Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Cichanouskaja papasakojo, kaip ją išvežė iš Baltarusijos: galvojau, kad nušaus

Vilniuje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja JAV žurnalui „The New Yorker“ pirmą kartą papasakojo, kaip ją 2020 m. rugpjūtį, kilus protestams dėl suklastotų Baltarusijos prezidento rinkimų, iš šalies išvežė Baltarusijos valdžios struktūros. S.Cichanouskaja, rinkimuose besivaržiusi su autoritariniu Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka, pasakojo, kad vieną akimirką pagalvojo, jog bus nužudyta.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / „Scanpix“/AP nuotr.

2020 m. rugpjūčio 10 d. S.Cichanouskaja su teisininku Maksimu Znaku atėjo į Baltarusijos Centrinę rinkimų komisiją, kad paduotų skundą dėl suklastotų rinkimų rezultatų ir pavogtų balsų. Prie įėjimo stovėjo jėgos struktūrų atstovai, ginkluoti automatais. Dar du laukė viduje, tarp jų buvo Andrejus Pavliučenko, Prezidento administracijos operatyvinio analitinio centro vadovas.

M.Znakui buvo liepta pasitraukti, o S.Cichanouskaja buvo įvesta į tamsų kambarį. Uždarius duris A.Pavliučenko jai pasakė: „Jūsų kampanija baigta“.

Demokratinio pasaulio Baltarusijos lydere pripažįstama S.Cichanouskaja sakė, kad jai buvo liepta pasirinkti: sėsti į kalėjimą ir atiduoti sūnų bei dukrą auklėti kitiems žmonėms arba nedelsiant palikti šalį.

„Aš tuo metu galėjau galvoti tik apie savo vaikus“, – sako S.Cichanouskaja. Ji sutiko išvažiuoti.

Kai ją vedė iš Centrinės rinkimų komisijos pastato per atsarginį išėjimą, ji praėjo pro laukusį M.Znaką ir pasakė jam: „Atleisk, Maksimai“.

S.Cichanouskają nuvežė namo, kad ji susirinktų daiktus. Ten prie jos prisijungė Marija Moroz, jos rinkimų štabo vadovė. Moteris išvežė M.Moroz automobiliu, kartu su jomis važiavo A.Pavliučenko. Automobilį iš priekio ir galo lydėjo milicijos mašinos. Apie trečią valandą nakties jie pasiekė Lietuvos sieną.

A.Pavliučenko išlipo iš mašinos ir įsakė joms važiuoti pro pasienio punktą. Atrodė, jog viskas iš anksto parengta jų atvykimui. S.Cichanouskaja sakė akimirką pagalvojusi, kad ją gali nušauti, bet automobilis važiavo toliau. Lietuvos pusėje ją pasitiko pasieniečiai.

Kitą dieną A.Lukašenkos režimas parodė S.Cichanouskajos kreipimosi videoįrašą, kuris buvo įrašytas Centrinėje rinkimų komisijoje. S.Cichanouskaja jame ragino savo šalininkus nebesipriešinti.

VIDEO: S.Cichanouskaja paaiškino sprendimą išvykti iš Baltarusijos: „Joks gyvenimas nėra vertas to, kas vyksta dabar“

Vilniuje S.Cichanouskaja buvo nuvežta į iš anksto parengtą butą. Ji su savimi turėjo tik drabužių ir nedidelį krepšį, kuriame buvo atsarginis klausos aparatas sūnui.

„Žmonės manimi tikėjo. Aš jaučiausi juos išdavusi“, – pasakojo S.Cichanouskaja.

Pirmomis dienomis Vilniuje S.Cichanouskaja bandė susivokti, kas nutiko, tačiau greitai ji ryžosi tam vaidmeniui, kuris jai teko. Jos aplinkos žmonės pasakoja, kad pradėjusi susitikinėti su Europos lyderiais S.Cichanouskaja neturėjo tam tinkamų drabužių. Į pirmuosius susitikimus ji važiavo vilkėdama skolintu kostiumėliu.

VIDEO: Sviatlanos Cichanouskajos kreipimasis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius