Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

S.Cichanouskaja: „Abejoju, kad Baltarusijos kariai dalyvaus invazijoje į Ukrainą“

Į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį pareiškė mananti, kad jos šalies kariams „beveik neįmanoma“ prisijungti prie Rusijos karo Ukrainoje, ir pridūrė, kad kariuomenės moralė yra žema.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ilgametė Kremliaus sąjungininkė Baltarusija, vadovaujama autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos, nuo vasario 24 dieną Rusijos lyderio Vladimiro Putino pradėtos invazijos į Ukrainą remia Maskvą ir veikia kaip jos pajėgų užnugario bazė.

„Tikrai abejoju, kad Baltarusijos kariai dalyvaus invazijoje į Ukrainą“, – žurnalistams sakė Varšuvoje viešinti S.Cichanouskaja.

„Žinoma, negaliu to garantuoti, bet, remiantis žvalgybos duomenimis, ekspertų nuomone, tai beveik neįmanoma“, – pridūrė ji.

„Baltarusijos kariuomenė yra labai demoralizuota. Jie nenori kariauti su ukrainiečiais... Jie nenori mirti nei už Lukašenką, nei už Putiną“, – teigė S.Cichanouskaja.

Baltarusijos opozicijos lyderė taip kalbėjo A.Lukašenkai šeštadienį pareiškus, kad jo kariuomenė numušė iš Ukrainos į jo šalies teritoriją paleistas raketas.

Nors A.Lukašenka neigė, kad jo šalis siekia įsikišti į Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, jis perspėjo Kyjivą ir jo Vakarų sąjungininkus: „Kovosime tik vienu atveju. Jei... įžengsite į mūsų žemę, jei žudysite mūsų žmones, mes atsakysime.“

Jis įspėjo, kad Baltarusija „nedelsdama“ atsakytų į priešo smūgį jos teritorijoje.

Prieš dvejus metus Baltarusijoje vyko istoriniai protestai prieš A.Lukašenkos, daugiau nei du dešimtmečius geležiniu kumščiu valdančio šalį, perrinkimą.

Po Vakarų ir opozicijos nepripažįstamų Baltarusijos prezidento rinkimų tūkstančiai aktyvistų buvo suimti, o pagrindiniai opozicijos judėjimo lyderiai šiuo metu yra įkalinti arba gyvena tremtyje.

Vakarai yra paskelbę Minskui virtinę sankcijų.

S.Cichanouskajos vyras Siarhejus Cichanouskis planavo varžytis su A.Lukašenka 2020-ųjų rinkimuose, bet dar prieš juos buvo suimtas ir įkalintas. Jam skirta 18 metų įkalinimo bausmė byloje, kurią daugelis laiko politiškai motyvuota.

S.Cichanouskaja, kuri vyro arešto metu nedirbo ir augino du poros vaikus, iškėlė savo kandidatūrą vietoje vyro ir, daugumos nepriklausomų stebėtojų nuomone, laimėjo rinkimus.

2020 metų rugpjūtį S.Cichanouskaja pasitraukė į Lietuvą ir iš čia vadovauja baltarusių opozicijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius