-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 21 /12:03

M.Adomėnas: JAV ambasadorė Baltarusijai Julie Fisher reziduos Vilniuje

Paskirtoji JAV ambasadorė Baltarusijai Julie Fisher, kol kas negavusi šalies vizos, reziduos Vilniuje. Jungtinės Valstijos jau pateikė prašymą Lietuvos vyriausybei dėl ambasadorės akreditavimo.
Susitikimo akimirka
Sviatlana Cichanouskaja / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį J.Fisher Vilniuje susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

Šis susitikimas – tik viena iš išsamių JAV konsultacijų su S.Cichanouskaja, Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Seimu, sako susitikime dalyvavęs užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

„Matydamos intensyvėjantį režimo vykdomą (baltarusių) persekiojimą, JAV apsisprendė, kad ambasadorė Baltarusijai Julie Fisher reziduos ir dirbs Vilniuje. Lietuvos Respublikos vyriausybei jau yra įteiktas formalus prašymas akredituoti JAV ambasadorę Baltarusijai Vilniuje“, – 15min sakė M.Adomėnas.

VIDEO: S. Cichanouskaja: mes tikrai pamatysime masines demonstracijas Baltarusijoje

„Bendradarbiavimas su JAV, ambasadorės buvimas Vilniuje padės ryškiau kelti (Baltarusijos) klausimą tarptautiniuose formatuose. Ruošiamas ketvirtasis sankcijų paketas, kuris greitai turėtų būti priimtas Europos Sąjungoje. Į jį bus įtraukta keliasdešimt fizinių ir juridinių asmenų“, – pridūrė viceministras.

Pasak M.Adomėno, svarbu telkti tarptautinę bendruomenę ir neleisti jai užmiršti Baltarusijos klausimo, nes situacija šalyje blogėja.

„Ir dabar gresia ne tik politinės represijos, bet ir visos valstybės tyli aneksija į Rusijos pusę“, – teigė viceministras.

M.Adomėno teigimu, reikia intensyvinti veiklą keliose srityse: užtikrinti pagalbą nukentėjusiems ir kovojantiems prieš režimą, teikti teisinę pagalba represijų aukoms, įkalintiems asmenims, padėti iš Baltarusijos išvykti persekiojamiems asmenims, teikti informacinę paramą.

Ketvirtadienį Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos vadovas A.Lukašenka vyksta į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Nerimaujama, kad susitikimo metu gali būti nutarta paspartinti Baltarusijos integraciją į Rusiją.

Anksčiau šią savaitę JAV paskelbė grąžinančios sankcijas devynioms Baltarusijos valstybinėms įmonėms, įskaitant naftos bendrovę „Belneftechim“. Tai padaryta Minsko režimui ignoruojant raginimus paleisti politinius kalinius.

Iždo departamentas pranešė, jog amerikiečių įmonėms būtina nutraukti sandorius su tomis devyniomis Baltarusijos kompanijomis iki birželio 3 dienos; kitu atveju, joms grės nuobaudos.

C.Cichanouskaja ir J.Fisher trečiadienį padėjo gėlių prie paminklo „Černobylio motina“, skirto atominės elektrinės avarijos aukoms atminti. Opozicijos ir JAV atstovės taip pat aplankė Aušros Vartų Gailestingumo Motinos koplyčią.

Nesulaukia Baltarusijos vizos

J.Fisher, pirmoji JAV ambasadorė Baltarusijoje per pastaruosius 13 metų, praeitą savaitę interviu „National Public Radio“ (NPR) tikino, kad Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios jos darbui Minske, tačiau vis dar laukia, kol Baltarusija išduos vizą. J.Fisher kandidatūra Senate buvo patvirtinta dar gruodį.

Tai, kad J.Fisher dar nebuvo išduota Baltarusijos viza, antradienio popietę 15min patvirtino JAV ambasada Vilniuje.

„JAV tiesiog nesėdės ramiai laukdamos vizos. Šį savaitgalį išvyksiu ir keliausiu į Vilnių bei Varšuvą, kur tiesiogiai kalbėsiuosi su sąjungininkais, kurie yra susirūpinę, kaip ir mes, dėl įvykių Baltarusijoje“, – J.Fisher praeitą savaitę sakė NPR.

Interviu ambasadorė kaip teisėtos Baltarusijos lyderės neįvardijo nei S.Cichanouskajos, nei A.Lukašenkos.

„Pripažįstame, kad valdžia Minske kontroliuoja vyriausybę. Nepripažįstame, kad jis (A.Lukašenka) nugalėjo rugpjūčio rinkimuose“, – sakė ji.

Pasak ambasadorės, buvo ilgai svarstoma, ar atvykusi į Minską ji turėtų įteikti skiriamuosius raštus A.Lukašenkai ir taip suteikti jam „pripažinimo bei teisėtumo“. J.Fisher teigė situaciją dėl skiriamųjų raštų įteikimo galės geriau įvertinti jau būdama Baltarusijoje.

JAV įvedė sankcijas Baltarusijai 2006–2008 metais už žmogaus teisių pažeidimus ir demokratijos varžymą. Abi šalys atšaukė savo ambasadorius ir iki minimumo sumažino atstovybių darbuotojų skaičių. Vėliau abiejų šalių misijoms pradėjo vadovauti žemesnio rango pareigūnai – reikalų patikėtiniai.

Donaldo Trumpo administracija sakė norinti normalizuoti santykius su Minsku. 2019 metais Baltarusijoje lankėsi D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.

2020-ųjų pradžioje tuometinis valstybės sekretorius Mike'as Pompeo Minske susitiko su A.Lukašenka ir išreiškė paramą Baltarusijos suverenitetui. Tų metų pavasarį JAV nusprendė į Minską grąžinti ambasadorę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Mike'as Pompeo

Tačiau rugpjūtį Baltarusijoje kilo masiniai protestai paskelbus, kad prezidentu didele balsų persvara vėl perrinktas A.Lukašenka. Režimui taikias demonstracijas malšinant jėga, įtampa tarp Vakarų ir Baltarusijos vėl išaugo.

S.Cichanouskaja pasiskelbė rinkimų nugalėtoja, tačiau netrukus buvo priversta palikti šalį. Nuo praeito rugpjūčio ji politinę veiklą vykdo būdama Vilniuje.

Žmogaus teisių gynėjų centro „Viasna“ duomenimis, kovo pabaigoje Baltarusijoje buvo 325 politiniai kaliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius