Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

S.Bannonas neigia M.Wolffo knygoje publikuotus žodžius, tačiau D.Trumpas atleisti neskuba

Buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo vyresnysis strategas Stephenas Bannonas sekmadienį išplatintame pranešime atsiprašė Baltųjų rūmų vadovo ir bandė sušvelninti kritiką, pasirodžiusią prieštaringai vertinamoje knygoje, rašo „The Washington Post“.
Donaldas Trumpas ir Steve'as Bannonas
Donaldas Trumpas ir Stephenas Bannonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

S.Bannonas atsiprašė po to, kai D.Trumpas ir jo padėjėjai keletą dienų viešai įžeidinėjo buvusį strategą. Pavyzdžiui, sekmadienį prezidento patarėjas Stephenas Milleris S.Bannoną išvadino „piktu, kerštingu žmogumi“, kurio „absurdiški komentarai yra nutolę nuo realybės“.

Savo pareiškime S.Bannonas tikino, kad Michaelo Wolffo knygoje „Ugnis ir įniršis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ (Fire and Fury: Inside the Trump White House) cituojami jo žodžiai, neva Donaldo Trumpo jaunesniojo susitikimas su rusų teisininke buvo „išdavikiškas“ ir „nepatriotiškas“, yra klaidingi.

S.Bannonas gynėsi, kad jo kritika buvo skirta ne vyriausiajam prezidento sūnui, bet buvusiam D.Trumpo kampanijos vadovui Paului Manafortui. Pastarasis buvo atleistas iš pareigų, tyrime dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus jam buvo pateikti kaltinimai. Anot S.Bannono, P.Manafortas, dalyvavęs susitikime kartu du D.Trumpo žentu Jaredu Kushneriu, turėjo žinoti, „kaip veikia rusai“.

Negaili pagyrų

„Donaldas Trumpas jaunesnysis yra patriotiškas ir geras vyras, – teigė S.Bannonas. – Jis nenumaldomai gynė tėvą ir darbotvarkę, pavertusią šią šalį sėkminga.“

S.Bannonas: „Tyrimas yra raganų medžioklė. Gailiuosi, kad mano pavėluotas atsakas į netikslų pasisakymą apie Trumpą jaunesnįjį atitraukė dėmesį nuo istorinių prezidento pasiekimų.“

Sekmadienio pareiškime S.Bannonas pabrėžė tikįs, kad tarp kampanijos darbuotojų ir Rusijos atstovų, kuriuos JAV žvalgybos tarnybos apkaltino kišimusi į prezidento rinkimus, „nebuvo sąmokslo“.

„Tyrimas yra raganų medžioklė, – teigė S.Bannonas. – Gailiuosi, kad mano pavėluotas atsakas į netikslų pasisakymą apie Trumpą jaunesnįjį atitraukė dėmesį nuo istorinių prezidento pasiekimų.“

Tačiau panašu, kad Baltieji rūmai nesiruošia taip greitai atleisti S.Bannonui. Be to, D.Trumpas sekmadienį ir toliau tviteryje kritikavo M.Wolffą, vadindamas jo kūrinį „melaginga knyga, parašyta visiškai diskredituoto autoriaus“.

Knygoje abejojant D.Trumpo psichologine sveikata ir tinkamumu darbui, prezidentas tviteryje rašė: „Ronaldas Reaganas turėjo tą pačią problemą ir su ja puikiai susitvarkė. Aš taip pat!“

Pats M.Wolffas teigia, kad knygoje aprašytas chaosas ir neužtikrintumas realybėje yra daug didesnis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Wolffas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Wolffas

„Aš nieko nenutylėjau, viskas, ko gero, yra kur kas blogiau. Tai yra taip blogai, – sakė M.Wollfas. – Tai – išskirtinė akimirka. Tą įrodo keletą pastarųjų dienų mano knygai skiriamas dėmesys. Kas čia nutiko? Kas čia vyks?“

M.Wolffas nuėjo taip toli, kad pasiūlė aktyvuoti 25-ąją pataisą, leidžiančią prezidento kabinetui pašalinti jį iš posto dėl nesugebėjimo atlikti pareigų. Vis dėlto kritikai teigia, kad pataisa buvo sukurta siekiant nušalinti prezidentą jam tapus nedarbingu, pavyzdžiui, panirus į komą.

Pavėluotas atsiprašymas

Kai tik praeitą savaitę pasirodė nutekintos M.Wolffo knygos ištraukos, dauguma artimų S.Bannono aplinkos žmonių ragino paviešinti save apginantį pranešimą. Jam nespėjus to padaryti, Baltieji rūmai pareiškė, kad buvęs D.Trumpo vyriausiasis strategas „išprotėjo“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas pasirašo įstatymą dėl mokesčių reformos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas pasirašo įstatymą dėl mokesčių reformos

Anot su S.Bannonu kalbėjusių asmenų, iš pradžių jis nenorėjo atsiprašyti. Tačiau susitikęs su sąjungininkais ir patarėjais jis nusprendė, kad to nepadarius reikalai klostysis tik blogiau. Anot artimų S.Bannonui asmenų, jis norėtų atkurti santykius su D.Trumpu.

S.Bannonas savo aplinkos žmonėms sakė, kad D.Trumpas, kai jam to reikės, vėl atsigręš į buvusį strategą. Anot S.Bannono, jis pasinaudos savo „Breitbar“ platforma tam, kad šį pavasarį padėtų respublikonams nugalėti mūšiuose dėl valstybės išlaidų ir imigracijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius