-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Bannonas sako turįs Baltųjų rūmų nurodymus neatsakinėti Atstovų Rūmų komitetui

Buvęs prezidento aukšto rango padėjėjas Stephenas Bannonas antradienį liudydamas Atstovų Rūmų žvalgybos komitete, tiriančiame Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos ryšius su Rusija, atsisakė pateikti atsakymus į daugelį klausimų ir tvirtino, kad taip elgtis jam nurodė Baltieji rūmai.
Stephenas Bannonas
Stephenas Bannonas sako turįs Baltųjų rūmų nurodymus neatsakinėti Atstovų Rūmų komitetui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

S.Bannonas savanoriškai atvyko į apklausą už uždarų durų. Tai buvo pirmas kartas, kai S.Bannonas liudijo atliekant tyrimą, ar prezidento kampanijos pareigūnai slapta susimokė su Rusija, jai bandant paveikti JAV 2016 metų rinkimų rezultatus.

Tačiau šis S.Bannono liudijimas tikriausiai nebus paskutinis: laikraščiai „The New York Times“ ir „The Washington Post“ antradienį vakare pranešė, kad S.Bannoną šaukia Teisingumo departamento specialusis prokuroras Robertas Muelleris, atliekantis tyrimą dėl tų pačių įtarimų.

S.Bannonas – pirmasis žmogus iš D.Trumpo artimos aplinkos, gavęs iš R.Muellerio didžiosios žiuri šaukimą atliekant šį tyrimą, kurio metu taip pat aiškinamasi, ar D.Trumpas bandė trukdyti tirti įtarimus.

Žvalgybos komitete S.Bannonas atsisakė pateikti atsakymus į virtinę klausimų ir priežastimi nurodė „prezidento prerogatyvą“, sudarančią sąlygas prezidentui neleisti skelbti informacijos visuomenei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris

„Steve'as Bannonas ir jo advokatas deklaravo nepaprastai platų prezidento prerogatyvos apibrėžimą“, – televizijai CNN sakė minimam komitetui priklausantis Atstovų Rūmų narys, demokratas Jimas Himesas.

„Prezidentas turi prezidento prerogatyvą, tad jie grįžo, pasitarė su Baltaisiais rūmais ir Baltieji rūmai pasakė, jog visa, kas įvyko, bet koks bendravimas, įvykęs Steve'ui Bannonui būnant Baltuosiuose rūmuose ar valdžios perdavimo periodu, bet koks bendravimas yra neskelbtinas“, – sakė J.Himesas.

„Burnos užkimšimas“

„Buvo baisiai daug klausimų, į kuriuos negalėjome atsakyti dėl šios naujos prezidento prerogatyvos teorijos“, – pridūrė jis.

Komitetas galiausiai už atsisakymą atsakyti į jo klausimus pats iškvietė S.Bannoną, sakoma pranešimuose. Vis dėlto šis po pasitarimo su Baltaisiais rūmais vėl spyriojosi, sakė įtakingas komiteto demokratas Adamas Schiffas.

A.Schiffas: „Mums nerūpi, ar pagal privalomą procesą, ar savanorišku pagrindu – mes duodam tau nurodymą, iš esmės įvedame burną užkemšančią taisyklę.“

S.Bannonas „dar kartą gavo tuos pačius nurodymus“, sakė A.Schiffas ir pridūrė, jog Baltieji rūmai esmės pasakė: „Mums nerūpi, ar pagal privalomą procesą, ar savanorišku pagrindu – mes duodam tau nurodymą, iš esmės įvedame burną užkemšančią taisyklę.“

Manoma, kad nevaržomas D.Trumpo buvusio politinio stratego liudijimas galėtų būti skandalingas, nes jis vadovavo rinkimų kampanijai paskutiniais jos mėnesiais, o pirmuosius septynis administracijos darbo mėnesius buvo aukšto rango patarėjas politikos klausimais.

Neseniai išleistoje Michaelo Wolffo knygoje „Ugnis ir įniršis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ (Fire and Fury: Inside the Trump White House), kurioje D.Trumpas vaizduojamas kaip nesuvokiantis, koks atsakingas yra prezidento darbas, cituojami S.Bannono žodžiai, kad D.Trumpo vyriausio sūnaus susitikimas su viena Kremliui artima teisininke buvo „išdavikiškas“.

M.Wolffui, kuris prezidentą pavaizdavo kaip nestabilų ir nekompetentingą, S.Bannonas pirmaisiais D.Trumpo valdymo metais buvo sudaręs sąlygas susipažinti su situacija Baltuosiuose rūmuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelo Wolffo knyga „Ugnis ir įniršis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelo Wolffo knyga „Ugnis ir įniršis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“

64 metų S. Bannonas, griežtosios linijos nacionalistas, kuris siekė pertvarkyti JAV vidaus ir užsienio politiką, rugpjūčio mėnesį buvo priverstas palikti D.Trumpo vyriausiojo stratego vietą.

Kurį laiką jo santykiai su D.Trumpu išliko geri, tačiau S.Bannono reputacijai pakenkė jo remto kandidato Roy Moore'o pralaimėjimas Alabamoje. Prezidento ir konservatyviųjų sluoksnių malonės jis galutinai neteko pasirodžius „Ugniai ir įniršiui“.

Praėjusią savaitę S.Bannonas atsistatydino iš ultrakonservatyvaus naujienų portalo „Breitbart News“, nors anksčiau padėjo jį paversti galinga konservatorių jėga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas tikina, kad nėra rasistas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas tikina, kad nėra rasistas

Be to, buvęs D.Trumpo sąjungininkas neteko turtingos bei įtakingos Mercerių šeimos paramos.

Pats D.Trumpas pareiškė, kad S. Bannonas „neteko proto“, ir socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino jį „apsileidėliu Steve'u“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius