-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Bannonas kraustosi į Europą: kurstys kraštutinių dešiniųjų revoliuciją

Steve'as Bannonas, buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo bendražygis ir bene ryškiausias dešiniųjų populistų ideologų, kraustosi į Europą. Jis čia steigs vadinamąjį Judėjimą – fondą, kuris esą įplieks dešiniųjų radikalų sukilimą visame Senajame žemyne ir bandys tapti atsvara S.Bannono nekenčiamam George'ui Sorosui, skelbia „The Daily Beast“.
Steve'as Bannonas
Steve'as Bannonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Retą interviu būtent šiam portalui davęs S.Bannonas atskleidė, kad stengsis nenusileisti JAV milijardieriui, filantropui G.Sorosui ir Europoje sukelti dešiniųjų jėgų revoliuciją.

Jis teigė Briuselyje jau kuriantis vadinamąjį Judėjimą, kuris padės Europos radikaliems dešiniesiems kuo geriau pasiruošti svarbiems rinkimams į Europos Parlamentą kitų metų pavasarį.

Ši pelno nesiekianti organizacija vykdys išmanias rinkėjų apklausas, padės partijoms išryškinti žmonėms siunčiamą žinią ir tiksliau taikytis į konkrečias visuomenės grupes.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Steve'as Bannonas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Steve'as Bannonas

Regis, S.Bannonas užčiuopė nišą. Kraštutinių dešiniųjų populiarumas kyla visoje Europoje, tačiau per rinkimus pasirodyti dar geriau tokioms partijoms kliudo faktas, kad padrikos struktūros judėjimai neturi pinigų.

JAV aktyvisto, kuris dar 2013 metais save išdidžiai pavadino leninistu, siekiančiu sunaikinti valdžią, ambicija – prilygti G.Sorosui, kurio liberalūs Atviros visuomenės fondai iš filantropo nuo 1984-ųjų sulaukė apie 32 mlrd. dolerių.

Europai svarbi akimirka

Pačioje šių metų pradžioje po vidinių ginčų Baltųjų rūmų administracijoje iš D.Trumpo patarėjo pareigų išstumtas S.Bannonas, atrodo, tiesiog mėgaujasi šia proga planuoti naują dešiniųjų jėgų imperiją Europoje.

S.Bannonas: „Tai bus pirmoji visame žemyne vyksianti dvikova tarp populizmo ir Davoso partijos.“

„Aš geriau valdysiu pragare negu tarnausiu rojuje“, – neatsitiktinai anglų poeto Johno Miltono Šėtoną iš „Prarastojo rojaus“ cituoja aktyvistas.

Pagal jo sumanymą Judėjimo būstinė bus įkurta Briuselyje – darbuotojų esą jau ieškoma. Tiesa, jų iki 2019-ųjų neturėtų atsirasti daug – galbūt iki dešimt. Jei projektas bus sėkmingas, etatų skaičius bus padidintas iki 25.

S.Bannonas tvirtina Europoje ketinantis praleisti maždaug pusę savo laiko – ir ne biure Briuselyje, o įvairiuose žemyno miestuose. Per Atlantą jis persikelti žada po vidurio kadencijos rinkimų JAV.

Judėjimas taip pat turėtų veikti kaip savotiška jungtis tarp kraštutinių dešiniųjų judėjimų Europoje ir D.Trumpą karštai palaikančios JAV Kongreso narių grupės – vadinamojo „Laisvės susirinkimo“ („Freedom Caucus“).

Antai praėjusią savaitę S.Bannoną Londone lydėjo Paulas Gosaras, respublikonas iš Arizonos valstijos.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Gosaras
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Gosaras

Svečiai buvo įsikūrę penkių žvaigždučių viešbutyje Meifero rajone, kur kasdien plūdo Europos kraštutinių dešiniųjų partijų lyderiai. Tuo pat metu Europoje lankėsi D.Trumpas.

„Mums taip gerai sekėsi, kad netrukus pradėsime ieškoti darbuotojų. Visi sutinka, kad gegužės rinkimai labai svarbūs, kad tai bus pirmoji visame žemyne vyksianti dvikova tarp populizmo ir Davoso partijos. Europai tai bus labai svarbi akimirka“, – svarstė S.Bannonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas

Epitetai – tarsi medaliai

Tokia nuomonė gal ir nestebina. Jis puikiai atsimena „Brexit“ šoką, jis tikrai pastebėjo, kaip sėkmingai Italijoje pasirodė Matteo Salvini vadovaujama Šiaurės lyga – negana to, nei kampanijai „Leave“, nei Šiaurės Italijos populistams nereikėjo itin daug lėšų.

Tad dabar S.Bannonas įžvelgia progą įkvėpti kol kas gana išsibarsčiusias Europos nacionalistų partijas – suprask, jos galės pasisemti ir pinigų, ir idėjų iš centrinio šaltinio Briuselyje.

Antai Marine Le Pen ir jos Nacionalinis frontas ilgai plūduriavo paviršiuje, nes buvo gavęs pinigų iš Rusijos banko. M.Le Pen ir pernai Maskvoje spaudė ranką Vladimirui Putinui – kaip tik prieš prezidento rinkimus, kuriuos ji pralaimėjo Emmanueliui Macronui.

SIPA/Marine Le Pen ir Emmanuelis Macronas debatuose
SIPA/Marine Le Pen ir Emmanuelis Macronas debatuose

S.Bannono Judėjimas planuoja vykdyti tyrimus ir skelbti išsamius pasiūlymus partijų programoms, taip pat – dalintis patirtimi, kaip ramiai ir nuosekliai elgtis rinkimų kampanijų metu.

Kitaip tariant, kaip drausmingai skelbti idėjas, kaip remtis duomenimis taikantis į rinkėjus, kaip kalbinti žmones gatvėje.

Priklausomai nuo rinkimų įstatymų įvairiose šalyse, Judėjimas greičiausiai galės ir pats dalyvauti rinkimų kampanijose.

„Nesupratau, ko iš manęs norima, kol Marine Le Pen nepakvietė manęs į Lilį pasakyti kalbą. Paklausiau jos, ką turėčiau pasakyti. Ji atsakė, kad tereikia pareikšti, kad mes (Nacionalinis frontas, – red.) ne vieni“, – atsiminė S.Bannonas.

Tuomet Lilye jis miniai pareiškė: „Jūs kaunatės už savo šalį ir esate vadinami rasistais. Tačiau dienos, kai tokie įžeidimai veikdavo, baigėsi. Elitinė žiniasklaida yra sistemos šunys.

Mes kiekvieną dieną stiprėjame, o jie silpnėja. Tegul jie vadina jus rasistais ir ksenofobais – nešiokite tokius epitetus kaip medalius.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas ir Marine Le Pen
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas ir Marine Le Pen

Žada žaibiškus pokyčius

Buvęs D.Trumpo kampanijos vadovas „The Daily Beast“ teigė manantis, kad „pasaulinis populistų sukilimas“ prasidėjo prieš 10 metų, kai naujai išrinkto JAV prezidento Baracko Obamos administracija per finansinę krizę nutarė išgelbėti ant žlugimo ribos atsidūrusius šalies bankus.

Amerikoje ėmė pūstis nelygybė, tad S.Bannonas pirmiausia palaimino Sarah Palin ir Arbatėlės judėjimo tikslus, o tuomet prisijungė prie D.Trumpo stovyklos. Dabar naujų herojų jis ieško Europoje.

S.Bannonas: „A.Merkel yra visiška apgavikė. Elitas aiškina, kad Trumas kelia chaosą, bet ji parsidavė Rusijai už mažesnes dujų kainas.“

Anot S.Bannono, dešinieji populistai Senajame žemyne įgautų pagreitį, jei posto visų pirma netektų Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

S.Bannonas priminė D.Trumpo sprendimą supeikti Vokietiją dėl dujotiekio „Nord Stream 2“ projekto: „Tai yra Angelos Merkel melas. Ji yra visiška apgavikė. Elitas aiškina, kad Trumas kelia chaosą, bet ji parsidavė Rusijai už mažesnes dujų kainas.“

Tiek A.Merkel, tiek E.Macroną jis vadina pažeidžiamais tradicinės politikos Europoje vėliavnešiais ir teigia, kad ateinančiais metais europinės integracijos procesas žlugs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas ir Angela Merkel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas ir Angela Merkel

„Dešiniųjų populistinis nacionalizmas valdys. Turėsime atskiras tautines valstybes – su savo tapatybėmis, su savo sienomis. Judėjimai jau pasiruošę ir laukia, kol kas nors maksimizuos jų potencialą. Viskas įvyks greitai – kai tik paspausime mygtuką“, – žada S.Bannonas.

Jį itin kampanija prieš referendumą dėl „Brexit“. Jungtinėje Karalystėje per šią rinkimų kampaniją tiek vienai, tiek kitai pusei nebuvo galima išleisti daugiau nei 7 mln. svarų sterlingų.

„Kai man pasakė apie 7 mln. svarų ribą, aš pamaniau, kad išgirdau apie 70 milijonų. 7 milijonai nieko nereiškia – neįmanoma nusipirkti nei feisbuko duomenų, nei skelbimų, nieko. Ir štai tai kampanijai pavyko už 7 mln. svarų išvesti penktąją pagal dydį pasaulio ekonomiką iš ES!“ – stebėjosi S.Bannonas.

Praėjusią savaitę Londone paskelbta, kad kampanija „Leave“ limitą visgi viršijo, bet iš esmės nedaug – vos 600 tūkst. svarų sterlingų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas

M.Salvini vadina puikiu modeliu

S.Bannonas šiemet stebėjo rinkimų kampaniją Italijoje – jam išties paliko įspūdį „Penkių žvaigždžių“ judėjimo ir „Šiaurės lygos“ pasirodymai, nors pinigų šios partijos stokojo.

„Tik pažiūrėkite į juos! Jie naudojo savo pačių kreditines korteles. Jie perėmė septintosios pagal dydį pasaulyje ekonomikos kontrolę savo pačių kreditinėmis kortelėmis. Tai beprotiška!“ – džiūgavo amerikietis.

Abi populistinės jėgos susitarė dėl koalicijos, ir M.Salvini atsidūrė ten, kur ir norėjo – vidaus reikalų ministro kėdėje. Per trumpą laiką jis uždarė Italijos uostus migrantus gelbėjančių nevyriausybinių organizacijų laivams ir paragino surašyti šalyje gyvenančius romus.

„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Salvini

Dar praėjusiais metais M.Salvini kvietė Italiją atlikti „masinį valymą – gatvė po gatvės, aikštė po aikštės, kvartalas po kvartalo“.

„M.Salvinis yra modelis ateities partneriams. Italija yra modernios politikos plakanti širdis. Jei kas nors pasiseka ten, pasiseks ir visur kitur“, – tvirtina S.Bannonas.

Tiesa, aktyvistas pripažįsta, kad jo įsivaizduojamos europinės radikalių dešiniųjų koalicijos dydį gali apriboti kai kurių potencialių partnerių visiškai ekstremistinės pažiūros.

„Dalis gali atsisakyti jungtis, nes kiti gali per daug radikaliai kalbėti apie imigrantus. Mes neviliojame etnonacionalistinių partijų, bet, pavyzdžiui, Švedijos demokratų partija ar „Tikrieji suomiai“ yra idealūs partneriai“, – teigė S.Bannonas.

S.Bannonas pripažįsta, kad jo įsivaizduojamos europinės radikalių dešiniųjų koalicijos dydį gali apriboti kai kurių potencialių partnerių visiškai ekstremistinės pažiūros.

Būtent kraštutinės dešinės pakraipos Švedijos demokratų partijos, kurios šaknys – neonacių grupuotėse, atstovas Ketas Ekerothas susitiko su S.Bannonu Londone. Šios partijos populiarumas šiuo metu siekia beveik 20 proc.

Į Londoną taip pat buvo atvykę M.Le Pen atstovai, čia šmėžavo flamandų aktyvistai, žinoma, ir Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) pasiuntinys Nigelis Farage'as.

Žavisi G.Sorosu

S.Bannonas neslepia, kad jo tikslas – užvaldyti Europą taip, kaip aktyvisto manymu, šiuo metu yra užvaldęs G.Sorosas.

„Sorosas yra nuostabus. Jis yra Blogis, bet taip pat – nuostabus, – sako S.Bannonas, norintis tokį pat vaidmenį vaidinti dešiniojoje politinio spektro pusėje. – Aš noriu laimėti. Man reikia galios. Noriu laimėti ir pradėti pokyčius.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

Amerikiečiui nė kiek nebaisu, kad žiniasklaida, ypač liberalioji, iš jo pradės šaipytis taip, kaip kraštutiniai dešinieji tyčiojasi iš G.Soroso, nors pastarajam, nepriklausomų ekspertų teigimu, nėra ko prikišti – jis bent jau nemeluoja.

Kartu su S.Bannonu portale „Breitbart News“ dirbęs britas Raheemas Kassamas įsitikinęs, kad vadinamasis Judėjimas taps galia, kuri įtrauks nacionalines politines jėgas.

„Pamirškite savo Merkel. Europos politikoje du didžiausi žaidėjai dar daug metų bus Sorosas ir Bannonas“, – tvirtina R.Kassamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius