-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Lavrovas prisišnekėjo: ar šokiruojantys komentarai pastūmės Izraelį aktyviau remti Ukrainą?

Nežinia, ką Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas galvojo, kai pareiškė, kad nacių diktatorius Adolfas Hitleris „turėjo žydiško kraujo“ ir kad „patys aršiausi antisemitai paprastai yra žydai“, bet Izraelyje dėl tokio absurdo kilo pykčio banga. Analitikų teigimu, po tokių pasisakymų, kuriuos, beje, palydėjo ir dar vienas šokiruojantis rusų Užsienio reikalų ministerijos pranešimas, Izraeliui nebeįmanoma laikytis neutralumo reaguojant į Rusijos įsiveržimą į Ukrainą.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš pradžių – S.Lavrovo interviu Italijos televizijai, kurį, beje, šios šalies premjeras Mario Draghi netrukus pavadino ne žurnalistikos, o politinės propagandos produktu. Rusas italams garsino Kremliaus naratyvą, esą Ukrainoje „tebegyvuoja nacizmas“ – net jei Volodymyras Zelenskis yra žydas.

„Hitleris taip pat buvo žydų kilmės, todėl tai nieko nereiškia“, – tėškė Rusijos diplomatijos vadovas. Ir dar pridėjo: „Protingi žydai sako, kad patys aršiausi antisemitai paprastai yra žydai.“

Izraelio politinė vadovybė sureagavo greitai. Žydų valstybės užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas tokius S.Lavrovo pareiškimus pavadino „neatleistinais, skandalingais ir baisia istorine klaida“.

„Žydai per Holokaustą nežudė patys savęs. Žemiausias rasizmo žydų atžvilgiu lygis – kaltinti pačius žydus antisemitizmu“, – pareiškė Y.Lapidas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yairas Lapidas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yairas Lapidas

Reakcija išties griežta ir, tiesą sakant, netgi rėžia akį prisimenant, kokia iki šiol buvo Izraelio pozicija dėl karo Ukrainoje – šalis stengiasi bent viešai elgtis neutraliai ir nuosaikiai, nes siekia, kad Rusija, išlaikanti Basharo al Assado režimą Sirijoje, leistų jos aviacijai smūgiuoti į taikinius šioje valstybėje.

Dienraštis „The Jerusalem Post“ rašo, kad vien dėl skandalingų S.Lavrovo žodžių Izraelis tiesiog nebegalės nekeisti požiūrio į Rusijos veiksmus Ukrainoje – o kur dar kitą dieną pasirodęs Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešimas-atsakymas Y.Lapidui. Jo turinys dar labiau pribloškia.

Kita vertus, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, islamo tyrinėtojas, religijotyrininkas Egdūnas Račius 15min tvirtino nemanantis, kad „išmintingi“ Izraelio politikai iš esmės keis poziciją dėl karo prieš Ukrainą – šalyje tiesiog nėra tradicijos aktyviai reikštis reaguojant į įvykius ne aplink Izraelį.

Prabilo net Rusijos vyriausiasis rabinas

Minėtame ministerijos atsakyme rašoma: „Atkreipėme dėmesį į Y.Lapido antiistorines pastabas, didele dalimi paaiškinančias dabartinės vyriausybės sprendimą remti neonacių režimą Kyjive. <...> Deja, istorija žino žydų ir nacių bendradarbiavimo tragiškų pavyzdžių.“

Tuomet leidžiamasi į keistą istorijos pamoką, primenant, kad Vokietijos naciai skyrė žydus getų ir žydų tarybų – Judenratų – vadovais.

Marija Zacharova pareiškė, kad Ukrainoje, „Azovo“ pulko gretose, kaunasi samdiniai iš Izraelio.

Priduriama, kad V.Zelenskis, skirtingai nei žydai per Antrąjį pasaulinį karą, „gana sąmoningai ir gana savanoriškai dalyvauja nusikaltimuose“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ministerijos pranešime taip pat minimas Latvijos prezidentas Egilis Levitas, irgi turintis žydiško kraujo. Jis neva „sėkmingai“ dangsto „Waffen SS“ latvių legionierių reabilitavimą.

Galiausiai pasižymėjo ir tos pačios Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. Ji pareiškė, kad Ukrainoje, „Azovo“ pulko gretose, kaunasi samdiniai iš Izraelio.

Šįkart audra kilo ne vien Izraelyje. Ir pačios Rusijos vyriausiasis rabinas Berelis Lazaras pavadino tokius pareiškimus „šokiruojančiais“ ir paragino S.Lavrovą atsiprašyti – kritiką jis lieja nepaisant to, kad, kaip manoma, yra artimas Vladimiro Putino režimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius