-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjai pranešus apie planus paleisti palydovą, Tokijas mano, kad tai gali būti raketa

Japonija pirmadienį pareiškė, kad sulaukė iš Šiaurės Korėjos pranešimo, jog ji ruošiasi artimiausiomis savaitėmis paleisti palydovą, bet Tokijas mano, kad Pchenjanas gali ruoštis paleisti balistinę raketą.
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida / „AFP“/„Scanpix“

Pchenjanas informavo Japonijos pakrančių apsaugos tarnybą, kad raketa bus paleista nuo gegužės 31 iki birželio 11 dienos ir nukris vandenyse netoli Geltonosios jūros, Rytų Kinijos jūros ir į rytus nuo Lusono salos Filipinuose, naujienų agentūrai AFP sakė pakrančių apsaugos tarnybos atstovas.

Tačiau ministro pirmininko biuras tviteryje pranešė, kad Fumio Kishida davė nurodymus „dėl Šiaurės Korėjos pranešimo apie balistinės raketos, kurią ji apibūdina kaip palydovą, paleidimą“.

Jis liepė pareigūnams rinkti žvalgybinę informaciją, išlikti budriems ir glaudžiai koordinuoti veiksmus su sąjungininkais, įskaitant Jungtines Valstijas ir Pietų Korėją, priduriama pranešime.

Japonijos gynybos ministerija išleido įsakymą oro savigynos pajėgoms sunaikinti bet kokią balistinę raketą, kuri gali nukristi šalies teritorijoje.

Ministerija teigė, kad kariai galės naudoti raketas „Standard Missile SM-3“ ir „Patriot Missile PAC-3“, kad numuštų sviedinį ore.

„Net jei jis apibūdinamas kaip palydovas, paleidimas naudojant balistinių raketų technologiją būtų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas ir rimta problema, kelianti grėsmę žmonių saugumui“, – žurnalistams sakė F.Kishida.

Pastaraisiais mėnesiais Pchenjanas suintensyvino raketų paleidimus, o dėl kai kurių dalyje Japonijos buvo aktyvuotos pavojaus perspėjimo sistemos.

Tuo tarpu Seulas ir Tokijas stengiasi pataisyti savo ryšius, be kita ko, glaudžiau bendradarbiaudami dėl Šiaurės Korėjos karinių grėsmių.

Paklaustas apie galimas derybas su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu, F.Kishida pirmadienį pakartojo, kad Tokijas yra atviras deryboms, ir pridūrė esąs suinteresuotas pasiekti konkrečios pažangos.

Tuo tarpu Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida paskelbė savo užsienio reikalų viceministro pareiškimą, kuriame, atrodo, pritariama taikiam požiūriui į santykius su Japonija – tai neįprasta Pchenjano pozicija.

Jei Japonija vengs „praeities pančių ir ieškos išeities, kaip pagerinti santykius, KLDR ir Japonija neturės priežasčių nesusitikti“, sakoma Pak Sang Gilo pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius