Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Lavrovas interviu BBC: Rusija nėra visiškai švari ir to nesigėdija

Nuo tada, kai Rusijos kariuomenė beveik prieš keturis mėnesius užpuolė Ukrainą, žuvo tūkstančiai civilių, ištisi miestai virto griuvėsiais, o milijonai ukrainiečių paliko savo namus. Tačiau interviu BBC Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad viskas „nėra taip, kaip atrodo“.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / Imago / Scanpix nuotr.

„Mes neįsiveržėme į Ukrainą, – BBC tvirtino jis. – Paskelbėme specialią karinę operaciją, nes neturėjome visiškai jokio kito būdo paaiškinti Vakarams, kad Ukrainos įtraukimas į NATO yra nusikalstamas veiksmas.“

Nuo vasario 24 d., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, S.Lavrovas davė tik kelis interviu Vakarų žiniasklaidai.

BBC jis pakartojo oficialią Kremliaus poziciją, kad Ukrainoje buvo nacių. Rusijos pareigūnai dažnai tvirtina, kad jų kariuomenė „denacifikuoja“ šalį. Neseniai S.Lavrovas sukėlė ažiotažą, kai bandė pateisinti dažnai vartojamą žodį „naciai“, nukreiptą prieš Ukrainą, kurios prezidentas Volodymyras Zelenskis yra žydas, pateikdamas absurdišką teiginį, kad Adolfas Hitleris turėjo „žydiško kraujo“.

BBS žurnalistas pacitavo S.Lavrovui oficialią Jungtinių Tautų ataskaitą apie Ukrainos Jahidnės kaimą Černihivo srityje, kurioje teigiama, kad „360 gyventojų, įskaitant 74 vaikus ir penkis neįgaliuosius, Rusijos ginkluotosios pajėgos privertė 28 dienas gyventi mokyklos rūsyje... Nebuvo tualeto, vandens... 10 pagyvenusių žmonių mirė“ ir paklausė: „Ar tai kova su naciais?“

„Labai gaila, – atsakė S.Lavrovas. – Bet tarptautiniai diplomatai, įskaitant JT vyriausiąjį žmogaus teisių komisarą, JT generalinį sekretorių ir kitus JT atstovus, patiria Vakarų spaudimą. Ir labai dažnai jie naudojami Vakarų skleidžiamoms netikroms naujienoms palaikyti.

Rusija nėra visiškai švari. Rusija yra tokia, kokia yra. Ir mes nesigėdijame parodyti, kas esame.“

72-ejų S.Lavrovas pastaruosius 18 metų atstovavo Rusijai tarptautinėje arenoje, tačiau dabar Vakarų sankcijos buvo pritaikytos ir jam, ir jo dukrai.

Rusija nėra visiškai švari. Rusija yra tokia, kokia yra. Ir mes nesigėdijame parodyti, kas esame.

JAV apkaltino jį, kad būdamas Rusijos Saugumo Tarybos narys, S.Lavrovas laikosi melagingo pasakojimo apie Ukrainą kaip agresorę ir yra tiesiogiai atsakingas už Rusijos invaziją.

S.Lavrovo santykiai su Jungtine Karalyste taip pat nėra patys geriausi. Ji įtraukta į oficialų Rusijos nedraugiškų šalių sąrašą.

„Nemanau, kad yra erdvės manevruoti, – BBC sakė S.Lavrovas. – Nes ir [ministras pirmininkas Borisas] Johnsonas, ir [Liz] Truss atvirai sako, kad turėtume nugalėti Rusiją, priversti ją atsiklaupti. Taigi, pirmyn, darykite tai!“

Praėjusį mėnesį Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius pareiškė, kad Rusijos Vladimiras Putinas žemina save pasaulio arenoje ir kad „turime užtikrinti, jog jis patirtų pralaimėjimą Ukrainoje.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aidenas Aslinas, Shaunas Pinneris, Saaudunas Brahimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aidenas Aslinas, Shaunas Pinneris, Saaudunas Brahimas

Prieš savaitę Donecko separatistai į nelaisvę patekusiems dviem britams ir marokiečiui paskyrė mirties bausmę. Vakarų nuomone, už jų likimą yra atsakinga Rusija, tačiau S.Lavrovas mano kitaip.

„Manęs visai nedomina Vakarų nuomonė. Mane domina tik tarptautinė teisė. Pagal tarptautinę teisę samdiniai nepripažįstami kovotojais“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras.

Žurnalistui atkreipus dėmesį, kad vyrai tarnavo Ukrainos ginkluotosiose pajėgose ir nėra samdiniai, o S.Lavrovas pasakė, kad tai turėtų nuspręsti teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius