S.Lavrovas: Rusija pasisako už START sutarties pratęsimą

Rusija patvirtina savo įsipareigojimus pagal Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį ir pasisako už naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties pratęsimą, pareiškė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.
Rusija
Rusija / 123RF.com nuotr.

„Būtina pašalinti karinės konfrontacijos tarp branduolinių valstybių grėsmę ir atominio karo galimybę. Esame tvirtai įsitikinę, kad jame negali būti nugalėtojų ir jis niekada negali kilti. Siūlome visoms branduolinėms valstybėms oficialiai patvirtinti įsipareigojimą laikytis šio postulato“, – rašoma S.Lavrovo kreipimesi į Hirošimoje ketvirtadienį vykusios ceremonijos, skirtos pirmojo pasaulyje atominio bombardavimo 75-osioms metinėms, dalyvius.

Kreipimosi tekstas paskelbtas Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje.

Ministras pabrėžė, kad „šiandien su dideliu susirūpinimų stebime, kaip degraduoja ginkluotės kontrolės tarptautinė sistema, naikinamos sutartys, nepaisoma nekenkimo valstybių saugumui principų, sparčiai daugėja branduolinių grėsmių“.

„Vyksta neraminantys doktriniškų karinių ir politinių nuostatų poslinkiai prie idėjos, kad leistina praktiškai panaudoti atominį ginklą kaip karo priemonę“, – pažymėjo S.Lavrovas.

„Siekdami išvaduoti pasaulį nuo grėsmės, kurią kelia nuo masinio naikinimo ginklai, mes patvirtiname savo įsipareigojimus pagal Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį ir pasisakome už Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties pratęsimą“, – sakė jis.

Ministras priminė, kad amerikiečiams nutraukus Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį, Rusija vienašališkai prisiėmė įsipareigojimą nedislokuoti antžeminių vidutinio ir mažo nuotolio raketų jokiuose regionuose, kol ten nebus atitinkamos amerikiečių gamybos ginkluotės.

Jis taip pat sakė, kad Rusija pasisako už konstruktyvų dialogą su visais, pasisakančiais už branduolinės grėsmės mažinimą.

„Šiame kontekste reikalingas nuodugnus klausimų, kurių neišsprendus būtų sudėtinga sukurti palankias sąlygas tęsti branduolinio nusiginklavimo procesą, aptarimas. Tarp tų klausimų – JAV pasaulinės priešraketinės gynybos sistemos dislokavimas, strateginės puolamosios ginkluotės be branduolinių užtaisų kūrimas, ginklai komose, JAV atsisakymas ratifikuoti Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartį“, – kalbėjo S.Lavrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius