Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stepheno Bannono nebėra, tačiau chaosas Baltuosiuose rūmuose tęsis

Vienas prieštaringiausiai vertinamų JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjų Stephenas Bannonas atsistatydino, tačiau politinis chaosas, geriausiai apibūdinantis pirmus septynis D.Trumpo prezidentavimo mėnesius, nė neketina trauktis, rašo „The Washington Post“.
Stephenas Bannonas.
Stephenas Bannonas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausiojo Baltųjų rūmų stratego ir D.Trumpo nacionalistinių impulsų čempiono S.Bannono kadencija ir atsistatydinimas atskleidė gilų susiskaldymą tarp respublikonų – tiek Baltuosiuose rūmuose, tiek už jų ribų.

Tokie nuomonių skirtumai itin kenkia D.Trumpo efektyvumui. Prezidentui kol kas nelabai pavyksta įgyvendinti savo įstatymų leidybos darbotvarkės, kadangi santykiai su Kongreso respublikonais yra smarkiai pašliję.

Daugiausia – dėl D.Trumpo elgesio, įskaitant jo atsaką į vieną gyvybę nusinešusius neramumus Šarlotsvilyje.

S.Bannono atleidimas – dar vienas naujojo administracijos vadovo Johno Kelly bandymas sunormalizuoti situaciją Baltuosiuose rūmuose.

Vis dėlto žmonės iš artimos D.Trumpo aplinkos dvejoja, ar tai – apskritai įmanoma. Ypač todėl, kad prezidentas dialogą su tauta veda provokuojančiais tviterio įrašais – tokios praktikos J.Kelly dar nesugebėjo įsisavinti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly

Grasinimai respublikonams

S.Bannonas aiškiai pasakė, kad ketina naudotis konservatyvia žiniasklaidos priemone „Breitbart News“ tam, kad įgyvendintų savo planus net ir būdamas už Baltųjų rūmų ribų.

S.Bannonas: „Jei Respublikonų partija ant Kapitolijaus kalvos parems prezidento planus, o ne bandys įgyvendinti savo, viskas bus saldu ir šviesu, viena didelė laiminga šeima.“

Šeštadienį viename interviu S.Bannonas įspėjo respublikonų lyderius entuziastingai paremti D.Trumpo prioritetus mokesčių, prekybos ir sienos su Meksika statybų finansavimo klausimais, antraip, anot buvusio Baltųjų rūmų stratego, jie sulauks prezidento bazės, įskaitant „Breitbart“, keršto.

„Jei Respublikonų partija ant Kapitolijaus kalvos parems prezidento planus, o ne bandys įgyvendinti savo, viskas bus saldu ir šviesu, viena didelė laiminga šeima“, – sakė S.Bannonas.

Vis dėlto šypsodamasis S.Bannonas pridūrė, kad jis artimiausiu metu nesitiki „saldumo“. Buvęs Baltųjų rūmų strategas Respublikonų partiją ir šalį krečiantį politinį chaosą šiuo metu apibūdino kaip būtiną kovą dėl D.Trumpo prioritetų.

„Nė viena administracija ligi šiol nebuvo tokia susiskaldžiusi dėl krypties, kuria ji turėtų judėti“, – sakė S.Bannonas, pridurdamas, kad D.Trumpą itin supykdė Kongreso respublikonų darbotvarkė.

Anot S.Bannono, ta darbotvarkė kur kas labiau sutampa su tradiciniais respublikonų prioritetais, o ne tais, kuriuos išsikėlė D.Trumpas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Steve'as Bannonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Steve'as Bannonas

Prezidentas šeštadienį „Twitteryje“ negailėjo pagyrų atsistatydinusiam darbuotojui.

„Noriu padėkoti Steve'ui Bannonui už jo tarnybą. Jis prisijungė prie mano kampanijos prieš sukčiuvienę Hillary Clinton – tai buvo nuostabu! Ačiū“, – tviteryje rašė D.Trumpas.

Vėliau prezidentas pridūrė, kad S.Bannonas bus „kietas ir gudrus naujas balsas @BreitbartNews.... Gal net geresnis nei anksčiau. Netikroms naujienoms reikia konkurencijos!“.

Įtaka iš šalies

Keletas S.Bannono draugų ir buvusių bendradarbių mano, kad S.Bannonas panaudos „Breitbart News“ platformą politinių oponentų puolimui. Spėjama, kad nemalonę užsitrauks tie, kuriuos S.Bannonas su panieka vadino „globalistais“, taip pat kritikos sulauks Baltuosiuose rūmuose dirbantys demokratai.

„Manau, kad Steve'as bus daug efektyvesnis iš išorės, – sakė ilgametis S.Bannono draugas ir JAV konservatorių sąjungos pirmininkas Mattas Schlappas.

M.Schlappas: „Manau, kad Steve'as bus daug efektyvesnis iš išorės. Jei išorėje esi gerai finansuojamas, tavęs bijoma ir turi platformą, būsi galingas žaidėjas. Steve'as visa tai turi.“

– Jei išorėje esi gerai finansuojamas, tavęs bijoma ir turi platformą, būsi galingas žaidėjas. Steve'as visa tai turi.“

D.Trumpo ir S.Bannono kolegos mano, kad D.Trumpas ir toliau darys įtaką S.Bannonui.

Panašiai nutiko ir su kitais buvusiais darbuotojais: pavyzdžiui, pirmasis D.Trumpo kampanijos vadovas Corey Lewandowksi ir toliau periodiškai pasirodo Baltuosiuose rūmuose.

Kai kurie Baltuosiuose rūmuose dirbantys D.Trumpo patarėjai mano, kad S.Bannono atleidimas buvo būtinas siekiant sukurti griežtesnę ir labiau organizuotą sistemą – tai, ką nori padaryti J.Kelly.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltieji Rūmai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltieji Rūmai

„Manau, kad tai pakels darbuotojų nuotaiką, Baltųjų rūmų kasdienybėje atsiras daugiau normalumo jausmo, – sakė anonimu norėjęs likti respublikonų strategas, artimas Baltiesiems rūmams. – Nereikia tokio netradicinio darbuotojo, kvėpuojančio žmonėms į nugaras ir kasdien sukuriančio įtampą.“

Respublikonas: „Vis dėlto nepašalintas žmogus, Baltuosiuose rūmuose sukeliantis daugiausia dramos. Tai – Donaldas Trumpas. Jis ir toliau tęs tai, ką daro dabar.“

„Vis dėlto nepašalintas žmogus, Baltuosiuose rūmuose sukeliantis daugiausia dramos. Tai – Donaldas Trumpas, – pridūrė respublikonas. – Jis ir toliau tęs tai, ką daro dabar.“

Artimiausiomis savaitėmis dramos turėtų netrūkti.

Vis dar tęsiasi skandalas, prasidėjęs po neramumų Šarlotsvilyje, kai D.Trumpas už smurtą apkaltino „abi puses“ ir sakė, kad tarp neonacių bei baltųjų viršenybę propaguojančių demonstrantų buvo „ir puikių žmonių“.

Be to, tęsiasi tyrimas dėl galimų D.Trumpo ryšių su Rusija.

Kitą savaitę Kongresas vėl susidurs su daugybe iššūkių, įskaitant įstatymų projektą dėl šalies paskolos lubų pakėlimo. Jei D.Trumpą ir įstatymų leidėjus ši užduotis paralyžiuos, nesėkmė gali pakurstyti tarptautinę krizę.

D.Trumpas taip pat nori, kad Kongresas pabandytų atgaivinti sveikatos apsaugos įstatymo projektą ir imtis mokesčių reformos. Ji – dar vienas prezidento prioritetas, tačiau respublikonų nuomonė dėl jos smarkiai skiriasi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV-Meksikos pasienis
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV-Meksikos pasienis

Be to, prezidentas ir toliau bandys įgyvendinti kampanijos pažadą pastatyti didžiulę sieną, skiriančią JAV ir Meksiką.

Susiskaldžiusi partija

Dauguma svarbių klausimų respublikonai neturi aiškios ir vienos strategijos.

M.Steele'as: „Realybė yra tokia, kad net jei nėra problemų Baltuosiuose rūmuose, Respublikonų partija iš vidaus yra susiskaldžiusi – tą jau pastebėjome kai kuriais klausimais.“

„Realybė yra tokia, kad net jei nėra problemų Baltuosiuose rūmuose, Respublikonų partija iš vidaus yra susiskaldžiusi – tą jau pastebėjome kai kuriais klausimais, – sakė buvęs Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkas Michaelas Steele'as. – Man tai – pati blogiausia viso šito dalis.“

Prekybos, imigracijos ir Paryžiaus klimato kaitos klausimais S.Bannono įtaka D.Trumpui nebuvo akivaizdi. Buvusiam Baltųjų rūmų strategui labiau rūpėjo sveikatos apsauga.

Būtent nepavykęs bandymas pakeisti „Obamacare“ medicininio draudimo programą labiausiai atspindi respublikonų nesugebėjimą sklandžiai funkcionuoti tuo metu, kai partijos iškeltas kandidatas užima prezidento postą, respublikonams priklauso abeji rūmai Kongrese.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugybėje apklausų daug amerikiečių teigia nepritariantys vadinamajam „Obamacare“ (liet. Obamos priežiūra) įstatymui.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugybėje apklausų daug amerikiečių teigia nepritariantys vadinamajam „Obamacare“ (liet. Obamos priežiūra) įstatymui.

Pastarosiomis savaitėmis D.Trumpas vis aiškiau reiškė nepasitenkinimą Senato daugumos lyderiu Mitchu McConnellu ir Atstovų rūmų pirmininku Paulu Ryanu. Anot dviejų su prezidentu kalbėjusių asmenų, jis M.McConnellą ir P.Ryaną kaltina dėl nesėkmių įstatymų leidyboje.

S.Bannonas sakė besijaučiantis „tarsi jo rankos vėl sugrįžo ant ginklų“, jis tikino esąs pasiryžęs „sutraiškyti opoziciją“.

Penktadienį, iškart po S.Bannono atsistatydinimo, įvairiuose portaluose pasirodė dirbtine drąsa spinduliuojantys interviu. S.Bannonas sakė besijaučiantis „tarsi jo rankos vėl sugrįžo ant ginklų“, jis tikino esąs pasiryžęs „sutraiškyti opoziciją“.

Kongreso respublikonų patarėjai buvo šokiruoti, kad niekas iš Baltųjų rūmų neprieštaravo tokiems karingiems pareiškimams.

„Jie nieko nedarė, – sakė anonimu norėjęs likti respublikonas. – Jie pasakė, kad Baltiesiems rūmams rūpi tik patvirtinimas, jog jis – jų pusėje.“

Kitas respublikonas pastebėjo, kad anksčiau Baltuosiuose rūmuose dirbę administracijos vadovas Reince'as Priebusas ir atstovas spaudai Seanas Spiceris puikiai sutarė su Respublikonų nacionalinio komiteto nariais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Reince'as Priebusas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Reince'as Priebusas

Pasitraukus R.Priebusui, nemažai daliai respublikonų pareigūnų tapo sudėtinga bendradarbiauti su Baltaisiais rūmais. Jie nebesijautė tikri, kad administracija „supranta respublikonų kalbą“.

S.Bannonas: „Įtampa Baltuosiuose rūmuose šiek tiek skiriasi nuo šalį apėmusios įtampos. Šalis vis dar susiskaldžiusi. 50 proc. žmonių nepalaiko prezidento Trumpo. Dauguma tų žmonių nepalaiko jo politikos.“

S.Bannonas teigė, kad Baltųjų rūmų Vakarų sparne kylanti nesantaika nelabai atspindi tendencijų nacionaliniu mastu.

„Įtampa Baltuosiuose rūmuose šiek tiek skiriasi nuo šalį apėmusios įtampos. Šalis vis dar susiskaldžiusi. 50 proc. žmonių nepalaiko prezidento Trumpo. Dauguma tų žmonių nepalaiko jo politikos“, – pridūrė S.Bannonas.

S.Bannono teigimu, respublikonams ir demokratams reikės pamiršti nesantaiką Vašingtone bei daug dėmesio skirti dirbančiąją klasę apėmusiam nerimui dėl ekonominių galimybių ir nacionalinės tapatybės.

Alabamoje vyksiantys specialūs Senato rinkimai gali išpranašauti, su kokiais sunkumais 2018-aisiais susidurs Respublikonų partija.

Rugsėjo 26 dieną vyksiančiuose rinkimuose, kuriuose bus išrinktas oficialus partijos kandidatas, dalyvaus D.Trumpo palaikomas Lutheris Strange'as. Vis dėlto jo nemėgsta daugelis dešiniojo sparno lyderių, įskaitant „Breitbart“, ir tokie radijo laidų vedėjai kaip Laura Ingraham.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lutheris Strange'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lutheris Strange'as

L.Strange'as varžysis su Roy Moore'u, buvusiu Aukščiausiojo Teismo teisėju ir ilgamečiu konservatorių favoritu. Jis respublikonų palankumą pelnė už griežtą požiūrį į tos pačios lyties asmenų santuoką ir pareiškimus, kad dešimt Dievo įsakymų turėtų būti demonstruojami viešose vietose.

Keletas konservatorių lyderių privačiai sakė besitikintys, kad jų rėmėjai palaikys R.Moore'ą ir tokiu būdu bandys nusiųsti žinutę D.Trumpui: nors jie palaiko prezidento filosofiją, artėjant vidurio kadencijos rinkimams 2018-aisiais aklai neseks jo sprendimais.

Mo Brooksas, praeitą savaitę vykusiame Senato balsavime likęs trečias ir nedalyvausiantis tolesniuose rinkimuose, pripažino, kad daug konservatorių ragina jį palaikyti R.Moore'ą ir taip sustabdyti L.Strange'ą.

„Scanpix“/AP nuotr./Roy Moore'as
„Scanpix“/AP nuotr./Roy Moore'as

„Ar jau apsisprendžiau? Ne, dar ne, – M.Brooksas droviai sakė interviu. – Tačiau atrodo, kad politinis elitas ir Vašingtono pelkė su S.Bannono išvykimu ir Lutheriu Strange'u priešakyje perėmė Baltųjų rūmų kontrolę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius