-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Gabrielis ir pats žino nebuvęs tinkamiausias kandidatas į Vokietijos diplomatijos vadovas

Griežtų pasisakymų nevengiantis Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis, labiau garsėjantis audringu temperamentu nei diplomatiniu taktiškumu, pirmasis pripažino, kad nebuvo tinkamiausias kandidatas į užsienio reikalų ministrus.
Sigmaras Gabrielis
Sigmaras Gabrielis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bet būtent šis vaidmuo penktadienį atiteko 57 metų tvirto sudėjimo politikui, dėl mažų reitingų atsisakiusiam seniai puoselėtų ambicijų rinkimuose mesti iššūkį kanclerei Angelai Merkel.

Šią savaitę prasidėjus svaiginančiai rokiruotei, S.Gabrielis pareiškė, kad Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas jį pakeis Socialdemokratų partijos lyderio poste ir stos į kovą su galingąja A.Merkel rugsėjo mėnesio visuotiniuose rinkimuose.

Jis taip pat paskelbė, kad palieka ekonomikos ministro postą, kad perimtų vadovavimą Užsienio reikalų ministerijai iš Franko-Walterio Steinmeierio, kuris vasario viduryje greičiausiai bus išrinktas naujuoju Vokietijos prezidentu.

„Norėčiau manyti, kad sugebėsiu susilaikyti, jog savo žodžiais nesukelčiau kokios nors užsienio politikos krizės.“

Daugelį nustebino sprendimas užsienio reikalų ministro portfelį atiduoti žmogui, kuris kartą yra palyginęs Izraelio politiką palestiniečių atžvilgiu su „apartheido režimu“.

Konservatyvusis dienraštis „Die Welt“ šį sprendimą pavadino „pokštu“. Remiantis vedamuoju, į tarptautinę areną įmestas S.Gabrielis gali elgtis kaip „bulius porceliano parduotuvėje“.

S.Gabrielis pripažino jam adresuotą kritiką savo paskutinėje spaudos konferencijoje ekonomikos ministro poste, bet pridūrė, esąs įsitikinęs, kad išmoks „diplomatinės vokiečių kalbos“.

„Norėčiau manyti, kad sugebėsiu susilaikyti, jog savo žodžiais nesukelčiau kokios nors užsienio politikos krizės“, – pajuokavo jis.

Kovų krikštas

S.Gabrielio laukia diplomatinių kovų krikštas – dėl nenuspėjamo Donaldo Trumpo prezidentavimo Jungtinėse Valstijose ir Jungtinės Karalystės derybų dėl išstojimo iš Europos Sąjungos pradžios.

Su pirmuoju išbandymu naujasis ministras susidurs jau kitą mėnesį, kai Vokietijoje vyks Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame debiutuoti turėtų ir D.Trumpo pasirinktas JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

D.Trumpo inauguracinę kalbą S.Gabrielis yra pavadinęs „labai nacionalistine“ ir perspėjęs, kad pasaulio laukia sudėtingas etapas, šiam JAV milijardieriui stojus prie valstybės vairo.

Tapęs naujuoju Vokietijos užsienio politikos veidu S.Gabrielis tikisi palikti buvusius nesusipratimus praeityje.

Bet jis taip pat paragino vokiečius „su pasitikėjimu“ atremti jų laukiančius geopolitinius iššūkius ir sakė, kad bet koks JAV atsitraukimas iš tarptautinės arenos suteiks galimybę Europai užmegzti glaudesnius ryšius su tokiomis šalimis kaip Kinija.

Tapęs naujuoju Vokietijos užsienio politikos veidu S.Gabrielis tikisi palikti buvusius nesusipratimus praeityje.

2015 metais jis buvo pirmas aukšto rango Vakarų pareigūnas, apsilankęs Irane po istorinio susitarimo, apkarpiusio Teherano branduolines ambicijas. Tačiau ši kelionė, kurią Berlynas jau tuo metu vertino gana skeptiškai, sukėlė diskusijų audrą, S.Gabrieliui pareiškus, kad, siekdamas abiejų šalių bendradarbiavimo, Iranas turės pripažinti Izraelį.

Kitą kartą jis prieš plauką paglostė Pekiną, kai prieš praėjusį lapkritį numatytą vizitą Kinijoje apkaltino šią Azijos milžinę „nesąžininga“ prekybos praktika ir dėl to buvo gana šaltai sutiktas kinų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius