susirinko prie Dnepropetrovsko administracijos pastato ir susikibę rankomis sudarė gyvąją grandinę nuo Šmito iki Serovo gatvės.

„Kvietėme žmones per socialinius tinklus, kalbėjome apie akciją Maidane (miesto centrinėje aikštėje). Atėjo ištisos šeimos, jauni ir pagyvenę. Norime tokia grandine suvienyti savo šalį nuo vakarų iki rytų, nuo šiaurės iki pietų. Ir parodyti, kad visi esame vieningi bei norime taikos“, – sakė vienas iš šios akcijos organizatorių Viktoras Romanenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai rytų Ukrainoje 2014 m. balandžio 12 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai rytų Ukrainoje 2014 m. balandžio 12 d.

Akcijos dalyviai taip pat pagerbė „Dangiškosios šimtinės“ narius – vasarį per susirėmimus su saugumo pajėgomis Kijeve žuvusius provakarietiško Maidano judėjimo demonstrantus – prie dar neatidengto paminklo šalia miesto administracijos pastato.

Papildyta 17.15 Prezidentas O.Turčynovas atleido Donecko saugumo skyriaus vadovą

Laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas šeštadienį atleido Saugumo Tarnybos Donecko skyriaus vadovą Valerijų Ivanovą, pranešė prezidentūra.

V.Ivanovo atleidimas laikytinas reakcija į neramumus Donecko srityje. Ukrainos dabartine valdžia nepatenkinti prorusiški aktyvistai užėmė Donecko milicijos pastatus ir regioninio Saugumo Tarnybos skyriaus Slavianske ir iškėlė virš miesto administracijos būstinės Rusijos vėliavą.

Protestuotojų užimtas ir milicijos skyrius Krasnyj Limane.

Tuo tarpu Donecke, separatistų spaudžiamas, atsistatydino VRM vyriausiosios valdybos vadovas Kostiantynas Požydajevas.

Donecke užimta milicijos būstinė

Apie 200 prorusiškų protestuotojų, ginkluotų lazdomis, šeštadienį įsiveržė į Ukrainos VRM vietos padalinio būstinę rytiniame Donecko mieste, pranešė žiniasklaida.

Naujienų agentūros AFP korespondentas nurodė, kad riaušininkai nesutiko pasipriešinimo, o ant oficialiai išformuotų milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ autobuso, kuris greitai atvažiavo į įvykio vietą, buvo pritvirtintos juostelės su oranžinės ir juodos spalvos dryžiais – solidarumo su prorusiškomis jėgomis simbolis.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad protestuotojai reikalavo, jog atsistatydintų vietos VRM vadovas K.Požydajevas.

Protestuotojai nesutiko pasipriešinimo, o ant oficialiai išformuotų milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ autobuso, kuris greitai atvažiavo į įvykio vietą, buvo pritvirtintos juostelės su oranžinės ir juodos spalvos dryžiais – solidarumo su prorusiškomis jėgomis simbolis.

Pasak „Interfax“ korespondento, iš „Berkut“ autobuso išlipo apie 20 specialiųjų pajėgų narių, ant kurių neperšaunamų liemenių taip pat buvo pritvirtintos vadinamosios Georgijaus juostelės.

Vienas iš pareigūnų, veikiausiai to būrio vadas, pareiškė: „Berkut“ visada buvo su liaudimi. Mes jūsų neišdavėme ir neišduosime.“

Minia pasveikino šiuos žodžius džiaugsmingais šūksniais.

Pareigūnai vėl sulipo į autobusą ir išvažiavo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai rytų Ukrainoje 2014 m. balandžio 12 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai rytų Ukrainoje 2014 m. balandžio 12 d.

Specialiosios pajėgos asisako pulti prorusiškus separatistus

Donecko srities milicijos specialiosios paskirties būrys, kurio nariai anksčiau tarnavo išformuotose „Berkut“ pajėgose, atsisakė vykti į Slaviansko miestą ir atsiimti iš separatistų užgrobtą milicijos pastatą. Apie tai pranešė Rusijos televizija „Rossija24“.

Anksčiau pranešta, kad prorusiški separatistai prie išvažiavimo iš Donecko sustabdė du autobusus su kariais, kurie vyko į Slavianską, ir ėmė juos įkalbinėti grįžti atgal.

VIDEO: Slaviansko mieste statomos barikados

Tuo tarpu Slavianske separatistai užėmė dar kelis pastatus bei miesto administracijos pastatą. Virš merijos plevėsuoja Rusijos vėliava praneša „Interfax“. Miesto merė Nelia Štepa teigia, kad nesiruošia tramdyti separatistų, nes „mes visi juos palaikome“. Merės teigimu, administracijos pastate yra apie 1000 žmonių.

Separatistai atakavo ir vietos Saugumo tarnybos skyriaus pastatą. Jie šaudė į orą, purškė ašarines dujas. Liudininkų teigimu, jų aikinys – ginklai.

Užimtas dar vienas milicijos skyrius

Ginkluoti prorusiški aktyvistai šeštadienį užėmė milicijos skyrių Ukrainos rytinės Donecko srities miestelyje Krasnyj Lymane, pranešė vietos žiniasklaida.

Apie 20 ginkluotų vyrų įžengė į milicijos skyrių, kurį apsupo Afganistano karo veteranų ir kazokų organizacijų nariai.

Internetinis laikraštis „Novosti Donbassa“ citavo incidento liudininkus, kurie sakė, kad apie 20 ginkluotų vyrų įžengė į milicijos skyrių, kurį apsupo Afganistano karo veteranų ir kazokų organizacijų nariai.

Partijos „Batkivščyna“ įstatymų leidėjas Oleksandras Bryhynecis socialiniame tinkle „Facebook“ rašė: „Krasnyj Limano mieste separatistai užėmė milicijos pastatą. Šiuo metu su jais vedamos derybos“.

Daugiau detalių kol kas nepranešama.

Vidaus reikalų ministras žadėjo griežtą atsaką

„9.30. Kol kas Slavianske ginkluoti, maskuojančias uniformas vilkintys vyrai yra užėmę milicijos rajono skyrių. Štai čia reakcija bus labai griežta. Kaip ir skirtumas tarp protestuojančiųjų ir teroristų“, – šeštadienio rytą parašė VRM vadovas socialiniame tinkle „Facebook“.

Anot pareigūnų, kaip pranešė 5-asis televizijos kanalas, minimą milicijos skyrių puolė šeši ginkluoti žmonės, kurie paleido kelis šūvius į orą ir šturmavo rajono skyrių.

Leidinys „Novosti Donbasa“ šeštadienį pranešė, kad praėjusią naktį mėginta užimti ir Donecko srities prokuratūrą; „teisėsaugos organams pavyko sutrukdyti užėmimą, tačiau separatistai suspėjo apgadinti dalį turto pastato viduje“.

Po šio išpuolio prokuratūra veikia kaip įprasta ir paskelbė oficialų pranešimą.

„Balandžio 12 dieną apie 6 val. 5 min. grupė kaukėtų nenustatytų jaunuolių su lazdomis įsiveržė į prokuratūros pastatą. Nekeldami jokių reikalavimų, agresyviai nusiteikę žmonės, kurių buvo apie 40, ėmė baldais barikaduoti įėjimus į pastatą. 7 val. 30min. po derybų nenustatyti kaukėti žmonės išėjo iš prokuratūros pastato“, – sakoma pranešime bei nurodoma, kad vyksta šio incidento tyrimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai rytų Ukrainoje 2014 m. balandžio 12 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai rytų Ukrainoje 2014 m. balandžio 12 d.

Reikalauja nutraukti provokacijas

Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia šeštadienį pareikalavo, kad Maskva sustabdytų Rusijos specialiųjų tarnybų agentų „provokuojančius veiksmus“ šalies rytinėje dalyje.

A.Deščysia nurodė, kad šiuos reikalavimus išsakė kalbėdamasis telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Rusija neigia teikianti kokią nors pagalbą ginkluotiems prorusiškiems aktyvistams, kurie užiminėja vyriausybinius pastatus Ukrainos rytiniuose regionuose ir dar tai akivaizdžiai padrąsinti praėjusį mėnesį Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius